Írjon nekünk

Közélet

Tizenhatodjára virágzik ki Szőreg

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

rozsaunnep

Az idei rózsaünnepre nemzeti jelképeink közül a jogart is elkészítik virágokból, de Hungarikum Falu is nyílik a június 20-án kezdődő nagyszabású fesztivál keretében Szőregen.

„Minden alkalommal igyekszünk megújítani a rózsafesztivált, a felvonulás és a kiállítások mellett idén műfüves futballpályát is avatunk, hungarikum falu is várja a látogatókat a neves előadók mellett” – sorolta a körzet Fidesz-KDNP-s képviselője, Rózsavölgyi József mi minden várja június 20-ától 22-éig az érdeklődőket. Az egyik leglátványosabb program a Vaspálya utcáról induló felvonulás szombaton délután, melyen immár negyedik esztendeje nemzeti jelképeinket is elkészítik rózsákból. Az önkormányzati képviselőtől megtudtuk, idén a jogar is látható lesz, de a virágokból kirakott szent korona, az országalma és a címer is megcsodálható lesz a színpad előtt. A fesztivál szervezését már hónapokkal ezelőtt elkezdték és ahogy megírtuk, gyarapodott a szalmabálacsalád, Böbe és Peti mellett Rózsika, a kis szalmabálalány is hirdeti a XVI. Szőregi Rózsaünnepet a Hősök terén a körforgalomnál.

Széll Imre, a Szőregi Virág-dísznövény ÁFÉSZ elnöke a SZEGEDma.hu-nak elmondta, a szőregiek élete több mint száz éve egybeforrt a rózsával és annak termesztésével. A hungarikumnak nyilvánított virág nem csak megélhetést jelent a környékbelieknek, hanem Széll Imre szerint magát az életet. „Európa-szerte ismert a szőregi rózsa, kiváló minősége miatt európai földrajzi áruvédjeggyel is rendelkezik” – tette hozzá.

Első alkalommal Hungarikum Falu is nyílik a rózsaünnepen, mely keretében bemutatják a Magyar Értéktárban nyilvántartott nemzeti értékeket is, különös tekintettel Csongrád megyeiekre. Gálné Hajnalka, a Szőregi Virág-dísznövény ÁFÉSZ főkönyvelője a sajtótájékoztatón elmondta, természetesen kiemelt téma lesz a szőregi rózsa, de többek között a szegedi paprikáról és a papucsról, valamint a makói hagymáról is minden hasznos információt megtudhatnak az érdeklődők.

A fesztivál idején a Tömörkény István Művelődési Ház minden termében kiállítások várják a látogatókat. Ágó Rita igazgató arról tájékoztatott, hogy a vágott rózsa és virágkötészeti tárlat idén a tiszai halászat témakör köré épül. A Móra-múzeum néprajzi tárgyai mellett magángyűjtők is kölcsönöztek installációkat a kiállításra. A tükörteremben a Szegedi festett rózsafüzér címmel nyílik festménykiállítás, melynek anyagát szintén a Móra Ferenc Múzeum biztosítja, de a Nap-Fény Fotókör is kapcsolódik a rendezvényhez Tiszai tájak című tárlatával. Érdemes lesz betérni a Szőregi fiókkönyvtárba is, ott a Somogyi-könyvtár anyagából A gyógyító rózsa címmel nyitnak meg időszaki kiállítást.

Jótékonysági árverés is kapcsolódik a virágfesztiválhoz, szombaton 15 órakor az Alexandriai Szent Katalin templomban menyasszonyi ruha és rózsacsokor bemutatót tartanak, majd a csokrokra licitálhatnak a jelenlévők. Az egyik szervező, Kerekes Anna virágkötő elmondta, az előző években a templom felújítására fordították a befolyt összeget, idén pedig a GEMMA Szociális Szolgáltató Központ – Fejlesztő Iskola kapja meg a pénzt. Az előző években mintegy 70 ezer forint gyűlt össze, de Kerekes Anna reméli, hogy a fogyatékkal élő gyermekekkel foglalkozó intézmény javára nagyobb összeget tudnak gyűjteni.

Közélet

Már a szegedi óvodások is lelkesen örülnek a városvezetésnek

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Akik természetesen csak véletlenül voltak éppen akkor, éppen ott, és éppen azon a trolin, amit a baloldali városvezetés nagy csinnadrattával bemutatott.

Tovább olvasom

Közélet

Meghalt Sára Sándor, a nemzet művésze

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Életének 86. évében vasárnap meghalt Sára Sándor filmrendező, operatőr, a nemzet művésze, az egykori Duna Televízió első elnök-főigazgatója – közölte a család vasárnap az MTI-vel.

Tovább olvasom

Közélet

Ady Endre is megfordult a Kass Vigadóban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Az 1898-ban épült Kass Vigadó sokáig Szeged legkedveltebb szórakozóhelyének számított.

Tovább olvasom

Aktuál