Szerdai programajánló: Car-Men, Sörünnep, Oscar

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

oscar

Folytatódik a 24. Thealter fesztivál, újabb különleges előadásokkal, zenés kikapcsolódás a Bajor Sörünnepen, Várszínház várja az érdeklődőket szerdán.

Az Agóra Gyermekkuckó Könyvkirály nappal készül a kicsiknek, játékos feladatokkal és kézműves foglalkozással a nap folyamán.

10 órától meseolvasás és fakanálbáb készítés lesz az Odesszai fiókkönyvtárban.

Homo Ludens Project és a MASZK Egyesület Car-Men című előadást ismét elindítja a Reök-palota elől délután 15, 17 illetve 20 órától. Négyepizódos színházi előadást tekinthetünk meg egy autó üléséből – a jármű utasterében találkozhatunk a katarzist oktató Arisztotelésszel és a rabul ejtett Petőfivel, részt vehetünk egy spirituális körutazáson és egy koncertbe is belecsöppenhetünk. Az első járműben Arisztotelész Artúr és segédje, Duchamp Marci tart oktatást a katarzisról egy kacsa segítségével. A másodikban az imént már bemutatott Übü Papa utazik a megkötözött Petőfivel, akit azért ejtett rabul, mert túl sokat fogyasztott szabadságból és szerelemből. Egyfajta spirituális utazáson vehet részt a harmadik autóba ülő személy, a “Tudat fuvar” személyiségünk legmélyére kalauzol el minket. Végül a szálak a negyedik járműben érnek össze, ahol Mosonyi Alíz Magyar mesék című dalaiból készült egy sajátos koncert. A nagyjából 15 perces előadásokat egymagunkban tekinthetjük meg (hisz a színészeken kívül csupán egy személy fér be az autóba), és bár a darab intim közelségben, körülöttünk zajlik, az mégsem lesz interaktív, az események szemlélői lehetünk csupán. A négyelőadásos bérletet kedvezményesen 2000, normál áron 3200, illetve 4000 forintos támogatói jeggyel tekinthetjük meg a 15, 17 és 20 órakor induló kocsikban. Mivel a férőhely rendkívül korlátozott (naponta összesen hat személy tekintheti meg csupán az előadást), a jegyfoglalást előzetesen – és minél gyorsabban – a homoludensproject@gmail.com címen lehet intézni.

car-men01

16 órától, a Thealter fesztivál keretein belül az előző napi Jég-doktrínák című előadásról tartanak beszélgetést a Belvárosi Moziban. „A Metanoia Artopédia Jég-doktrínák című előadása kifejezetten azzal a szándékkal jött létre, hogy érzékennyé tegye a mai fiatal generációkat a náci gyűlöletbeszéd veszélyeire, illetve megtanítsa felismerni annak elemeit a mai közbeszédben. Az előadás szövegkönyve a szélesen értelmezett kordokumentumok sajátos kollázsa: szerepelnek benne idézetek a túlélők emlékirataiból is, de zömmel az elkövetőknek, a népirtás német és magyar felelőseinek beszédeire, nyilatkozataira alapoz, illetve a ’30-as, ’40-es évek náci szövegei mellé, közé helyezi napjaink szélsőjobboldali megnyilvánulásait, a blogok, internetes fórumok névtelen szereplőinek kommentjeit és egyes mai közszereplők nyilatkozatait.” – szól az előadás ajánlója.

Metanoia-Artopédia-Jég-doktrínák-

A Petőfi-telepi fiókkönyvtárban Körmönfonás címen kézműves klubfoglalkozás várja az érdeklődőket 16 óra 30 perctől.

Polónyi Tatjána orosz természetgyógyász és Ládi Szabolcs és nemzetközi   kutatócsoportja által összeállított- ’’ Egészséges ételek és italok’’ című előadását tekintheti meg a közönség az Őrangyal Vegetáriánus étteremben, 17 órai kezdettel.

17 órától Stone & Vecsernyés Robi adnak koncertet a XVI. Bajor Sörünnep keretein belül, a szegedi Vedres István Építőipari Szakközépiskola udvarában. A sörünnep július 16-tól egészen augusztus 23-ig szórakoztatja a nyári melegben a jéghideg sör rajongóit. Jó hely, kánikula, finomabbnál finomabb ételek, élő zene és hideg sör az, amiért érdemes ellátogatni a Vedres udvarába. A minden évben megrendezett bajor sörünnep egész nyáron nyitva tart 15 órától egészen 24 óráig, ahol sorban állás nélkül sörhöz juthat a szomjas vendég, miközben jobbnál jobb szegedi zenekarok húzzák a talp alá valót. Azok se maradjanak otthon, akik nem kedvelik a sört hisz széles koktélkínálat és frissen sült ételek várják a vendégeket.

