Bulvár

A mellrák elleni küzdelemért kampányoltak a Széchenyi téren + FOTÓK

A mellrák elleni küzdelemért kampányoltak a Széchenyi téren + FOTÓK

2014. augusztus 20., szerda
A mellrák elleni küzdelemért kampányoltak a Széchenyi téren + FOTÓK
SZS20140820_augusztus20_mellrakszures_006

Augusztus 20. idén nem csak a megemlékezésekről és a tűzijátékról szólt, hanem az egészségmegőrzésről is. A Széchenyi téren felállított mellrákszűrő standba bárki betérhetett a szakemberhez manuális vizsgálatra vagy tanácsadásra.

Az emlőrák a magyar nők leggyakrabban előforduló daganata, évente hatezer új beteget regisztrálnak és nagyjából kétezren bele is halnak a kórba. A számok arról és a tapasztalatok tanúskodnak, sokan nem keresik fel időben a szakorvost, pedig a daganat - ha korán felismerik - igenis kezelhető. "Elhanyagolják magukat a nők, pedig a 45 és 65 év közötti hölgyek rendszeresen kapnak beutalót a mammográfiai centrumokon keresztül. Egyszerűen nem jelennek meg a vizsgálatokon" - közölte a szomorú tényeket

Alföldi Rózsa

háziorvos. Ennek egyik oka, hogy sokan félnek a fájdalmasnak tartott mammográfiai szűréstől és az önvizsgálatot is hanyagolják. A Széchenyi téren felállított stand kora délután nyitott, de 16 órára már több mint húsz nő fordult meg a manuális szűréssel egybekötött tanácsadáson. "Négy-öt nőnél találtam olyan elváltozást, ami akár kóros is lehet. Természetesen ilyen esetekben csak a mammográfiai eljárás nyújthat biztos képet. Ha az eredmény pozitív, biopsziára küldik a pácienst, majd szövettanilag megállapítják, hogy pontosan milyen daganatról van szó" - ismertette a teljes körű vizsgálat lépéseit a doktornő. Harmincéves kor alatt nem jellemző a mellrák, viszont Alföldi Rózsa szerint ez nem ok arra, hogy a huszonévesek fellégezve hátradőljenek. Érdemes időben elkezdni az önvizsgálatot, negyven éves kor felett pedig legalább havonta egy alkalommal beiktatni az esti rutinba, ügyelve arra, hogy a menstruációs ciklus után legalább egy hét elteljen - erre a megduzzadt nyirokcsomók miatt kell figyelni. Az augusztus 20-i kampány mellé a szegedi Ikron Fejlesztő és Szolgáltató kft., valamint a Szeged Szépe döntős lányai is beálltak.

Hefkó Levente

, a cég ügyvezetője úgy nyilatkozott, kiemelt figyelmet fordítanak dolgozóik egészségügyi problémáira, így a mellrák kérdéskörére is, ami a második leggyakoribb halálozási ok hazánkban. A figyelemfelhívó akció keretében kitűzőket és szóróanyagokat osztogattak a lányok, majd egy rózsaszirmokat szóró repülőgép is elsuhant a tömegek felett. A sátorban, a színfalak mögött egyébként bárki fordulhatott tanácsadásért.

Kiss Rózsika

és testvére,

Erzsébet

mindketten beöltötték már az ötvenet. Koruknál fogva tartották fontosnak, hogy részt vegyenek a szűrésen és nem hanyagolták el azt a tényt sem, hogy édesanyjuk felőli rokonaiknál gyakori betegség a mellrák.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.