Egy kis csavarral kerül a Dóm térre a Csárdáskirálynő

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

csardaskiralyno_koztal18_gs

Amit szavakkal nem lehet kifejezni, arra ott a zene ereje. És persze mi lehetne elsöprőbb érzés a halhatatlan szerelemnél? A Csárdáskirálynő teljes szereposztással vonult fel a szerdai közönségtalálkozón, a rajongók legnagyobb örömére.

Ahány rendezés, annyiféle változatot tűztek már színpadra Kálmán Imre elsővilágháborús operettjéből. Most, a századik évfordulón Kerényi Miklós Gábor vette gondozásába a történetet. A Budapesti Operettszínház igazgatója a közönségtalálkozón egy percig sem titkolta szándékát, miszerint ezúttal ő is alakít a klasszikuson. A Csárdáskirálynőt közel egy évtizede láthattuk utoljára a Dóm téren, a világháborús évforduló azonban aktuálissá teszi a részben modernizált, parádés szereposztással műsorra tűzött darabot. Mint arra a direktor is kitért, az idők folyamán méltatlanul panoptikumművé vált játék elrettentő példa lett a rendezők előtt, ezt szem előtt tartva korszerűsítette az énekesnő és a trónörökös szerelmének történetét, amely egyébként Kálmán lányának elismerését is elnyerte. A dalszövegek is új formát kaptak, a magyar nótákat az eredeti német szöveghez igazították.

A szerdai eseményen mind a tizenöt színész elismerően szólt a Kerényi-féle műről, az első próbák után ígéretesen tekintenek a pénteki premier elé. Többen saját bevallásuk szerint nagy kihívás elé néznek szerepükben: a bemutatón Bordás Barbara és Boncsér Gergely, szombaton pedig Dolhai Attila, valamint Fischl Mónika alakította Szilvia-Edvin párosok az utolsó pillanatig fejlesztgetik, finomhangolják szoprán és tenor karaktereiket, akárcsak a Stázit alakító Dancs Annamari és Szendy Szilvi, valamint a Bónit játszó Kerényi Miklós Máté és Szabó Dávid.

csardaskiralyno_koztal07_gs

Kállay Bori egyfajta kakukktojásként gondol Cecíliára, vagyis Anhilte-re, ugyanis az eredetileg kevéssé hangsúlyos szerep az operettszínház igazgatójának értelmezésében komolyabb funkciót kap. Mint mondta, nagyon örül, hogy végre Szilágyi Tibor oldalán léphet színre, őt ugyanis a férj, Leopold Mária bőrében láthatja a közönség. A sokszereplős operettben Forgács Péter, a Győri Nemzeti Színház igazgatója Feri bácsiként, Faragó András pedig egy különösen furcsa szerepben, ikerpárként áll a dóm tövében felállított színpadra. Az egyetlen (de nem hálátlan!) prózai szerep Dézsy Szabó Gábornak jutott, a keménykezű, már-már gonosz Rohnsdorf ezredest alakítja.

A rendező igyekezett a karakterek és a színészek korát is szem előtt tartani, mondván, így tudják legjobban visszaadni a világégés ideje alatt fellobbanó érzelmeket. Az időtálló zene, a happy end-el végződő operett könnyed szórakozást ígér a színház szerelmeseinek, még akkor is, ha A Csárdáskirálynő ezúttal egy kis csavarral szeretné elnyerni a közönség kegyeit.

no images were found

Előző sztori

A kormány nem tervezi különadó kivetését az útépítő cégekre

Következő sztori

Csütörtökre is elsőfokú viharjelzést adtak ki Csongrád megyére