Kultúra

Emléktáblát avatott a SZAB Gárdonyi Géza emlékére + FOTÓK

Emléktáblát avatott a SZAB Gárdonyi Géza emlékére + FOTÓK

2014. július 16., szerda
Emléktáblát avatott a SZAB Gárdonyi Géza emlékére + FOTÓK
szab_gardonyi08_gs

Kedden Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulója alkalmából felavatták az író Beliczai Mária szobrászművész által adományozott bronz domborművét a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Akadémiai Bizottsága székházánál.

Dékány Imre

akadémikus, a SZAB korábbi elnöke az ünnepélyesen táblaavatón tartott beszédében köszönetet mondott

Péter László

professzornak, hiszen a nyugalmazott irodalomtörténész felvetése nyomán született meg a döntés, miszerint

Gárdonyi Géza

munkásságának egykori helyszínén egy dombormű állítson emléket a másfél évszázada született művésznek. „Gárdonyi ebben a házban dolgozott, vett részt nagyon sok megbeszélésen, élte a korabeli irodalmárok és művészek” – mondta Dékány Imre. Köszönetét fejezte ki továbbá Szeged Megyei Jogú Város önkormányzatának, a Kulturális, Egyházügyi, Közművelődési és Idegenforgalmi Bizottságnak az engedélyezésért, illetve annak a művészeti kuratóriumnak, amely elbírálta és jóváhagyta a tábla felavatását. A dombormű elkészüléséhez szakmai és anyagi támogatást nyújtott a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar.

szab_gardonyi06_gs

A szegedi önkormányzat képviseletében

Haág Zalán

, a kulturális bizottság elnöke az összegyűlt publikum számára ismertette, Gárdonyi Géza közel három évig élt a Tisza-parti városban. 1888 őszén, mindössze 25 esztendősen lett a kormánypárti, szabadelvű Szegedi Híradó munkatársa. 1890 májusában az ellenzéki, függetlenség párti Szegedi Napló szerzői gárdájához csatlakozott. 1891 nyarán költözött családjával Aradra. Újságíróként Szeged egyik kedvelt alakjává vált, aki szabadidejét szívesen töltötte a helyi vendéglőkben, kávéházakban. A Szegedi Napló vasárnaponként megjelent élclap mellékletében, a Szegedi Paprikában, majd a Szegedi Híradó gondozásában kiadott, Hüvelyk Matyi című szatirikus lapban remek karcolatokat és rajzokat közölt a korabeli városi közélet figuráiról. Ironikus írásaival sokakat megsértett, két alkalommal még párbajozni is kényszerült mindezek okán. „Akárcsak Gárdonyinak, úgy nekünk is Szeged porához tapad a lelkünk, és hálás szívvel adózunk a nagy író, újságíró szegedi emlékezetének” – zárta gondolatait Haág Zalán Gárdonyi Géza 1891. július 31-i, a Szegedi Naplóban megjelent, Búcsú Szegedtől című írására való utalással.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.