A 24. Thealter fesztivál újabb előadását tekintheti meg a közönség a Széchenyi téren 17 órától, a szentesi Horváth Mihály Gimnázium Gyűlölni nem… című darabját. „A THEALTER fesztiválokon évek óta rendszeresen fellépő „exek” társulata mindig a gimnázium irodalmi-drámai tagozatán végzettekből áll. A frissen érettségizettekhez csatlakoznak néhányan a korábbi évfolyamokból – így áll össze minden évben más összetétellel a csapat, hogy egy nyári szakmai program keretében előadást hozzanak létre volt tanáraikkal közösen. A tagozat talán legfigyelemreméltóbb produkciói születnek így meg, hisz az alkotók a lehető legszabadabban, iskolai kötöttségek nélkül fogalmazhatják színházzá a világról vallott gondolataikat. Idei előadásuk címe az Antigoné egyik sorára rímel – „Gyűlölni nem születtem én, szeretni csak” -, ahogy az egész előadás is:
„… hanem régóta vannak itt
Oly férfiak, kik ellenem lázítanak,
Titkon rázzák fejük s nem hajtották nyakuk
Törvényeim jármába engedelmesen.” – mondja Kreón, Thébai frissen hatalomra jutott királya.
Kikből áll a hatalom ellenzéke? Az ellenzék valóban lázít? S ha igen, miért? Gyűlölet hajtja vagy más? Miért vannak elégedetlenek és miért titkon rázzák fejük? Milyen törvények késztetik őket erre? Ki és mi szolgálja a hatalmat? Kit szolgál a hatalom? – teszi fel kérdéseit a szentesiek előadása. Majd e kérdéseknek utánajár; nyomoz, vádol és védekezik, bizonyít és cáfol – hogy végül sor kerülhessen az ítélethozatalra: az esküdtbíróság – a közönség – ítéletére.” – invitálnak a szervezők.

Szintén a színházfesztivál programjának része az izraeli Clipa Theater és a cseh Teatr Novogo Fronta közös előadása, a Fegyvertelen erőkkel, ami 18 óra 30 perctől lesz látható a Régi Zsinagógában. Az izraeli Clipa Theater és a cseh Teatr Novogo Fronta együttműködéséből született előadás tragikomikus fizikai színházi darab, amely tárgymanipulációs eszközöket használ. A történet háttere egy elhúzódó háború, amely felborítja egy család életét. A fiuk meghal a harcban, a szülők pedig képtelenek megbirkózni a veszteséggel, egymást marják. Egy nap beállít hozzájuk egy szökött katona, és még jobban elszabadul a pokol… Az intolerancia, a gyűlölet és háborús pusztítás megjelenik az emberi kapcsolatokban is, kegyetlen humorral párosulva. Maga az előadás témája is háborús helyzetben született, amikor 2012 novemberében a két társulat alkotói épp a Tel Avivot érő rakétatámadások idején tartózkodtak a városban. A Clipa Theatert 1995-ben alapította Idit Herman (táncos, rendező) és az orosz származású Dmitri Tulpanov (színész, zenész). Izraelben a vizuális színház műfajában meghatározó a szerepe, hazájukban és külföldön is számos díjat nyert. A szentpétervári gyökerű Teatr Novogo Fronta a cseh fizikai színházi szcéna neves társulata, a kilencvenes évek második felétől dolgoznak Prágában. Mindkét társulat járt már a THEALTER fesztiválon: a Clipa 1998-ban, a Teatr Novogo Fronta pedig 1998-ban és 2000-ben volt a vendégünk. A fesztivál alatt, július 24-én és 25-én Idit Herman workshopot tart „A szorongástól a színjátszásig – avagy hogyan alakítsuk át a negatív érzelmeket kreatív energiává” címmel profi és amatőr színészek számára, amely egy nyilvános bemutatóval zárul. A résztvevők saját rossz élményeiket, negatív érzéseiket (szorongás, félelem, konfliktus-helyzetek) osztják meg egymással, majd ezekből komikus jeleneteket készítenek, amelyekbe szimbolikus jelentéssel felruházott hétköznapi tárgyakat emelnek be. A maximum 10 főt fogadó, kommunikatív angol nyelvtudást igénylő workshopra a maszk@maszk.hu email címen lehet jelentkezni július 22-ig.

