Kajak-kenu: ifjúsági és U23-as vb – jól vették az első akadályt a szegediek péntek délelőtt

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

ifjusagi_u23_vb_2014_k4_ifi_1000m_1000

Minden magyar egység gond nélkül jutott tovább 500 és 1000 méteren is péntek délelőtt a szegedi ifjúsági és U23-as világbajnokság második versenynapján.

Nagyon szépen kezdett pénteken a Maty-éren a magyar válogatott. A Gergely Olivér, Nádas Bence, Németh Viktor Máté, Koleszár Mátyás összeállítású ifjúsági férfi négyes az előfutamát megnyerve, a legjobb idővel, 2:58.779-el került be egyből a vasárnapi döntőbe, annak ellenére, hogy nem hajtották ki magukat teljesen a srácok. „A rajtunk jól sikerült, viszont a második 500 méteren az indítások után elkezdtünk kicsit billegni – mondta a partra érve Nádas Bence. – Szoknunk kell még az ekkora hátszelet, de nem lesz gond, orvosolni fogjuk tudni a problémát a döntőre. Jó pályát mentünk, de tudunk még ennél is gyorsabb utazótempót diktálni.” Az előfutamából szintén közvetlenül a döntőbe került az Európa-bajnok orosz négyes, Nádas Bence szerint ők lehetnek a mieink legnagyobb ellenfelei a vasárnapi döntőben.

Ifjúsági női K-1 500 méteren győzni tudott előfutamában Takács Tamara. A többszörös ifi világbajnoknő a dobogóra várja magát, de azért bízik abban, hogy nem kell már a középfutamban megküzdenie a legnagyobb riválisokkal. „Szerencsére ma kevésbé hullámos a víz, mint tegnap, jó pályát jöttem az előfutamban, rendben volt a mozgásom – mesélte a célba érve Takács Tamara. – Remélem, hogy a középfutamban nem kerülök össze a címvédő dán ellenfelemmel, illetve az angol színekben versenyző Simon Rebekával sem, jó lenne, ha csak a döntőben kellene megharcolnom velük.”

NC-2 500 méteren szintén már a döntőbe került előfutamból a magyar ifjúsági duó. Bonyai Regina és Miskolczy Fruzsina erős mezőnyben lett harmadik a fehérorosz és az üzbég páros mögött.

Nagy kérdés volt, hogy milyen formában lesz a magyar csapat U23-as sztárversenyzője, Kárász Anna K-1 500 méteren. A szám esélyese az elmúlt napokban torokgyulladással küzdött, ennek ellenére jó pályát ment, második helyével simán továbbjutott az előfutamból. „Jobban esett, mint gondoltam, nem savasodtam el annyira – meséli Kárász Anna. – Ma szedek utoljára antibiotikumot, a torkom már rendben van, csak a gyógyszer kissé legyengített az elmúlt napokban. Úgy gondolom, hogy vasárnapra sikerül összehoznom a formámat és akkor meglehet a győzelem.”

Harmadik hellyel jutott be a vasárnapi döntőbe Császár Gergely, Ilyés Róbert, Noé Bálint és Bárdfalvi Márk U23 K-4 1000 méteren. Az előfutamok során nagyon jól mentek a németek, a spanyolok, az oroszok és a fehérorosz egység is ebben a versenyszámban, a magyarok azonban dobogóra szeretnének állni. „Jól rajtoltunk és az első 500 méteren tartani tudtuk a lépést a németekkel – mondta Bárdfalvi Márk, a Vasas versenyzője. – A második 500 méteren volt egy kis dőlésünk, amit igyekszünk kijavítani. Ha sikerül, akkor a döntőben összejöhet egy dobogó.”

Nem sikerült közvetlenül az előfutamból a döntőbe kerülnie Lucz Noéminak és Sólyom Dórának a női ifi párosok 500 méteres versenyszámában. A mienk a második helyet szerezték meg a román duó mögött és délután a középfutamban folytatják. Hasonlóan szerepelt a selejtezőben az U23-as női kajakpáros is 500 méteren. Szilágyi Anett és Simán Fanni az oroszok mögött lett második, így a középfutamban is érdekeltek lesznek. „Jól mentünk, közel 100 %-os pálya volt, de még kicsit igazítunk rajta a középfutamban – ígérte Simán Fanni a célban. – Most a középfutamra koncentrálunk, de bízom benne, hogy az oroszokat is elkaphatjuk a döntőben.”

A verseny a női 500 méteres, valamint a férfi négyesek középfutamaival folytatódik, délután 3-kor pedig a 200 méteres elő- és középfutamokkal zárul a pénteki program a világbajnokságon.

Előző sztori

Folytatja a Greenpeace a méhgyilkos vegyszerek elleni harcot

Következő sztori

Főleg hiteleket kapott Szerbia és Bosznia-Hercegovina Brüsszelben