Írjon nekünk
Itt kell lenned, hogy elhidd
Itt kell lenned, hogy elhidd
Itt kell lenned, hogy elhidd
Itt kell lenned, hogy elhidd
Itt kell lenned, hogy elhidd
Itt kell lenned, hogy elhidd
Itt kell lenned, hogy elhidd
Itt kell lenned, hogy elhidd

Közélet

Dinnyeszobrokkal népszerűsítették a vásárt a Mars téren + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

mars_ter_dinnye_pick31_gs

A Pick Szeged spanyol játékosainak a citromsárga húsú dinnye tetszett a legjobban – derült ki a Mars téri piac dinnyevásárán, ahol Doktor Zoltán ételszobrász szemet gyönyörködtető mintákat faragott a kedvelt nyári gyümölcs héjába.

Épp tekergő kígyót, mellé virágmintát és leveleket faragott éles késsel egy sárga bélű görögdinnyébe Doktor Zoltán gyulai mestercukrász, amikor megérkeztek a Pick Szeged kézilabdacsapatának játékosai a Mars téri piac parkolójába, ahol már javában tart a hagyományos dinnyevásár. „Mindössze egy jó éles kés kell a dinnye héjának faragásához, illetve természetesen technikai tudást is igényel a zöldség- és gyümölcsszobrászkodás. Különböző rétegei vannak a héjnak, ahogy befelé haladunk egyre könnyebb megmunkálni a gyümölcsöt” – magyarázta Doktor Zoltán.

A mestercukrásztól –aki világbajnoki és olimpiai ezüstéremmel is büszkélkedhet e területen – megtudtuk, a Kínából eredő ételszobrászat 25-30 éve van jelen hazánkban, de Doktor Zoltán szerint több figyelmet is érdemelne, hiszen a magyarok ebben is világszínvonalon alkotnak. „A hazai versenyek mellett európai megmérettetéseket, világbajnokságot és olimpiát is rendeznek ételszobrászatból. Most a magyar válogatottal a novemberi luxemburgi világbajnokságra készülünk” – jegyezte meg. Most igaz a dinnyének van szezonja, de puhább húsú zöldségeket is szoktak faragni az ügyes kezű szakemberek. „A fekete héjú dinnye különböző képek megalkotására a legideálisabb, hiszen egyszínű a külseje, de bármelyik fajta jól megformálható. Egy-egy dinnyeszobor fél óra alatt is elkészülhet, de a minta bonyolultságától függően több órát is igénybe vesz a faragás” – fűzte hozzá.

mars_ter_dinnye_pick34_gs

Az ételszobrász munkáit a Pick vezetőedzője, Juan Carlos Pastor és együttesének több spanyol tagja, így Niko Mindegía, Garcia Robledo és José Manuel Sierra is megcsodálta. A Pick kéziseinek a sárga húsú dinnye tetszett a legjobban, hazájukban citromsárga belsejűvel nem találkoztak, holott közkedvelt nyári gyümölcs náluk is a dinnye. Erdei Péter, a Szegedi Vásár és Piac Kft. ügyvezetője a SZEGEDma.hu-nak elmondta, tavaly is hívtak dinnyeszobrászt, rajta, illetve az alkotásain keresztül is a piac dinnyevásárát propagálták. „Régi támogatói vagyunk a Pick Szeged csapatának, ezért is invitáltuk a játékosokat a dinnyevásárra, az új spanyol játékosoknak pedig magát a piacot is bemutattam, hiszen a családjukkal költöztek Szegedre, érdemes tudniuk, mi mindent lehet a Mars téren megvásárolni” – fogalmazott Erdei Péter.

mars_ter_dinnye_pick45_gs

Dinnyéért is érdemes kimenni a Mars térre, a parkolóban több mint fél tucatnyian kínálják a görög- és sárgadinnyéket. A meleg tavasz kedvezett a gyümölcsnek, de az esős nyár legalább annyit ártott. Másfél hete még 120 környékén volt kilója a görögnek, a sárgát kétszáz-kétszázötvenért kínálták, most már 89 forintért vásárolhatunk görögdinnyét. Gubicza Attila árustól megtudtuk, Medgyesegyházán kívül Magyarbánhegyesről is hoztak gyümölcsöt a piacra, egyaránt 89 forintért kínálják kilóját. „A múlt héten a rossz időben alig volt forgalmunk, ráadásul a sok eső ártott a dinnye érésének, nem olyan édes” – részletezte. Az ásotthalmi Herédi Szilveszterné arról nyilatkozott portálunknak, hogy az igazán szép és kiváló minőségű dinnye tartja az árát, annak kilója 150 forint körül van. „A melegtől, majd a sok víztől lekásásodtak a dinnyék, elrohadtak az indák, így sajnos hamarabb vége lesz a szezonnak. A fekete héjú teljesen tönkrement, míg citromsárga bélűt azért nem találni már, mert már lement a szezonja” – részletezte. Megtudtuk, a későbbi vetésű, szabadföldi sárgadinnyék most körülbelül egykilósak, így azért még várható még utánpótlás az ízes gyümölcsből augusztus 20-a utánra is.

Itt kell lenned, hogy elhidd
Itt kell lenned, hogy elhidd
Itt kell lenned, hogy elhidd
Itt kell lenned, hogy elhidd
Itt kell lenned, hogy elhidd
Itt kell lenned, hogy elhidd
Itt kell lenned, hogy elhidd
Itt kell lenned, hogy elhidd

Kommentek

Közélet

Komoly kihívás a nevelőszülőség

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Kevesen vállalják, hogy nevelőszülők lesznek, de az országos adatokhoz képest Szegeden még így is sokan vállalják ezt a feladatot. Egy évek óta aktívan dolgozó nevelőszülő szerint csak a családban gondolkozás lehet a megoldás. Kommentek

Tovább olvasom

Hírzóna

Nem kímélték a viharok a szegedi zsidó temetőt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Két épület és harmincegy síremlék is megrongálódott.

Tovább olvasom

Közélet

Szurikáták születtek a Szegedi Vadasparkban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A látogatók már meg is figyelhetik a két kölyköt.

Tovább olvasom

Aktuál