Csütörtöki programajánló: Edith, Marlene, Gru és Charley nénje

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

nagykalozy_botos2_edithesmarlene_fotokallai

A színházkedvelők lelhetik örömüket a csütörtöki rendezvényeken: újabb előadást tekinthetnek meg a Várjátékokon, valamint a Nyári Kavalkád is új színdarabbal várja a közönséget. Lesz még filmvetítés, valamint folytatódik a II. Civil Nyári Egyetem.

A Grimmbusz színház a Csodálatos lámpás című művel készül a gyerekeknek a Mesebárkán, 10 órától. Május 30-tól megfelelő létszám esetén csütörtökönként 10 órától, péntekenként pedig 17 órától vidám, zenés interaktív koncertekkel, gyermekszínházi előadásokkal várják a családokat. A kellemes, egy órás hajókázást 40-45 perces gyerekműsor színesíti, biztosítva így a gondtalan kikapcsolódást.

Csütörtök délelőtt 10 órakor indul a II. Civil Nyári Egyetem második napja, az IH Rendezvényközpontban, a Talentum Alapítvány szervezésében, a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával. A rendezvény három napot ölel fel, július 9-10-én és szeptember 10-én lesznek programok, a nyári egyetem célja segíteni a Csongrád megyei civil szervezeteket a folyamatos szakmai fejlődésben és működésük, szolgáltatásaik kiszámíthatóbbá, tervezhetőbbé tételében. A csütörtöki nap témája a civil szervezetek külső és belső kommunikációja, a „Nem az az igaz, amit A mond, hanem amit B ért.” című programsorozat keretén belül. „ Az interaktív előadásokat követően, kiscsoportos munkára és workshop-okra hívjuk a résztvevőket. Azon szervezeti képviselőknek, munkatársaknak, önkénteseknek, akik velünk töltik ezt a három szakmai napot a hatékonyság jegyében a hasznos ötleteken, tippeken, együtt gondolkodáson és a szakmai fejlődésen túl informális keretek közt is lehetősége nyílik kapcsolatépítésre és kikapcsolódásra az alternatív délutáni programokon.” – invitálnak a szervezők.

civil nyári egyetem

A Rókusi fiókkönyvtárban meseolvasásra és térbeli üdvözlőlap készítésre kerül sor 10 órától a könyvtárosok segítségével.

Ismét utcára vonul a mozi, a Belvárosi Kert Mozi újabb filmeket vetít a Széchenyi téren, 16 órától. Ez úttal a Gru, a Made In Hungária, a Woodstock a kertemben és a Dreamgirls című filmeket tekintheti meg a közönség.

Közösségi német társalgás keretein belül fejleszthetik, frissíthetik fel némettudásukat az érdeklődők a Megálló – Tarján felett az ég Budapesti körúti közösségi központban, 18 órai kezdettel. A foglalkozás célja, a német nyelven való magabiztos, gördülékeny beszélgetés hétköznapi témákról. „Ha nyelvvizsgára vagy érettségire készülsz, vagy csak a nyaralás alkalmával szeretnél bátrabban németül megszólalni, itt a helyed! De ha csak unatkozol a nyáron és egyébként szereted a németet, gyere el hozzánk, beszélgessünk németül!” – szól a rendezvény ajánlója.

A magyar nyelvhez ragaszkodókat a Novotel Hotelben várja 18 órától egy előadás „Mesék az Erőről – A dolgok mechanikája…” címmel nézőpontokról, materializmusról, papírkutyákról, Dezső Csaba Péter archeikus sorsképelemző vezetésével.

A Nyári Kavalkád előadássorozat keretein belül 20 óra 30 perctől Pataki Éva Edith és Marlene című darabját tekintheti meg a közönség Mészáros Márta rendezésében a Városházán. “Különös élmény számomra, hogy bő huszonöt év után újra életre kel Budapesten az Edith és Marlene, amit Mészáros Márta biztatására írtam a Pesti színháznak, és amit ismét ő rendez. A darab a a prágai, a pozsonyi és a varsói bemutatók után ismét “hazatér”, és megint két csodálatos színésznő lép benne színpadra. A francia Edith Piaf és a német Marlene Dietrich találkozása sorsszerű volt, a XX. század két zsenije szélsőségesen más habitust képviselt: Piaf az önpusztító szenvedély, Dietrich a végletes fegyelem és profizmus útján járt, s hogy kinek volt igaza – azt döntsék el a nézők! Ma nem mernék róluk írni, ilyen őrültségbe csak fiatalon vág bele az ember. Amikor az üres papír fölött ültem, azon töprengve, hogy hogyan is lépjenek színre és szólaljanak meg ezek a csodálatos nők, Piaf dalait hallgattam, és beleborzongtam. Egyet ígérhetek, önök is hallani fogják a dalokat, és önök is borzongani fognak.” – nyilatkozik a darab írója.

charleyfeliratos_szereposztas_7_10smlA Szegedi Várjátékok programsorozata is folytatódik, csütörtök est 21 órától a Genéziusz Színház mutatja be Brandon Thomas Charley nénje című szemérmetlen vígjátékát 3 felvonásban, a Szegedi Miniszínház közreműködésével. Charley és barátja, Jack beleszerettek a szép Spittigue lányokba, Kittybe és Anniebe, akiket apjuk féltékenyen őriz. Ráadásul a fiatalembereket nem veti fel a pénz, ezért esélyük sincs a zord apa jóindulatát elnyerni. Charley nénjének, a dúsgazdag milliomosnak a látogatása azonban reményt kelt a fiatalokban. Remek tervet eszelnek ki, ám mindent tönkre tenni látszik, hogy Donna Lucia, a néni nem érkezik meg. Ezen az apróságon hamar túlteszik magukat a fiatalemberek, és ráveszik barátjukat, hogy játssza el a néni szerepét. Minden szépen halad addig, míg a valódi Donna Lucia meg nem érkezik. A színdarab az eredeti Brandon Thomas mű alapján kerül színpadra, új dalokkal.