20 órától a Kisszínházban a Nyúzzatok meg! című előadást viszi színpadra Dányi Viktória, Molnár Csaba és Vadas Zsófia Tamara. Öten mesélnek kapcsolataikról, szerelmeikről, viszonyaikról, majd leképezik, lecsupaszítják, lenyúzzák és elemeire bontják őket, hogy közelebb kerülhessenek hozzájuk. A változó térben, a tánc és zene szövetéből formát öltő jelenetek ráközelítenek egy-egy élethelyzetre, mely folyamatos átalakulások során újabb és újabb értelmet kap. Mind a tánc, mind a zene szélsőséges fizikai és érzelmi végletek között cikázva hol gerjesztik, hol kioltják egymást. Hasonlóképp, a darab különböző előadói műfajokat csúsztat egymásra. A kapcsolatok groteszk mivoltát bemutató előadás – szerkezetét és alkotói módját tekintve – asszociációs struktúrákat követ. Játékosan, szeretetből nyúzunk, vállalva a padló erejét. Dányi Viktória, Molnár Csaba és Vadas Zsófia Tamara fiatal „tánccsinálók“. Először a Bloom! társulat 2012-es darabjában (Közel a vég) dolgoztak együtt, ezúttal azonban a társulattól függetlenül, önálló alkotókként fogalmazták meg és állították színpadra gondolataikat. A folyamathoz két fiatal zenész (Czitrom Ádám és Porteleki Áron) is csatlakozik, akiket nemcsak kísérletező zenéjükkel, de szereplésükkel is behívnak kreatív együttműködésükbe. A Nyúzzatok meg! megkapta a 2013-as év legkiemelkedőbb hazai kortárs táncelőadásainak járó Lábán Rudolf-díjat, emellett a nagy múltú európai kortárstánc hálózat, az Aerowaves szakmai zsűrije tavasszal több száz jelentkező közül beválogatta az előadást az évad legjobb, fiatal alkotók által készített kortárstánc produkcióit felvonultató Aerowaves Spring Forward fesztiválra.

A XII. Szegedi Várjátékokon 21 órakor az Oscar című zenés vígjátékot tekinthetik meg a Várkertnél. Bertrand Barnier, a gazdag párizsi szappangyáros élete egy hétköznapinak tűnő reggelen teljesen megváltozik. Mindazok, akik fél 9 és déli 12 között meglátogatják – a fiatal könyvelő, a mumpszos masszőr, a lánya, aki valójában nem is a lánya, vagyis tulajdonképpen igen, de mégse… –, rádöbbentik arra, hogy lányos apának lenni nem is olyan egyszerű dolog. Otthona a követhetetlenül cikázó fekete táskák, elveszett ékszerek, többszörösen elsikkasztott pénzkötegek és lavinaként hömpölygő női fehérneműk özönében egy szempillantás alatt őrültekházává változik, miközben ő már azt sem tudja, mit akar valójában. Egy biztos: a gyereknek apa kell – de vajon hol lehet Oscar?

22 órától a Rongy kocsmában folytatódik a Thealter programja, a Kirakat című előadással a KIMI Rokka tolmácsolásában. „Ez igazából nem úgy működik, hogy most megmutatják az embernek, hogy hogyan kell autót lopni. Az én szakmám autószerelő, ismertem az autó minden porcikáját, tudtam, hogy működik a zárszerkezet. Nem kifejezettem arra tanultam, hogy autót lopjak, csak tudtam, hogy mit hogyan kell csinálni…” Az előadás diákszereplői a Keleti István Alapfokú Művészeti Iskola és Művészeti Szakközépiskolában színészmesterséget tanulnak, az előadást önállóan hozták létre. Verbatim színházi módszerrel dolgoztak: először mindenki nyers interjúmonológokat készített, amelyeket aztán együtt dolgoztak fel. Az interjúk fókuszában teljesen hétköznapi, átlagos emberek álltak, a témákat nem rögzítették előre, mindenki szabad kezet kapott. A szövegek közös feldolgozása után hat téma maradt: elmagányosodás, bűnözés, egészségügy, párkapcsolat, a mai fiatalság, és a magyarságtudat. A monológok egy az egyben hangzanak el, a színészek belebújnak az adott interjúalany bőrébe, a mai magyar valóság súlyos történeteit, karaktereit a lehető legszemélyesebb játékkal igyekeznek megjeleníteni. A verbatim szövegeket két jelenet és egy dal egészíti ki, melyek az interjúmonológok mondanivalóját erősítik. Az előadás nem korlátozódik a fiatalokat érintő élethelyzetekre, hanem mindenkit érintő társadalmi problémákkal foglalkozik, tükröt tart a néző elé, hogy különböző helyzetekben hogyan, miként viselkedünk, milyen ma magyarnak lenni, milyen Magyarországon élni. Nem válaszokat ad, hanem kérdéseket vet fel.

