
Ha május, akkor borfesztivál. A szegedieknek ez már évtizedek óta olyan természetes, mint a Tisza partján sétálni vagy az árnyas platánok alatt beszélgetni. A Szegedi Borfesztivál mára nem csupán egy rendezvény lett, hanem városi hagyomány, amely összeköti az évszakok ritmusát a kultúrával, a közösséggel és – természetesen – a borral. De hogyan indult mindez? Hogyan vált a Széchenyi tér tavaszi zsibongása országos jelentőségű eseménnyé?
A borfesztivál ötlete a kilencvenes évek végén fogant meg, amikor a városvezetés és a kulturális szervezők úgy látták: Szegednek szüksége van egy olyan eseményre, amely egyszerre mutatja meg a helyi vendégszeretetet, a hazai borkultúra gazdagságát és a tavaszi napsütés örömét. Az első rendezvényt 1997-ben tartották meg, szerényebb méretben, kevesebb kiállítóval, ám a hangulat már akkor magával ragadta a látogatókat.
Az évek során a rendezvény egyre terebélyesedett. A Széchenyi tér mellett új helyszínek is bekapcsolódtak: a Klauzál tér, a Dugonics tér, sőt, az egész belváros egy hatalmas, pezsgő borsétánnyá alakult át. A klasszikus borászatok mellé csatlakoztak pálinkafőzdék, kézműves sajtmanufaktúrák, kisüzemi sörfőzdék, gasztropultok, kézműves vásárosok – az esemény már rég túlnőtt a nevén.
A borfesztivál mindig is szorosan összekapcsolódott május 21-ével, Szeged napjával, amikor a város polgárai 1719-es szabad királyi városi rangjuk visszanyerését ünneplik. Ez a történelmi gyökerű dátum szimbolikus keretbe foglalja a borünnepet is: a hagyomány, a szabadság és a közösségi élmény hármas egysége uralkodik ilyenkor a városban.
A borfesztivál részeként megrendezett látványos borrendi felvonulás, a díszvendég borvidékek bemutatkozása és a borversenyek mind azt szolgálják, hogy ne csupán fogyasztás, hanem kultúra is legyen minden egyes pohárban. Mert a bor nemcsak ital, hanem történet. Föld, évjárat, ember, munka – mind benne rejlik egyetlen kortyban.
Az utóbbi években a fesztivál új irányt is vett: fontos szerepet kapott a környezettudatosság. Az eldobható poharakat lecserélték visszaváltható, elegáns üvegpoharakra, és a borászok is egyre többen törekednek a természetközeli, organikus gazdálkodásra. A város ezzel nemcsak a borkultúrát ápolja, hanem példát is mutat fenntartható fesztiválszervezésből.
A Szegedi Borfesztivál ma már több mint egy borünnep. Az itt találkozó emberek, az esti fények, a zene, a fák alatt zsongó asztalok, a kacagás és a koccintások mind együtt építik azt az élményt, amit az idelátogatók hazavisznek – és ami miatt jövőre biztosan visszatérnek.
Szeged ilyenkor nem csupán vendégül lát – hazavár. És ha valaki valaha is járt már májusban a Széchenyi téren, egy pohár hideg fehérborral a kezében, az pontosan tudja, mit jelent ez.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.