Folyamatos kiállítások, programok:

Mazila festményeiből nyílt kiállítás a Füvészkertben a hétvégi I. Szegedi Levendula Napok keretein belül. Mazila Szegeden él, főként olajfestékkel dolgozik és hangulatos, félig-meddig elvonatkoztatott tájképeket, valamint non-figuratív alkotásokat fest. A Füvészkertben most látható tárlata a 12. önálló kiállítása. Az alkalomhoz illően ezúttal a virágok, tájak és levendulák ihlette munkáit tekinthetik meg az érdeklődők. A kiállítás (a Füvészkert nyitva tartási idejében) július 20-ig látogatható.

Európában egyedülálló több ezer darabból álló Informatika Történeti Kiállítás tekinthető meg 1300 négyzetméteren, Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agórában. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság jelentős szellemi és anyagi ráfordítással hozta létre és folyamatosan fejleszteni a világ vezető informatika történeti múzeumaival vetekedő kiállítást. A múzeumban olyan gépeket, eszközöket ismerhetnek meg és próbálhatnak ki a látogatók, amelyek a számítástechnika fejlődését mutatják be a kezdetektől egészen napjainkig. Több száz tonna számítástechnikai berendezés, ami nélkül nem lenne érintőképernyő, laptop, okostelefon, internet. Eddig még a világon sehol sem látott Neumann relikviákat is megcsodálhatnak az érdeklődők, amelyekkel a XX. század egyik legnagyobb, magyar tudósának állítanak emléket.

morakiallitas20_gs

Varázsbirodalom a Játéksziget részeként a Szent-Györgyi Albert Agórában. „Egy mesés ösvényen haladva, érdekes, a bennünket körülvevő természethez, a fákhoz, a madarakhoz, a növényekhez kapcsolódó játékos, ismeretterjesztő sétán vehetnek részt a gyerekek. Varázskert, misztikus állatok, zúgó hangok vonata, bűvös erdő, csillagterem, szemfényvesztő tükörtetem, csalfa ösvény, varázskukkolda, bátorságpróba, csalfa érzékek zuga, orrfacsaró szaglópróba, komikus potyogtató és bűbáj konyha várja az ide látogatókat!” – invitálnak a szervezők.

Az ókor és a huszadik század találkozik a Kass Galériában nyílt tárlaton, ahol egyiptomi sírkamrába léphet be a látogató, és Kass János grafikáit is megcsodálhatja. A fáraók Egyiptoma címűt tárlaton az ókori egyiptomiak túlvilágát ismerhetik meg az érdeklődők, egy több mint 2000 éves férfi szarkofág és mintegy 70 műtárgy segítségével.

A Fekete házban az ókori egyiptomi balzsamozás, az orvoslás és a hieroglif írás rejtelmeibe pillanthatnak be a látogatók. A múzeum emeletén az egészséges embert mutatják be, többek között a testrészek ábrázolását, míg a gyógyításnak a racionális és mágikus módjait is. Egy kétezer éves múmiát is kiállítottak, de Tutanhamon kerámiagyűrűje is gazdagítja a tárlatot, amit a németországi Hiedelbergből hoztak Szegedre.

egyiptom_kiallitas19_gs1

Kovács Emil Lajos számára Erdély a világ közepe, ahol az ég kékebb, mint máshol és a hegyek üde zöldje is magával ragadja. A szatmárnémeti festőművész alkotásaiból a Polgári Szalonban nyílt kiállítás Ecsetnyomok Erdélyből címmel, mely elkalauzol mindenkit a mesés tájakra.

Kirakózhatunk, megtanulhatjuk a Zengő ABC-t és papírország mesefája is játékokat rejt. Mindez a Móra-múzeum emeletén várja a családokat, ahol Panka és a Vadember kalauzol végig bennünket Móra Ferenc különleges mesebirodalmán. A 135 esztendeje született és 80 éve elhunyt legendás író, Móra Ferenc gondolatait, történeteit megidézve igazi mesebirodalomba csöppenhetünk a kultúrpalota emeletén, ahol van betűleves és a betűfelhő is meglepetéseket tartogat. Panka, Móra Ferenc lánya, és a Vadember, vagyis imádott unokája bukkan fel újra és újra, kalauzolva végig a látogatót a három nagyobb részre tagolódó tárlaton. A kiállítás nem a hagyományos, vitrinben vagy épp a falon megjelenítő formában, hanem újszerűen, interaktív módon, többféle korosztály igényeit kiszolgálva mutatja be Móra Ferenc meséit, verseit és életbölcsességeit, így az egész család számára különleges birodalom tárul fel a múzeumban.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Előző sztori

Balaton Sound: nagyobb területre 150 ezer embert várnak

Következő sztori

A kormány nem tervezi különadó kivetését az útépítő cégekre