Lovaskupával és reneszánsz hangulattal emlékeznek a nándorfehérvári diadalra

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

nandorfehervar_mj101

Számos hagyományőrző bemutató és sok más izgalmas családi program várja az érdeklődőket július 18-19-én Szegeden, a Mátyás téren a IX. Nándorfehérvári Emléknapok programsorozatára, amely idén Nándorfehérvár Kupa lovas díjugrató versennyel is kiegészül.

A magyar hadtörténet egyik legkiemelkedőbb pillanatát, Hunyadi János sikerét, Nándorfehérvár 1456 júliusában lefolyt török ostromának kivédését, a török sereg megfutamítását elevenítik fel a hétvégén az Alsóvároson. A rendezvény egyik szervezője, Kohári Nándor Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselő elmondta, az emléknapok programsorozata pénteken 18 órakor kezdődik egy történelmi emléküléssel, ahol Miklós Péter történész „A Hunyadiak és a keresztes eszme” címen tart előadást a közönségnek.

A szombati nap gyakorlatiasabb elfoglaltságokkal szolgál: 10 órától a Klauzál téren vonulnak fel a hagyományőrzők dobosokkal, zászlósokkal, gólyalábasokkal, haditornászokkal, a menet meg sem áll a Mátyás térig, ahol a napközbeni programok kapnak helyet: a Pavane Táncegyüttes zászlóforgató bemutatója, majd a Langaléta Garabonciások vásári komédiás gólyalábas produkciója következik.

A komédiásokat követően a katonák kerülnek a figyelem középpontjába: harcművészeti bemutatók sorával készültek a szervezők, a Hollószárny Lovagrend középkori, a kiskunfélegyházi Iloncsuk Szabadcsapat török-tatár harci bemutatója, valamint a budapesti Szablya Iskolája vívóelőadása és Porta Herorum történeti bemutatója várja a közönséget. A kultúra jegyében az Aranygyapjú Társulat Rúzsa Sándor, az alföldi betyár című művet adja elő, a hódmezővásárhelyi katonai fúvószenekar és a Carmina Danubiana ad koncertet, a Hódmező Lovaskultúra a magyar lovaskultúrába ad betekintést. A Mentés Másként Trió gyermektáncházzal várja a kicsiket és a nagyokat egyaránt. Lesz továbbá erős emberek versenye és a programot a Flame Flowers Tűzzsonglőr csapat tűzvarázs produkciója zárja.

nandorfehervari_napok_sajttaj02_gs

Napközben történelmi totó a korról, haditáborok, kézműves vásár és foglalkozás, zsonglőr, agyagos és csuhés játszóház, honvédségi harceszköz bemutató és toborzó, gyermek lovagi torna, délután íjászoktatás, vívásoktatás, sárkányösvény várja a szórakozni vágyókat. A török táborok hangulatát a Négy Griff török csapata biztosítja élőképpel, török kávé és édességek osztásával. A korhű fegyverek mellet az érdeklődők a Magyar Honvédség páncélosait és harcjárműveit is megtekinthetik kívülről és belülről egyaránt.

Az idei emléknapok programjának különlegessége a Nándorfehérvár Kupa a szegedi Szabadidő Lovasklub szervezésében. „A díjugrató verseny 10 órától ügyességi versenyekkel indul több kategóriában, a lovassporttal éppen ismerkedőktől a rutinos lovasokig mindenki kipróbálhatja magát, ugyanígy több kategóriában díjugrató versenyre kerül sor a nap folyamán, de lesz még lovasbemutató és lovaskocsikázási lehetőség egész nap a Mátyás téren. A lovaskupa célja, hogy széles körben terjessze, népszerűsítse a lovassportot, és tömegsporttá tenni a szabadidős lovaglást” – mondta el Berente Sándor, a kupa szervezője.

nandorfehervari_napok_sajttaj01_gs

A nándorfehérvári diadal – ami nyomán terjedt el a déli harangszó a keresztény világban – igazi jelentőségét a vár kulcsfontosságú helyzete adta, mivel Nándorfehérvár az ország déli kapujának számított, és ha a vár török kézre kerül, egyenes az út a Duna mentén (ami hatalmas török hadsereg ellátásának szempontjából létfontosságú) Budáig, majd Bécsig. Ezt az utat óhajtotta bejárni II. Mehmed szultán, amire adott volt a lehetősége, miután az Oszmán Birodalom Bizáncot és a Balkánt is elfoglalta. Ez utóbbi tudatában a magyar joggal készülhetett ez délről jövő támadásra, ami be is következett: 1456. július 4-én Mehmed ostrom alá vette a nándorfehérvári várat, hajózárat telepített a Dunára, és lövetni kezdte a várat. Az ostromhoz kötődik Dugovics Titusz hőstette, aki mivel máshogy nem tudta megakadályozni, hogy egy török katona kitűzze a lófarkas zászló, átkarolta a pogányt és leugrott vele a vár ormáról – bár elképzelhető, hogy történt ilyen önfeláldozó hőstett az ostrom folyamán, azonban Dugovics Titusz név egy 19. századi nemes kreált őse. A török győzelmet Hunyadi János július 22-ei támadása hiúsította meg, a Kapisztrán János vezette keresztes hadak segítségével, a keresztény erők vereséget mértek a mind számban, mind haditechnikában felette álló oszmán haderőre, minek köszönhetően a török 1521-ig nem vezetett komolyabb hadjáratot Magyarország ellen.

A programokért tekintse meg a rendezvény plakátját!

Szekeres Tamás

Előző sztori

Bemutatták az első székely bélyeget

Következő sztori

Betyáros hétvége – Rózsa Sándor Fesztivál Ásotthalmon

Legutóbbi hasonló cikkek