Közélet

Bejártuk a szegedi szabadtéri új színpadát + FOTÓK

Bejártuk a szegedi szabadtéri új színpadát + FOTÓK

2014. július 1., kedd
Bejártuk a szegedi szabadtéri új színpadát + FOTÓK
szabadtri_bejaras15_gs

Nemcsak a közvéleményt, hanem a színművészeket is megosztja az idei szegedi szabadtéri látványos fordulata. Kedden sajtóbejárást tartottak a Dóm téren, ahol megtudtuk, miért praktikusabb a templomnak háttal.

A fesztivál elmúlt 83 éve során használt helyszínei - így a nézőtér, a színpad, de még az öltözők is - ezúttal hátat fordítanak a dómnak, tehát a székesegyházzal szemben épül fel a minden eddiginél jobb technikai felszereltségű színpad. A nézőtér már áll, a porondon is az utolsó simításokat végzik, ezért

Herczeg Tamás

, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója,

Harangozó Gyula

művészeti igazgató és

Várkonyi Miklós

műszaki vezető kedden bebocsátást engedett a színfalak mögé, s ismertették a fordított színpad előnyeit.

Mint arról korábban írtunk

, a változtatásra a fogadalmi templomot érintő, közel közel 2 milliárd forintos rekonstrukció miatt volt szükség. A kényszerhelyzet azonban számos fejlesztést is hozott magával: az új világítási tornyok olyan látványt tesznek lehetővé a teátrum színpadán, amilyenre a szabadtéri életében eddig nem volt példa. Erről a színház szerelmesei is megbizonyosodhatnak a Zorba, a görög pénteki premierjén.

szabadtri_bejaras12_gs

A legszemfülesebbek sem vennék észre, de az igazgatótól megtudtuk, idén a nézőtér magasabbra épült a korábban megszokottnál, sőt, a zenekari árok történéseibe is beláthatnak a vendégek. Ezzel szemben a színpad 2 métert süllyedt, kipótolták egy két méteres oldalszínpaddal és forgó elemekkel fűszerezték a hatásosabb látvány érdekében. Homogén és szép környezetet eredményez az oldal - folytatta a színpadon Harangozó Gyula, aki praktikusnak tekinti az átalakulást. A színpad szembe került a nyugati oldallal, ami jelentősen megkönnyíti a forró nyári próbákat, ráadásul a színtér késő esti megvilágítása szempontjából is látványosabb. Testközelből láthattuk a hétvégi táncjáték épülő díszletét, amelyről kiderült, minden felületét számítógép vezérelt 3D vetítő világít meg, tetején a táncosokkal. További előnye a szabadtéri szerkezetének, hogy minden elemében mobil, így a Mamma Mia! turnéjogával is rendelkező intézmény a teljes díszletet magával tudja vinni, a későbbiekben pedig akár még cégek is bérbe vehetik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.