Közélet

Tárki: változatlanok a politikai erőviszonyok

Tárki: változatlanok a politikai erőviszonyok

2014. június 25., szerda
Tárki: változatlanok a politikai erőviszonyok

A Tárki legfrissebb felmérése nem mutat változást a pártpreferenciákban: júniusban májushoz képest egyik párt sem erősödött, vagy gyengült számottevő mértékben.

Az MTI-hez szerdán eljuttatott közvélemény-kutatás szerint a kormánypártok dominanciája hosszú ideje megkérdőjelezhetetlen, a többi párt továbbra se valós kihívója a Fidesz-KDNP-nek a támogatottság alapján. Az MSZP és a Jobbik továbbra is azonos erőt képvisel, ugyanakkor a három baloldali párt, az MSZP, a DK és az Együtt-PM szimpatizánsai együttesen közel kétszeresét teszik ki a Jobbik táborának. A teljes népességen belül a kutatás eredményei szerint a Fidesz-KDNP-re a májusi 33 százalék után júniusban a választópolgárok 34 százaléka szavazna, az MSZP és a Jobbik pedig 10 után 9 százalékon áll. A kisebb pártok helyzete is hasonló, hiszen támogatottságuk 1 százalékpontos változásai statisztikai értelemben változatlanságot jelentenek - jegyezte meg a Tárki hozzátéve: a Demokratikus Koalíció 4 százalékot, az LMP és az Együtt-PM pedig 2-2 százalékot kapna a teljes népességre vetítve. A bizonytalan és nem válaszoló szavazók aránya 39 százalék volt, csakúgy, mint egy hónappal korábban. A pártválasztók körében sem történt érdemi elmozdulás májusról júniusra egyetlen parlamenti párt esetében sem: a Fidesz-KDNP 54 után 56 százalékot, az MSZP 17 helyett 16 százalékot, a Jobbik pedig 15 helyett 17 százalékot kapna. A kisebb pártok szimpatizánsainak aránya is legfeljebb 2 százalékpontos elmozdulást, azaz változatlanságot mutat: a DK eredménye májusban júniusban 6 százalék volt (+2 százalék), az Együtt-PM 4 százalékon (+2 százalék) állt, az LMP pedig mindkét hónapban 4 százalékos eredményt ért el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.