Folyamatos kiállítások, programok:

Európában egyedülálló több ezer darabból álló Informatika Történeti Kiállítás tekinthető meg 1300 négyzetméteren, Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agórában. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság jelentős szellemi és anyagi ráfordítással hozta létre és folyamatosan fejleszteni a világ vezető informatika történeti múzeumaival vetekedő kiállítást. A múzeumban olyan gépeket, eszközöket ismerhetnek meg és próbálhatnak ki a látogatók, amelyek a számítástechnika fejlődését mutatják be a kezdetektől egészen napjainkig. Több száz tonna számítástechnikai berendezés, ami nélkül nem lenne érintőképernyő, laptop, okostelefon, internet. Eddig még a világon sehol sem látott Neumann relikviákat is megcsodálhatnak az érdeklődők, amelyekkel a XX. század egyik legnagyobb, magyar tudósának állítanak emléket.

Az ókor és a huszadik század találkozik a Kass Galériában nyílt tárlaton, ahol egyiptomi sírkamrába léphet be a látogató, és Kass János grafikáit is megcsodálhatja. A fáraók Egyiptoma címűt tárlaton az ókori egyiptomiak túlvilágát ismerhetik meg az érdeklődők, egy több mint 2000 éves férfi szarkofág és mintegy 70 műtárgy segítségével.

kass galeria egyiptomi_sirkamrak19_gs

A Fekete házban az ókori egyiptomi balzsamozás, az orvoslás és a hieroglif írás rejtelmeibe pillanthatnak be a látogatók. A múzeum emeletén az egészséges embert mutatják be, többek között a testrészek ábrázolását, míg a gyógyításnak a racionális és mágikus módjait is. Egy kétezer éves múmiát is kiállítottak, de Tutanhamon kerámiagyűrűje is gazdagítja a tárlatot, amit a németországi Hiedelbergből hoztak Szegedre.

A Móra Ferenc Múzeum főépületében látható nagy tárlat ismerteti meg az érdeklődőkkel a lenyűgöző, titkokkal teli ókori Egyiptom vallási életét, papságát, uralkodóit és az akkori emberek mindennapjait. A múzeum főhomlokzatát két óriási szoborkolosszus őrzi. A III. Amnehotepet és hitvesét, Tijét ábrázoló szobormásolatok nyolc és fél méteres magasságból üdvözlik a látogatókat. A külső terem a fáraóké és az állatáldozatoké, míg egy másik terem a férfi-nő kapcsolatot helyezi előtérbe. Mindhárom kiállítás december 16-ig látogatható.

farao14_gs

Kovács Emil Lajos számára Erdély a világ közepe, ahol az ég kékebb, mint máshol és a hegyek üde zöldje is magával ragadja. A szatmárnémeti festőművész alkotásaiból a Polgári Szalonban nyílt kiállítás Ecsetnyomok Erdélyből címmel, mely elkalauzol mindenkit a mesés tájakra.

Kirakózhatunk, megtanulhatjuk a Zengő ABC-t és papírország mesefája is játékokat rejt. Mindez a Móra-múzeum emeletén várja a családokat, ahol Panka és a Vadember kalauzol végig bennünket Móra Ferenc különleges mesebirodalmán. A 135 esztendeje született és 80 éve elhunyt legendás író, Móra Ferenc gondolatait, történeteit megidézve igazi mesebirodalomba csöppenhetünk a kultúrpalota emeletén, ahol van betűleves és a betűfelhő is meglepetéseket tartogat. Panka, Móra Ferenc lánya, és a Vadember, vagyis imádott unokája bukkan fel újra és újra, kalauzolva végig a látogatót a három nagyobb részre tagolódó tárlaton. A kiállítás nem a hagyományos, vitrinben vagy épp a falon megjelenítő formában, hanem újszerűen, interaktív módon, többféle korosztály igényeit kiszolgálva mutatja be Móra Ferenc meséit, verseit és életbölcsességeit, így az egész család számára különleges birodalom tárul fel a múzeumban.

mora mesebirodalma_mj-066

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Előző sztori

Fiktív számlás műtrágya-kereskedő és textilgyáros bukott le a Dél-Alföldön

Következő sztori

Spenót kutya is hazatalált az okostelefonos applikáció segítségével