Szórakozás

Gorillamenekítés a Vadasparkban? – nincs katasztrófa, csak katasztrófavédelmi családi nap augusztus 23-án, szombaton

Gorillamenekítés a Vadasparkban? – nincs katasztrófa, csak katasztrófavédelmi családi nap augusztus 23-án, szombaton

2014. augusztus 19., kedd
Gorillamenekítés a Vadasparkban? – nincs katasztrófa, csak katasztrófavédelmi családi nap augusztus 23-án, szombaton
20140819_katasztofavedelminap_01

Augusztus 23-án, szombaton egy rendkívül különleges esemény, egy igen látványos katasztrófavédelmi családi nap lesz a Szegedi Vadasparkban, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közreműködésével. A szegedi tűzoltóság megalakulásának 135. évfordulója alkalmából tartott rendezvényen a tűzoltók jelene és múltja találkozik. A programok egy részét szigorúan csak nézni szabad, másokba egy szórakoztató családi vetélkedő kapcsán, bárki be is kapcsolódhat tevékeny közreműködőként. 10.00 és 16.00 óra között a Vadaspark teljes területén különböző katasztrófavédelmi helyzetek megoldását segítő eszközök, illetve az azokat használó szakemberek bemutatkozására kerül sor.

Mindjárt a főbejáratnál óriás, emelőkosaras tűzoltóautó fogadja majd látogatóinkat. A gepárdkifutó mellett pedig egy, többek között gázkitörések leállítására használható oltóberendezés tekinthető meg, ami eredetileg egy MIG-15 vadászgép hajtóműveként funkcionált. A különböző katasztrófavédelmi helyzetekben használatos egyéb járművek mellett még egy mentőhajó, illetve többféle tűzoltóautó és fecskendő is megnézhető aznap. Az egyik tűzoltóautóba a nap folyamán bármikor be is lehet szállni, a fecskendőkkel pedig, természetesen szigorú tűzoltói felügyelettel, bárki segíthet egy délelőtti és egy délutáni lokális tűz eloltásánál. Egy játékos családi vetélkedő során, amelyben több lesz az izgalmas gyakorlati, mint elméleti feladat, s a résztvevők természetesen jutalomra is számíthatnak. Többek között a Zsiráf-ház teraszán veszélyes anyagok beazonosítását lehet gyakorolni, no, nem élőben, csak egy piktogram-felismerő játék keretében. A Nyúlsimogatónál nyúlgát építhető, a gazdasági bejáratnál pedig vízzel telt fecskendővel lehet „lőgyakorlatot” tartani. 11.00 és 14.00 órakor a Gazdasági bejárat mellett a nap leglátványosabb eseményei kezdődnek: egy műszaki mentés, majd ezt követően egy állatbefogás bemutatása. Az előbbinél egy kidőlt fa okozta balesetnél az autóba rekedt utasokat mentik ki hatékony eszközeikkel, látványosan módon a Szegedi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság szakemberei, az utóbbi esetben pedig egy az autó utánfutójából kereket oldott gorilla befogása következik, amely megkeresésében a legújabb technikai vívmány, egy drón is közreműködik.

20140819_katasztofavedelminap_02

A 14.00 órakor kezdődő program a 11.00 óráshoz képest még egy különleges bemutatóval bővül: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei kereső kutyáik segítségével érzékeltetik, milyen hatékonyan találják meg a járművekbe, illetve csomagokba rejtett, illegálisan birtokolt cigarettát és kábítószert. A Szegedi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság ez évben ünnepli megalakulásának 135. évfordulóját, amelynek legfontosabb mozzanataiba, az Oktatóközpontnál elhelyezett, fotókkal és dokumentumokkal illusztrált kiállítás segítségével tekinthetnek be a látogatók. Amint a fentiekből látható, érdemes eljönni a Szegedi Vadasparkba ezen a hétvégén is, ahol kicsinek és nagynak, fiatalabbaknak és idősebbeknek is lesz elég látnivaló, vagy átélnivaló kaland, élmény. Az eddig felsoroltak mellett e napon is bekapcsolódhat bárki a tavasztól őszig folyamatosan tartott, érdekes ismeretterjesztő kiselőadásokat, látványos etetéseket és állatsimogatást is magába foglaló Zoo Típusú Találkozások programokba is, amelyek a következő sorrendben követik egymást: 9.30: Főúr kérem – vízi revü a pingvineknél, 11.30: Nyilvános tréning a borjúfókáknál, 11.30: Amazonas állatvilága (találkozó a jaguárnál), 13.00: MEGFOG-LAK – „nemszeretem” állatok simogatása, 14.00: Ablak a zsiráfra, 15.00: Nyilvános tréning a borjúfókáknál.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.