A Sárgán ismét halléfőzővel ünnepelték Szent István napját + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

augusztus20_kohari01_gs

Kilencedik éve gyűlnek családok és baráti társaságok a Sárgán államalapító királyunk, Szent István ünnepén. A IX. Tisza-parti Szent István Népünnepély több ezer embert vonzott a Tisza partjára, ahol több mint kétszázharmincan neveztek a halászléfőző versenyre.

„Ahol a folyók összetartanak – Mi is tartsunk össze!” – ez a mottója a Tisza-parti Szent István Népünnepélynek, melyre már kora reggel várták a családokat, baráti társaságokat. A rendezvény főszervezője, Kohári Nándor Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselő, Tápé képviselőjelöltje elmondta, a rendezvény népszerűségét jelzi, hogy míg 2009-ben hatvanhat bográcsban főtt a halászlé, tavaly már több mint kétszáz résztvevő volt, idén pedig 234-en neveztek a főzőversenyre. Kohári megjegyezte, ő inkább találkozóként tekint a rendezvényre, hiszen a részvétel számít, illetve az, hogy mindenki jó hangulatban töltsön el egy napot. „Jövőre, a tízedik Tisza-parti Szent István Népünnepélyre is készülünk már, a jubileumra több meglepetést is tartogatunk. Az érdeklődők egyre nagyobb száma miatt az is felmerült már, hogy a Foka felé kiterjesszük a rendezvény helyszínét” – tette hozzá Kohári Nándor.

A zsűri ezúttal is Túri Imre mesterszakács szakmai vezetésével dolgozott, mellette cégvezetők, a rendezvény támogatói és önkéntesek bírálták el a halleveket. Egyikük, Tóth Csaba elmondta, az idei az egyik legerősebb mezőny, így bizony nehéz eldönteni, ki készítette a legízletesebb halászlevet. „Nagyon szeretem a halászlevet, sosem fogom megunni, ezért is vállaltam a zsűrizést, immár negyedik évek kóstolom végig az összes csapat főztjét” – tette hozzá a rendezvényt is támogató egyik pénzintézet szegedi régióközpontjának vezetője.

Varga Róbert Petőfitelep-Baktó Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselőjelölt portálunknak elmondta, ezúttal is kora reggel, már hat órakor elkezdődött a program a Sárgán, a hagyományos horgászversennyel, melyre a szervezők nagy örömére sok gyermek nevezett be. „Aki itt szétnéz, láthatja, igazán népszerű a Tisza-parti Szent István Népünnepély, évről-évre egyre többen látogatnak ki ide augusztus 20-án, lassan ki is fogjuk nőni a területet” – tette hozzá Varga Róbert.

augusztus20_kohari10_gs

„Tápé, Baktó, Újszeged” – sorolta el Kertész Gyula, honnan is érkeztek csapatuk tagjai. A baráti társaság minden évben részt vesz a halászléfőző versenyen, hamisítatlan szegedi hallé rotyog minden alkalommal a bográcsukban. Nagy Kriszta barátnőjével és a gyerekeikkel főzött a Sárgán. Kérdésünkre elmondta, az alaplevet már otthon elkészítették, és csak tükörpontyot tettek a bográcsba. „Mindkettőnknek három gyereke van és a rokonokkal együtt tizenhat-húszfős társasággal számoltunk. Szeretjük ezt a rendezvényt, Tápéiak vagyunk, imádjuk ezt a gyönyörű tájat, a Tisza partot, és mindenki ismerünk” – fogalmazott. Nemcsak Szegedről érkeztek főzők, az egyik szakács például Szabadkáról jött. Novák Mihály szerint az az ideális, ha ötvözik a bajai és a szegedi halászléhagyományokat, vagyis készül alaplé, de külön tésztát is főznek, így aki szeretné, úgy is elfogyaszthatja az ételt. „Nyilvános főzőversenyen tizenöt évvel ezelőtt szerepeltem utoljára. Amikor kóstolgatták a hallevemet, az egyik Duna-menti édesapa odahívta a lányát is, hogy megmutassa neki, az igazi halászlének olyannak kell lennie, mint amilyet én főzök. Most egy szegedi barátom meghívására érkeztem a Sárgára, de nem azért jöttünk a családdal, hogy valamilyen díjat nyerjünk, a legfontosabb számunkra az, hogy jó hangulatban eltöltsük ezt a napot” – hangsúlyozta. Elmondta, édesapja bajai barátjától tanulta a halászlékészítés titkait még évtizedekkel ezelőtt, szerinte akkor lesz igazán ízes, ha a ponty mellett más hal is kerül a bográcsba, ezért csukával is gazdagította főztjét.

Túri Imre zsűrielnöktől megtudtuk, az alkalmi főzők némelyike összekavarja bizony a fűszereket, és olyat is tesz a halászlébe, ami nem belevaló, például oregánót, majorannát és levesízesítőt is, ami vétek a szakember szerint. „A hagyományos hallé íze a hagymán, a són és a paprikán múlik, azon kívül semmi nem kell bele” – hangsúlyozta a mesterszakács. A halászlé színét is külön pontozták, mellyel kapcsolatban elmondta, sokan elfelejtik, hogy a főzés végén, mielőtt leveszik a lángot egy kanál zsírt kell halászléhez adni, az oldja ki a paprika színét. Nemcsak halászlevet vittek azonban a zsűrihez, pontypaprikás csuszával és roston halfilé is volt az asztalon, mely étkeket külön kategóriában bíráltak el a rendezvény hagyományaihoz híven a Tisza-parti Szent István Népünnepélyen.

no images were found

Előző sztori

A megsebzett ünnep – felháborodtak a civilek a szegedi városvezetés arrogáns kommunikációján

Következő sztori

A kakaspörköltfőző versenyen mutatták be Szentmihály kabalaállatát + FOTÓK