Betyáros hétvége – Rózsa Sándor Fesztivál Ásotthalmon

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

RozsaSandor_600_450

A „betyárkirálynak”, Rózsa Sándornak másodízben szentelnek két napot Ásotthalmon, mely keretében a településen élményházat és szobrot is avatnak.

„Ásotthalomnál autentikusabb hely nincs hazánkban, hogy Rózsa Sándorra emlékezzünk, hiszen itt található az egyetlen olyan objektum is, a híres fája, ami bizonyíthatóan hozzá köthető” – magyarázta Toroczkai László, a Rózsa Sándor Fesztivál megálmodója tavaly. Ásotthalom polgármestere gyermekkora óta foglalkozik a hírhedt betyárral, aki a Szeged környéki tanyavilágban is élt. Levéltári kutatásokat is végzett, többek között leszármazottai felkutatása céljából, melyekből kiderült,a betyár fiait Bodó vezetéknéven anyakönyvezték felesége nyomán, így aki Rózsa vezetéknévvel állítja, hogy egyenesági leszármazottja, az bizony téved.

A II. Rózsa Sándor Fesztivált pénteken 16 órakor nyitják meg, az érdeklődőket Oszter Sándor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész köszönti, aki a Rózsa Sándor című filmben alakította a hírhedt betyárt. Felavatják a betyárról mintázott szobrot, majd Pipás Pista és a Szöged-vidéki boszorkány szobrainak leleplezése szerepel a programban. Megnyitják a Rózsa Sándor Élményházat is, amely mellől mindkét nap szekerek, fogatok indulnak Rózsa Sándor fájához. 17 órától színi előadások, majd utcabál várja az érdeklődőket és fellép Kaczor Feri is.

rozsa sandor fesztival

Szombaton kora délután előadásokkal kezdődik a program, Toroczkai László Rózsa Sándor és az eltitkolt tények címmel, majd Seres István történész a betyárról és a Szeged-tanyai szabadcsapatról beszél, míg 15 órakor kerekasztal beszélgetés kezdődik a Rózsa Sándor és az általa lakott települések polgármestereivel, melyen Ruzsáról Sánta Gizella, Királyhalom polgármestere, Katona Róbert és Toroczkai vesz részt. Veszelka Attila író, költő előadását követően hagyományőrzők lépnek fel, majd ismét utcabál lesz, és fellép Bunyós Pityu is.

A II. Rózsa Sándor Fesztiválra érkezőket népi játszópark és gyermekprogramok is várják, betyáros főzőversenyt is rendeznek, míg a koncertek után éjszakai erdei túrára indulhatnak szekerekkel a vendégek. A programokon a részvétel ingyenes.

Előző sztori

Lovaskupával és reneszánsz hangulattal emlékeznek a nándorfehérvári diadalra

Következő sztori

Kajak-kenu: bemutatkozott a magyar csapat – csütörtökön kezdődik az ifjúsági és U23-as vb + FOTÓK

Legutóbbi hasonló cikkek