Írjon nekünk

Közélet

Kothencz János: Emberközpontúbb nyugdíjasklub-hálózatra és egészségházprogramra van szükség! + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

kj_gaspar_zoltan_utca01_gs

A szépkorúak mindennapjait elviselhetőbbé tennie kötelessége a mai fiatalabb generációnak – szögezte le Kothencz János polgármesterjelölt a Gáspár Zoltán utcai idősek klubjában, ahol a névnaposokat virággal és tortával köszöntötték.

Hagyomány, hogy két-háromhavonta felköszöntik a klubtársakat a Gáspár Zoltán utcai nyugdíjasklubban. A rendezvényen verssel, virággal, tortával is meglepték a névnaposokat, az Iréneket, a Klárákat és Ilonákat köszöntötték ezúttal. Az egyik tagtárs, Vargáné Zsuzsa egy tanulságos írországi névnapi köszöntőt olvasott fel a jelenlévőknek, köztük az ünnepelteknek: Halmai Mihályné Irénnek, Debák Jenőné Irénnek, Vér Andrásnénak és Mészáros Klárának, Ambrus Klárának, továbbá Kormos Józsefné Ilonának, Felső Pálnénak és Szemerédi Imréné Ilonának.

Kothencz János, a polgári oldal szegedi polgármesterjelöltje az összejövetelen szólt arról is, hogy a lakótelepeken az előöregedő lakosságnak nagy szüksége van az ilyen klubokra, hiszen sok idős ember egyedül, magányosan él. Leszögezte, a városvezetésnek partneri kezet kell nyújtania az idősek felé is, és az érintettek megkérdezésével kell jobb körülményeket teremteni a nyugdíjas lakosság számára. Megjegyezte, nem harmincas-negyvenes éveiben járó közéleti szereplőknek, mint például neki vagy épp a politikusoknak kell megmondaniuk, mire is van szüksége a nyugdíjasoknak, hanem őket személyesen kell megkérdezni.

kj_gaspar_zoltan_utca11_gs

A hat évvel ezelőtt Kothencz által létrehozott L.É.T. – Lakótelepi Emberek Érdekképviseleti Társulása Egyesület is több nyugdíjasklubot működtet, a foglalkozások mellett többek között kirándulásokra is viszik a szépkorúakat Erdélybe vagy épp Budapestre. Ahogy fogalmazott, minden felkérésnek örömmel tesz eleget, a nyugdíjasok között mindig otthon érzi magát. „A legfontosabb napjainkban egy idős ember számára, hogy úgy élje meg a valahova tartozás érzését, hogy valóban társakra leljen, vagyis ha hazamegy, ne azt érezze, hogy ismét ránehezedik a magány” – fogalmazott Kothencz János, aki arról is beszélt Sipos Attilával, a L.É.T. közösségi koordinátorával közösen, hogy többször fognak ellátogatni a Gáspár Zoltán utcai, Joó Mária által vezetett hangulatos klubba. A polgármesterjelölt méltatta a nyugdíjasklub közösségteremtő munkáját, de megjegyezte, olyan klubokat érdemes létrehozni és működtetni, amelyeket a nap huszonnégy órájában felkereshetnek az idősek. „Egy emberibb nyugdíjasklub-rendszert képzelek el Szegeden, ahová esténként betérhetnek azok, akik nem szeretnének egyedül lenni a négy fal között” – magyarázta.

Akárcsak kedden, a Kálvária sugárúton lévő idősotthonban tett látogatásakor, ezúttal is az egészségházak létrehozását szorgalmazta, hiszen óriási lehetőség van a szegedi termálkincsben, amit a szépkorúak számára is elérhetővé kell tenni, és gyógyászati célra felhasználni. „Nincsenek gyógyászati célú beruházások, ezért egy program keretében egészségházakat kell létrehozni Szegeden uniós források felhasználásával. Hiába gyönyörű az Anna-fürdőnk vagy éppen Mórahalmon a gyógy- és termálfürdő, ezek távol vannak az itt élőktől, akiknek egy része nem tudja kifizetni a belépő árát sem” – közölte Kothencz János. Hangsúlyozta, a szegedi városvezetésnek kiemelt figyelmet kell szentelnie az idősebb korosztálynak, tudomásul kell venni ugyanis, hogy elöregszik a lakosság.

Hírzóna

Közzétette a Kormányinfó Plusz első videóját a kormányszóvivő

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Szentkirályi Alexandra a fiatalokat érintően több kérdésre is válaszolt.

Tovább olvasom

Hírzóna

A baloldali többség felfüggesztette egy fideszes képviselő mandátumát Vásárhelyen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Cseri Tamás bírósághoz fordul az ügyben.

Tovább olvasom

Hírzóna

Óriási az igény a nyugdíjasok foglalkoztatására

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Felmérések szerint mintegy 800 ezer nyugdíjas vállalna munkát, elsősorban részmunkaidőben.

Tovább olvasom

Aktuál