Közélet

Tizenhatodjára virágzik ki Szőreg

Tizenhatodjára virágzik ki Szőreg

2014. június 17., kedd
Tizenhatodjára virágzik ki Szőreg
rozsaunnep

Az idei rózsaünnepre nemzeti jelképeink közül a jogart is elkészítik virágokból, de Hungarikum Falu is nyílik a június 20-án kezdődő nagyszabású fesztivál keretében Szőregen.

„Minden alkalommal igyekszünk megújítani a rózsafesztivált, a felvonulás és a kiállítások mellett idén műfüves futballpályát is avatunk, hungarikum falu is várja a látogatókat a neves előadók mellett” – sorolta a körzet Fidesz-KDNP-s képviselője,

Rózsavölgyi József

mi minden várja június 20-ától 22-éig az érdeklődőket. Az egyik leglátványosabb program a Vaspálya utcáról induló felvonulás szombaton délután, melyen immár negyedik esztendeje nemzeti jelképeinket is elkészítik rózsákból. Az önkormányzati képviselőtől megtudtuk, idén a jogar is látható lesz, de a virágokból kirakott szent korona, az országalma és a címer is megcsodálható lesz a színpad előtt. A fesztivál szervezését már hónapokkal ezelőtt elkezdték és ahogy megírtuk,

gyarapodott a szalmabálacsalád

, Böbe és Peti mellett Rózsika, a kis szalmabálalány is hirdeti a XVI. Szőregi Rózsaünnepet a Hősök terén a körforgalomnál.

Széll Imre

, a Szőregi Virág-dísznövény ÁFÉSZ elnöke a SZEGEDma.hu-nak elmondta, a szőregiek élete több mint száz éve egybeforrt a rózsával és annak termesztésével. A hungarikumnak nyilvánított virág nem csak megélhetést jelent a környékbelieknek, hanem Széll Imre szerint magát az életet. „Európa-szerte ismert a szőregi rózsa, kiváló minősége miatt európai földrajzi áruvédjeggyel is rendelkezik” – tette hozzá. Első alkalommal Hungarikum Falu is nyílik a rózsaünnepen, mely keretében bemutatják a Magyar Értéktárban nyilvántartott nemzeti értékeket is, különös tekintettel Csongrád megyeiekre.

Gálné Hajnalka

, a Szőregi Virág-dísznövény ÁFÉSZ főkönyvelője a sajtótájékoztatón elmondta, természetesen kiemelt téma lesz a szőregi rózsa, de többek között a szegedi paprikáról és a papucsról, valamint a makói hagymáról is minden hasznos információt megtudhatnak az érdeklődők. A fesztivál idején a Tömörkény István Művelődési Ház minden termében kiállítások várják a látogatókat.

Ágó Rita

igazgató arról tájékoztatott, hogy a vágott rózsa és virágkötészeti tárlat idén a tiszai halászat témakör köré épül. A Móra-múzeum néprajzi tárgyai mellett magángyűjtők is kölcsönöztek installációkat a kiállításra. A tükörteremben a Szegedi festett rózsafüzér címmel nyílik festménykiállítás, melynek anyagát szintén a Móra Ferenc Múzeum biztosítja, de a Nap-Fény Fotókör is kapcsolódik a rendezvényhez Tiszai tájak című tárlatával. Érdemes lesz betérni a Szőregi fiókkönyvtárba is, ott a Somogyi-könyvtár anyagából A gyógyító rózsa címmel nyitnak meg időszaki kiállítást. Jótékonysági árverés is kapcsolódik a virágfesztiválhoz, szombaton 15 órakor az Alexandriai Szent Katalin templomban menyasszonyi ruha és rózsacsokor bemutatót tartanak, majd a csokrokra licitálhatnak a jelenlévők. Az egyik szervező,

Kerekes Anna

virágkötő elmondta, az előző években a templom felújítására fordították a befolyt összeget, idén pedig a GEMMA Szociális Szolgáltató Központ – Fejlesztő Iskola kapja meg a pénzt. Az előző években mintegy 70 ezer forint gyűlt össze, de Kerekes Anna reméli, hogy a fogyatékkal élő gyermekekkel foglalkozó intézmény javára nagyobb összeget tudnak gyűjteni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.