Bivalyok és májas rizottós rétes a XI. Homokháti Sokadalmon + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

SZS20140701_morahalmi_retesfesztival_sajtotajekoztato_016Hogyan lesz a bivaly utcából rétes utca, és hogyan kell készíteni a rétest? Két hétvégén keresztül megtalálhatják a választ azok, akik Mórahalomra látogatnak.

Két hétvégén is ünnepi programokkal az egész országból és külföldről is vendégeit Mórahalom, több évfordulónak is adózik a település az idei, XI. Homokháti Sokadalom és V. Dél-alföldi Rétesfesztivál eseményeivel, melyek most pénteken kezdődnek el.

Az Art Hotelben ismertették a sajtónak a programot Elekes Zoltán, a rendezvény egyik szervezőjének moderálásában. A település polgármestere, Nógrádi Zoltán arról szólt köszöntőjében, hogy több jelentős évforduló is összeér idén, ami alapjaiban határozza meg a fesztivált. Mórahalom 25 éve kapott városi rangot, a helyi fúvószenekar idén 20, míg a település iskolája 160 éves. „A település komoly infrastrukturális fejlődésen ment át az utóbbi évtizedben, most a meglévő lehetőségeinket kínáljuk az egész országban és külföldön is, ennek a népszerűsítésnek az ékköve pedig a sokadalmi rendezvénysorozat” – mondta el a polgármester kiemelve, hogy mindig is fontos volt Mórahalom életében az állandóság, a stabilitás és az ehhez rendelhető megújulás, ez az elv érvényesül most pénteken kezdődő eseménysorozat szervezésében is.

A programok közül Márkiné Bóka Zita, az Aranyszöm Rendezvényház igazgatója szemezgetett, a teljesség igénye nélkül kiemelve a legérdekesebbeket. A kezdőnap, július 4. péntek főként a fiataloké lesz a Mórahalom – Röszke kerékpárút átadása után egy kis focit rendeznek az öregfiúknak, majd a fesztiválhívogató felvonulástól lesz hangos Mórahalom. Este pedig a Mystery Gang zenél majd, amit a Rádió 88 partija követ. Szombaton aratóünnepi műsorral az idősebb korosztálynak kedveskednek, amit Balázs Pali műsora és az aratóbál zár. Vasárnap lesz a bivalyfesztivál, megnyílik a bivaly utca és elkezdődik a fúvószenei találkozó, ahová Szerbiából, Szlovéniából, Szicíliából is érkeznek együttesek. Az este pedig ismét a sztárvendégeké. A következő hétvégén, július 11-én pénteken indul a rétesfesztivál, ekkor a bivalyból már rétesutcává minősül át a Tömörkény utca. Lesz réteskészítők versenye, másnap a meghívásos rétesversenyt rendezik meg, de lesz rétesműhely is, ahol a készítési technikákat lehet elsajátítani. Megtudtuk: idén is készül óriásrétes, melynek árából a mórahalmi ugrálókötél-csapatot támogatják, akik egy külföldi versenyre készülnek.

Antolik András – akit csak egyszerűen réteskirálynak neveztek el a főszervező – arról beszélt, hogy milyen különleges rétesek készültek és készülhetnek idén is. Tavaly 62-féle rétes sült ki. A nagy kedvencek a hagyományos rétesek mellett a tejfölös csirkepörköltes, a lecsós – amelyből kóstoló is jutott a sajtótájékoztatón jelen lévőknek -, a csirkemájas rizottós és a spenótos vagy épp a sajtos-zöldséges.

A részletes programot ide kattintva találja!

no images were found

Default thumbnail
Előző sztori

Civil Városi Unió: Szegeden véget ért egy fejezet?

Default thumbnail
Következő sztori

Százmilliós szegedi ékszerbolti betörés tárgyalása kezdődött el Szegeden

Legutóbbi hasonló cikkek