Közélet

Bejárták Dorozsmát: Kothencz szerint csak a jó szándékon múlik 12 család sorsa + FOTÓK

Bejárták Dorozsmát: Kothencz szerint csak a jó szándékon múlik 12 család sorsa + FOTÓK

2014. augusztus 9., szombat
Bejárták Dorozsmát: Kothencz szerint csak a jó szándékon múlik 12 család sorsa + FOTÓK
kothencz_janos_kk_dorozsma16_gs

A kiskertesek problémáinak mielőbbi megoldását sürgette Kothencz János dorozsmai bejárásán, amelyen a járhatatlan utakról és a piac melletti terület fejlesztéséről is szó esett. A polgármesterjelölt szerint elfogadhatatlan, hogy politikai csata áldozataivá váljanak subasai családok.

Ahogy júliusban

beszámoltunk róla

, végigjárja Szeged összes választókerületét

Kothencz János

, ezúttal Kiskundorozsma problémáit térképezték fel helybéli lakosokkal karöltve. „Több mint két évtizede járhatatlan a Vályogos utca, Kiskundorozsma jelenlegi önkormányzati képviselői megpróbálták orvosolni ezt a problémát, de az út még nem kapta meg a végső burkolatát. A négysávos Dorozsmai út jelentős gépjárműforgalmát is csökkentené, ha megfelelő út vezetne erre, hiszen a környéken élők meg tudnák közelíteni lakásukat, és nem kellene kerülniük” – tájékoztatott

Alpár Tibor

a „Tervezzük együtt Kiskundorozsmát” bejárás első állomásán. „A csatorna melletti utca gyakorlatilag életveszélyesek, száguldoznak az autók, így a szülők joggal féltik gyermeküket. A kátyús Vályogos utca mentén húzódó csatorna is gondozatlan, pedig az a Maty-ért tölti fel” – értékelte a látottakat Kothencz János a dorozsmai bejáráson. A Fidesz-KDNP és a L.É.T. – Lakótelepi Emberek Érdekképviseleti Társulása Egyesület által támogatott polgármesterjelölt elmondta, a jelenlegi önkormányzati képviselők által elkezdett fejlesztések folytatásáról is készültek tervek, így például a 48-as utcában a parkoló bővítését, felújítását is szorgalmazzák.

kothencz_janos_kk_dorozsma07_gs

A Fő téren az egyik dorozsmai a kamionparkolóra panaszkodott, mondván, hogy a hét minden napján dübörögnek a gépmonstrumok az ablaka előtt, egy másik nyugdíjas pedig azt vetette fel, hogy követhetetlen a helyi autóbusz menetrendje, ráadásul csúcsidőn kívül negyven percenként lehet kijutni a városrészbe, ahol körülbelül tizenháromezer ember él.

Járhatatlan járdák, kihasználatlan területek

„Borzasztó állapotban vannak a járdák, babakocsival szinte lehetetlen közlekedni. Jó lenne, ha erre a célra a jövőben többet fordítanának” – erről már

Tahiné Tünde

, a Dorozsmai Baba-Mama Klub vezetője szólt a piactérnél. Kothencz János a felvetésre reagálva kijelentette, nem büntetheti a regnáló városvezetés azokat a kerületeket, amelyekben nem feltétlenül szocialista önkormányzati képviselő van. „A belvárosban a Kárász utcán vagy a Klauzál téren szép díszburkolatokat raktak le uniós forrásokból, de ott csak nagyon kevesen laknak, ezzel szemben itt Kiskundorozsmán több mint tízezer ember él, viszont nem lehet normálisan végigmenni egy járdán. Az ilyen problémákat meg kell oldani, hiszen itt is fizetik a helyi adót az emberek. Persze tudjuk, az uniós forrásokból nem lehet például kátyúzni, de ha már a belvárost az uniónak hála rendbe tettük, akkora felszabadult saját forrásból pedig az ilyen áldatlan állapotokat fel lehet számolni. Nem vonom kétségbe senkinek a jó szándékát, de az biztos, hogy itt, ahol emberek élnek, jócskán akad tennivaló, amire a városvezetésnek jóval komolyabb figyelmet kell szentelnie” – szögezte le Kothencz János.

