Kothencz János: Csak a térségbeli településekkel van jövője Szegednek! + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

polgarmesterek_esj_eloltek_talalkozoja07_gs

Közös gondolkodásra invitálta a térség településeinek polgármesterit Kothencz János, hogy vegyék számba, illetve dolgozzák ki azokat a fejlesztési koncepciókat, melyekből minden fél profitálhat.

„A kormány átvállalta Szeged tetemes adósságállományát, ezzel egy tiszta lapot teremtett, és a mi feladatunk, hogy közösen kezdjük el írni erre az immár tiszta lapra a környékbeli települések vezetőivel” – jelentette ki Kothencz János. A Fidesz-KDNP és a L.É.T. – Lakótelepi Emberek Érdekképviseleti Társulása Egyesület által támogatott, a civil életből jött polgármesterjelölt ezért invitálta közös gondolkodásra a környékbeli települések vezetőit. Kifejtette, Szeged jövőjét nem lehet elképzelni a térség nélkül, mint ahogy a megyeszékhelyre is kétség kívül hatással vannak a falvak, községek és kisvárosok.

Szeged gazdasági fejlődése húzhatja magával a kisebb településeket is

A megbeszélésen a Szegedtől mindössze 11 kilométerre fekvő, ötezres lélekszámú Domaszék polgármestere Kispéter Géza elmondta, mivel a lakosok nagy része a megyeszékhelyen dolgozik, szorosan kötődnek a nagyvároshoz. „A mezőgazdasági termelés miatt a Homokhátsághoz is kapcsolódik Domaszék, de például a diákjaink 90 százaléka Szegeden tanul” – mondott példákat a polgármester. Az 1200 lakosú Pusztmérges polgármestere, Papp Sándor azt hangsúlyozta, hogy fejlődésük mindenképp egy nagyobb településtől függ, s igaz, hogy a járási székhelyük Mórahalom, de Szeged irányába is nyitnak. „Azt szeretnénk, hogy ne csak múltja, hanem jövője is legyen Pusztamérgesnek” – szögezte le. Ruzsáról Sánta Gizella, míg Röszkéről Borbásné Márki Márta osztotta meg gondolatait, utóbbi polgármester asszony a település schengeni határ miatti speciális helyzetét is kiemelte. „Ha Szeged nagyobb gazdasági potenciállal rendelkezik, az fejlődési lehetőséget nyújthat a kisebb településeknek is” – jegyezte meg, hozzátéve, hogy a mostani, 2020-ig tartó európai uniós költségvetési ciklusban nagyobb hangsúlyt kap a gazdaságfejlesztés, mely területen a megyeszékhellyel együtt közösen is pályázhatnak.

A 3200 fős Bordány polgármestere, Tanács Gábor a munkahelyteremtő beruházások fontosságát hangsúlyozta az eszmecserén, illetve arról is szólt, jó lenne, ha a helyben megtermelt mezőgazdasági termékeket szegedi üzletekben is árusíthatnák a gazdálkodók. Konkoly Béla, aki Deszken polgármesterjelölt, azt hangoztatta, hogy Szeged és Deszk nem tud egymás nélkül meglenni, s szerinte a vállalkozóbarát szemlélet, amit Kothencz János is képvisel, sokat lendíthet a települések kapcsolatán.

Lejárt a magányos farkasok kora

ferenczi_ferenc_tiszasziget_pm_gs

Ferenczi Ferenc, Tiszasziget polgármestere hiteles jelöltnek nevezte Kothenczet, ami új perspektívákat nyithat Szeged városa és így a környező falvak számára egyaránt. Az élelmiszerfeldolgozó-ipar hiányára hívta fel a jelenlévők figyelmét Gyuris Zsolt, Zsombó első embere, aki hozzátette, településükön folyamatosan növekszik a lakosságszám, így az egyes kistelepülésekre jellemző elvándorlás őket nem érinti. A mindössze 670 lelket számláló Ferencszállás vezetője, Jani János örömmel vette a meghívást a megbeszélésre, mert ez jelzi: az igazán kicsik szava is számít. Ezt erősítette meg az öttömösi Dobó István is, megjegyezve, eddig egyetlen közös ügyük volt Szegeddel, most épp a bíróságon áll szemben egymással a két település.

