Wakeboard: magyar bajnok lett a 17 éves szegedi tehetség

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

hegedus_akos_liquid_force_fb

A dobogó legfelső fokára állhatott fel a szegedi Hegedűs Ákos a június 27. és 28. között Budakalászon rendezett Wakeboard és Wakeskate Kábelpályás Magyar Bajnokság felnőtt mezőnyében.

A Magyar Vízisí és Wakeboard Szövetség és az Omszk Wake Centrum által közösen szervezett tornán a Szegedi Wakeboard, Snowboard és Trambulin Közhasznú SE 17 esztendős reménysége a teljes mezőnyt, így a hazai ranglista második helyét elfoglaló, 1993-as születésű Szoláth Szebasztiánt is maga mögé utasította. Persze, Hegedűs Ákos sikere nem volt minden előzmény nélküli, hiszen utánpótlás szinten többszörös világ- és Európa-bajnoknak mondhatja magát.

“Külföldön sokkal erősebb a junior mezőny, mint itthon. Ezért is fordul elő, hogy a hazai mezőny esetében a nyílt kategóriában, nemzetközi szinten pedig a junior korcsoportban indulok a versenyeken. A nemzetközi junior generáció közel azonos színvonalat képvisel a felnőttekkel” – nyilatkozta a SZEGEDma.hu-nak Hegedűs Ákos, akit éppen a SUN CITY Szabadidőközpontban értünk utol. Persze, nála ez nem ritka, a hét minden napján eltölt legalább másfél-két órát edzéssel.

Kifejtette, az országos bajnokság helyszínére már egy héttel korábban elutazott, hogy megszokja a pályaviszonyokat. A verseny első körében, közvetlen riválisaihoz hasonlóan, minden trükkjét be tudta adni, ugyanakkor a második körre már mindannyian kockázatosabb mutatványokat választottak, és mindhárman el is estek. A végeredmény rendkívül szorosan alakult, Hegedűs Ákos 85, Bodnár Bence 82,33, Szoláth Szebasztián pedig 80 pontot gyűjtött összesen. A negyedik Magdacs Péter 52,33-mal zárt.

Hegedűs Henriett, a tehetséges wakeboardos édesanyja portálunknak elárulta, a felnőtt országos bajnoki cím után máris a következő lépésen dolgoznak, hiszen a fiú szeretné megmérettetni magát az augusztus 8-án a norvégiai Sauheradban kezdődő junior világbajnokságon. Kitért rá, a legkomolyabb fejtörést ez ügyben a utazás finanszírozása jelenti, hiszen a fiatal szegedi wakeboardost szponzoráló Liquid Force sportszergyártó cég a versenyzéshez szükséges felszerelés biztosítását vállalja magára, az egyéb költségek a családra hárulnak.

Mindenesetre a tervek már készen állnak: “szeretnék felállni a dobogóra. Persze, az elsődleges cél a hatos döntőbe való bekerülés, onnantól azonban bármi megeshet” – fogalmazott magabiztos optimizmussal az újdonsült magyar bajnok.

“Ákos évente csak néhány hónapot tud aktív felkészüléssel és versenyzéssel tölteni, míg a nemzetközi profik az egész évet a sportnak tudják szentelni” – mondta el az édesanya. Hozzátette, a jelenleg a Deák Ferenc Gimnáziumban tanuló versenyző az elmúlt télen az USA-beli Floridában edzőtáborozott, és a későbbiekben szívesen térne vissza ösztöndíjas sportolóként az ottani felsőoktatási intézménybe. Az Egyesült Államokban lényegesen jobbak lennének minden téren a lehetőségei, mint Magyarországon.

Előző sztori

Mi lesz itt?

Következő sztori

Nem október 5-én lesz az önkormányzati választás