Kultúra

Éves konferenciára gyűlnek a legkiemelkedőbb bibliakutatók Szegeden

Éves konferenciára gyűlnek a legkiemelkedőbb bibliakutatók Szegeden

2014. augusztus 1., péntek
Éves konferenciára gyűlnek a legkiemelkedőbb bibliakutatók Szegeden
SZS20140401_szte_rektori_hivatal_001

Szegeden két konferenciára öt kontinensről közel 700 egyetemet képviselve jelennek meg a világ legkiemelkedőbb Újszövetség-kutatói.

Augusztus 2-án kezdődik a a bibliakutatók éves konferenciája, a Studiorum Novi Testamenti Societas (SNTS). A rangos eseményt Szeged-Csanádi Egyházmegye és a Szegedi Tudományegyetem együttműködésével a Tisza-parti városban rendezik. A programnak része az SNTS 69. nemzetközi közgyűlése is. Az SNTS tagjai találkoznak a kelet-európai bibliakutatókat tömörítő Eastern European Liaison Committee (EELC) tagjaival is. „Az SNTS-t eredetileg 1938-ban alapították, Birmimghamben a holland Johannes de Zwaan, a leideni egyetem professzorának ötlete nyomán, de az első közgyűlésre csak ’39 szeptember 20-22-én került sor Oxfordban. Aztán a második világháború közbeszólt, és csak 1947-ben rendezhettek ismét kongresszust, Oxfordban. Ettől kezdve évente találkozott a tagság - ’52-ig még évente kétszer -, így a Szegedi számításaink szerint sorrendben a 69. lesz” – nyilatkozta Martin de Boer. Az Amszterdami Egyetem Hittudományi Tanszékének professzora, a Studiorum Novi Testamenti Societas titkára elmondta: „A társaság mindig is az Újszövetség legszigorúbban vett tudományos alapú vizsgálatát tartotta céljának nemzetközileg, és ez a célkitűzés mit sem változott a mai napig. Fórumot szeretnénk biztosítani az újszövetség-kutatóknak a világ minden táján. Többségében nyugat-európai és észak-amerikai tudósok találhatók sorainkban. Néhány éve Társaságunk igyekszik növelni a más térségekből származó tagok számát: Közép és Kelet-Európából, Afrikából, Ázsiából és Latin Amerikából. Ma már külön bizottságunk működik annak érdekében, hogy a világnak ezeken a tájain elősegítse az újszövetségi bibliakutatást.” Neves ókorkutatók, nyelvészek, bibliafordítók tanácskoznak az Újszövetség kapcsán – például a jézusi tradíció eredetéről és fejlődéséről, a keresztény apokrif irodalomról. A rendezvényen megjelennek a legnagyobb európai és amerikai könyvkiadók is. Bibliatörténeti kiállítás nyílik augusztus 5-én 18 órakor a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központja aulájában. A nemzetközi konferencia tiszteletére rendezett tárlat nyilvános, a tanácskozás időszakában minden érdeklődő megtekintheti. Az SNTS szegedi konferenciájánka fővédnöke

Áder János

, a Magyar Köztársaság elnöke, védnökei:

Pálinkás József

kormánybiztos, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke és

Balog Zoltán

, az emberi erőforrások minisztere, aki a konferenciához kapcsolódó Magyar Bibliatudományi Kiállítást is megnyitja. Az augusztus 9-én záruló konferencia vendégeink pannonhalmi, tihanyi és pécsi kirándulást követően érkeznek Szegedre. A Tisza-parti városbeli tanácskozást követően Budapesten tesznek látogatást.

Forrás: u-szeged.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.