„Szeged Üllés nagytestvére, míg Csongrád megye központja Üllés gazdasági agglomerációjához tartozik, ezért sem mindegy, fejlődik-e a napfény városának gazdasága” – hangsúlyozta Nagy Attila Gyula polgármester. Mint kérdésünkre elmondta, igaz nincs felmérésük azzal kapcsolatban, hányan járnak dolgozni a nagyközségről Szegedre, de reggelente tele van a helyközi busz üllésiekkel. Nagy Attila Gyula leszögezte, a térség települései hasonló arculattal rendelkeznek, de semmiképpen nem versenytársai egymásnak. „Mi a Homokhátságon összefogunk, például közösen pályáztunk szennyvízcsatornázásra, a kerékpárutak építésére és közös a turisztikai koncepciónk is. A magányos farkasok kora lejárt, a pályázatok struktúrája megváltozik, stratégiai együttműködésekre van szükség” – emelte ki a polgármester.

„Jó az irány” – szögezte le Mórahalom alpolgármestere, Csányi László, aki a SZEGEDma.hu kérdésére elmondta, az 1950-ig közigazgatási szempontból Szegedhez tartozó, a várossá nyilvánításának huszonötödik évfordulóját idén ünneplő Mórahalom ma már járási központi feladatokat is ellát. Csányi pozitívnak értékelte a szegedi polgármesterjelölt által életre hívott szakmai találkozót, hiszen mint elmondta, ha együtt tudnak gondolkodni a települések, akkor az előremutató, pozitív hatásokkal bír. „Szegednek is szüksége van arra, hogy nyisson mások felé, és próbáljon a mostani uniós ciklusban több településsel együtt gondolkodva dolgozni az egész térség jövőjéért” – fogalmazott.

Meg kell állítani a fiatalok elvándorlását

A munkahelyteremtéssel kapcsolatos észrevételekre reflektálva Kothencz János elmondta, az előző önkormányzati ciklusokban nem létesültek Szegeden tartós munkahelyteremtő beruházások. „Az Orbán-kormány ezen a téren jelentős lépéseket tett már az előző ciklusban is, gondoljunk a közfoglalkoztatási programra, családpolitikai intézkedésekre vagy épp a rezsicsökkentésre. Ezekből is látszik, hogy próbál a kormányzat küzdeni az emberekért, baloldali értékeket is megjeleníteni képes módon, de ezzel együtt Szegeden azt látjuk, hogy a kormány minden törekvésétől függetlenül az önkormányzat, a jelenlegi városvezetés legjobb szándéka ellenére sem tud hatékony megoldásokat kínálni az igazi problémákra” – ecsetelte a jelenlegi helyzetet a Fidesz-KDNP és L.É.T. által támogatott polgármesterjelölt. Úgy látja, a gazdaság mellett a tudomány, a kultúra adta lehetőségeit és adottságait sem aknázza ki a város, akárcsak a hármashatár közelségét. Kijelentette, a demográfiai adatokból kitűnik, hogy Szeged egyre inkább elnéptelenedik, a lakosság átlag életkora egyre magasabb, miközben a fiatalok a munka hiánya miatt elhagyják a várost.

no images were found

„Startra kész ötleteik vannak a településeknek, csak ahogy beszámoltak róla a polgármesterek, úgymond lepattannak Szegedről, az együttműködés bármely formáját is kezdeményezik. Nem lehet a megyeszékhelyet egy elszigetelt városként kezelni, hazánk nagyobb városaihoz képest egyre inkább kiüresedik. Ennek egyik oka, hogy ellenzéki polgármester van, másrészt rendre nem ismeri fel a kapacitásaiban rejlő lehetőségeket. Ezen a hozzáálláson változtatni kell, ezért szólítok fel összefogásra” – nyilatkozta portálunknak Kothencz János, aki szerint Szeged kiaknázatlan lehetőségtár marad a kormányzattal történő együttműködés nélkül.

A felek megegyeztek abban, hogy augusztus 11-éig összegyűjtik, témánként csoportosítják a terveket és ötleteket, melyből egy egységes, az egész térségre kiterjedő fejlesztési koncepció születik meg, amit együttműködési megállapodásban rögzítenek.

no images were found

Előző sztori

Közösségi összefogás Szegeden a kullancsok elleni védelemért

Következő sztori

Ma hozzák nyilvánosságra a felsőoktatási ponthatárokat