/

Bejártuk a szegedi szabadtéri új színpadát + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szabadtri_bejaras15_gs

Nemcsak a közvéleményt, hanem a színművészeket is megosztja az idei szegedi szabadtéri látványos fordulata. Kedden sajtóbejárást tartottak a Dóm téren, ahol megtudtuk, miért praktikusabb a templomnak háttal.

A fesztivál elmúlt 83 éve során használt helyszínei – így a nézőtér, a színpad, de még az öltözők is – ezúttal hátat fordítanak a dómnak, tehát a székesegyházzal szemben épül fel a minden eddiginél jobb technikai felszereltségű színpad. A nézőtér már áll, a porondon is az utolsó simításokat végzik, ezért Herczeg Tamás, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója, Harangozó Gyula művészeti igazgató és Várkonyi Miklós műszaki vezető kedden bebocsátást engedett a színfalak mögé, s ismertették a fordított színpad előnyeit.

Mint arról korábban írtunk, a változtatásra a fogadalmi templomot érintő, közel közel 2 milliárd forintos rekonstrukció miatt volt szükség. A kényszerhelyzet azonban számos fejlesztést is hozott magával: az új világítási tornyok olyan látványt tesznek lehetővé a teátrum színpadán, amilyenre a szabadtéri életében eddig nem volt példa. Erről a színház szerelmesei is megbizonyosodhatnak a Zorba, a görög pénteki premierjén.

szabadtri_bejaras12_gs

A legszemfülesebbek sem vennék észre, de az igazgatótól megtudtuk, idén a nézőtér magasabbra épült a korábban megszokottnál, sőt, a zenekari árok történéseibe is beláthatnak a vendégek. Ezzel szemben a színpad 2 métert süllyedt, kipótolták egy két méteres oldalszínpaddal és forgó elemekkel fűszerezték a hatásosabb látvány érdekében.

Homogén és szép környezetet eredményez az oldal – folytatta a színpadon Harangozó Gyula, aki praktikusnak tekinti az átalakulást. A színpad szembe került a nyugati oldallal, ami jelentősen megkönnyíti a forró nyári próbákat, ráadásul a színtér késő esti megvilágítása szempontjából is látványosabb. Testközelből láthattuk a hétvégi táncjáték épülő díszletét, amelyről kiderült, minden felületét számítógép vezérelt 3D vetítő világít meg, tetején a táncosokkal. További előnye a szabadtéri szerkezetének, hogy minden elemében mobil, így a Mamma Mia! turnéjogával is rendelkező intézmény a teljes díszletet magával tudja vinni, a későbbiekben pedig akár még cégek is bérbe vehetik.

Default thumbnail
Előző sztori

NFM: tizenhétezren kaptak laptopot Miskolcon és környékén

Default thumbnail
Következő sztori

Kézilabda: hét fiatalt szerződtetett a Pick, 12 csapatos marad az NB I

Legutóbbi hasonló cikkek