/

Hamarosan lehet horgászni a Vértóban

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

horgasz_vadasz_mj95

Megkezdte a Szegedi Vízmű Zrt. az üzemeltetésében lévő, és záportározóként funkcionáló Vértó másodlagos hasznosításának a megvalósítását, azaz horgászati funkció kialakítását – adta hírül a szolgáltató.

A Vértónál a Vízmű saját költségén, vállalkozási tevékenység keretében végzi a munkálatokat, és a horgásztóként is való üzemeltetést: 10 db stéget építenek a tó partjára, valamint egy igényesen kialakított, külső megjelenésében a környezethez illeszkedő faházat, amelyben munkatársaik látnak majd el ügyeletet éjjel-nappal, a jegyárusítás mellett. Eközben megtörténik a halak betelepítése is. A tavat intenzíven telepített horgászvízként kívánják üzemeltetni, folyamatosan pótolni fogják majd a halállományt. A hatóság által engedélyezett halgazdálkodási tervnek megfelelően pontyot, csukát, keszegféléket telepítünk a tóba, illetve néhány tucat nagytestű (nem elvihető) pontyot is, a horgászélmény fokozása érdekében.

Több szegedi záportározóban már évek, évtizedek óta lehet horgászni, más szegedi horgászegyesületek felügyelete mellett. A Vértónál a horgászati funkció kialakítását nagymértékben elősegítette, hogy 2009 őszén megtörtént a tómeder kotrása, azóta jelentősen javult a víz minősége. A tó vizének esetlegesen szükséges pótlását, illetve – amennyiben szükséges – a vízminőség javítását mélyfúrású kút segítségével tudják megoldani. A folyamatos ellenőrzés mellett természetesen a vízminőség vizsgálatok gyakoriságát is növelik a jövőben.

A munkálatok megkezdése előtt egyeztettek a Magyar Madártani Egyesület Csongrád Megyei Tagszervezetével, valamint az érintett civil szervezetekkel is, hisz számunkra is kiemelkedően fontos mind a tó, mind a tó közvetlen környezetének megóvása, védése, amit jelentősen segíteni fog, hogy a tó partján kialakítandó faházban éjjel-nappal szolgálatot ellátó munkatársak is fokozott figyelmet fordítanak a tó környezetére.

A lakótelep szívében elhelyezkedő, szép fekvésű, jó adottságokkal rendelkező Vértónál – reményeik szerint – azok a horgászok is hódolhatnak a szenvedélyüknek, akiknek nincs lehetőségük, vagy idejük távolabbi, a városon kívül megtalálható vizekhez elmenni. A Vértónál napijegy vásárlása ellenében lesz lehetőség horgászni.

A későbbiekben részletes tájékoztató anyagok kihelyezésével informálják majd a tudnivalókról (nyitva tartás, jegyárak, stb.) az érdeklődőket, amit a Szegedi Vízmű Zrt. honlapján is elérhetővé tesznek.

Várhatóan augusztus második felében vehetik majd birtokba a horgászok a tavat.

Előző sztori

Strandfoci: vásárhelyi sikerek az országos középdöntőben

Következő sztori

Éves konferenciára gyűlnek a legkiemelkedőbb bibliakutatók Szegeden