kothencz_janos_kk_dorozsma22_gs

A piactérnél

Mihálffy Béla

Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselő arról beszélt, hogy négy éve arra tett ígéretet, hogy valódi közösséget teremt Dorozsmán, ám ehhez közösségi terek is szükségesek. „A piacteret is szeretnénk felújítani, a mögötte lévő területen pedig műfüves pályát szeretnénk kialakítani és egy játszóteret. Ezzel egy olyan újabb tér jönne létre Kiskundorozsmán, ahol a közösségépítő rendezvényeinket megtarthatjuk” – tájékoztatott.

A kiskertesek helyzetének rendezése csak a szándékon múlik

Sziksósfürdőre is kilátogattak a bejárás során, ahol az üdülőterületen élők arról számoltak be, hogy egyes utcákban nincs közvilágítás. Az egyik lakos azt kifogásolta, hogy míg egymás melletti utcákban sorra lámpatesteket szereltek fel, addig az első és a negyedik, nevezetesen a Rügy utca kimaradt a fejlesztésből. „A strand sarkánál a negyedik utcánál legalább a lejárót csinálnák meg, olyan magas a köves út, hogy amint lefordulunk róla, tengelyig áll az autó a sárban” – vette át a szót egy férfi. A környéken egyik legjelentősebb problémájáról a kiskertesek számoltak be. Legutóbb

májusban egyeztettek a polgármesterrel

, aki akkor azzal érvelt, hogy az OTÉK a korábbinál sokkal szigorúbb, összesen 21 pontban összegyűjtött feltételrendszert léptetett életbe, ezen felül a kiskerteknél is be kell vezetni a hulladékszállítást, továbbá a május elsején életbe lépett földtörvény termőfölddé nyilvánította a zártkerteket, ami megnehezíti például az eladásukat. Ez is akadálya annak, hogy a beépítettség 3%-os mértékét 5-re emeljék.

kothencz_janos_kk_dorozsma32_gs

Sándor János

, a Családok a Kiskertekért Egyesület elnöke a bejáráson arról számolt be, a szaktárca válaszában az említett 21 feltételt nem tartja relevánsnak, ráadásul a beépítettség 5%-ra történő emelése ellen a VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft.-nek sincs kifogása. „A VÁTI anyaga a következőképpen zárul: az átsorolás kis mértékű beépítettségi növekedés ellenére jelentős pozitív hatásokat generálhat a területeken, megvalósulása éppen ezért támogatható” – ismertette a város által elkészített anyag összegző mondatát az egyesület elnöke. Hozzátette, ha nem rendezik az érintett tizenkét család helyzetét, akkor elbontják a házukat, és ők hajléktalanok lesznek. Sándor János szerint az lenne az ideális, ha 10%-os beépíthetőségi arányt érnének el. „Ez az önkormányzat szégyene, tragikomédia, ami ebben a kérdésben zajlik” – reflektált az elhangzottakra Kothencz János, a polgármesterjelölt szerint egy városvezetőnek az emberekre kötelessége odafigyelnie, nem pedig politikai kérdésként kell tekintenie problémáikra. „Az, hogy az itt élők néhány százalékos beépíthetőségi-arány növekedést kértek, az nem lehet politikai konszenzus vagy adok-kapok tárgya, ez egy emberi kérdés. Elfogadhatatlan, hogy azért tesznek keresztbe embereknek, mert a polgári oldal önkormányzati képviselői felkarolták a kiskertesek ügyét” – jelentette ki. Kothencz János hozzátette, ez a kérdés felette áll a politikának, hiszen családok sorsa függ ettől.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.