Közélet

A Magyar Államkincstár eleget tett az ÁSZ észrevételeinek

A Magyar Államkincstár eleget tett az ÁSZ észrevételeinek

2014. július 14., hétfő
A Magyar Államkincstár eleget tett az ÁSZ észrevételeinek

A Magyar Államkincstár az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ellenőrzése során tett észrevételek alapján intézkedési tervet készített, amelyet át is adott az ellenőrző hatóságnak - közölte az államkincstár hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint az államkincstár a számvevőszék jelentésében foglalt kéréseknek eleget tett, a feltárt hiányosságokat pótolta. Hozzátették, hogy a Magyar Államkincstárnak különösen fontos az átlátható, szabályozott működés és gazdálkodás, ezért az ÁSZ konstruktív megállapításait figyelembe véve azon dolgozik, hogy a szervezet továbbra is hatékonyan és gördülékenyen működjön. Az ÁSZ június 10-én hozta nyilvánosságra a Magyar Államkincstár 2008-2012 közötti működésének ellenőrzéséről készült jelentését. Az ÁSZ megállapítása szerint a kincstár alapvetően szabályszerűen működött, hiányosságokat elsősorban a belső szabályozó rendszer aktualizálásával kapcsolatban, az informatikai feladatellátás, valamint a belső kontrollok működése területén tárt fel a számvevőszéki ellenőrzés. A kincstár belső szabályozási és kontrollrendszere csak részben felelt meg a jogszabályi előírásoknak, összességében bonyolult és nehezen áttekinthető volt. A Magyar Államkincstár közleményében ismerteti, hogy mint a közpénzek felhasználásának felelős őre, több mint 200 különféle állami feladatot lát el. Egyebek közt felelős az állami költségvetés végrehajtása során a pénzforgalom lebonyolításáért és elszámolásokért, a költségvetési pozíció előrejelzéséért és a likviditás menedzseléséért, a költségvetési beszámolók összesítéséért. Feladatai közé tartozik a család- és szociális, a lakáscélú állami, illetve az uniós és hazai támogatások folyósítása, a közszférában foglalkoztatottak bérének számfejtése, az állampapírok forgalmazása, valamint a Start értékpapírszámlák vezetése.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.