Szegedi LMP: saját hatáskörét növelné az IKV (FRISSÍTVE)

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

lmp_01_gs

Csökkenő társadalmi és szakbizottsági kontroll – az LMP szerint ezt hozná magával, ha a közgyűlés támogatná az IKV Zrt. elnök-vezérigazgatójának előterjesztését pénteken. Nagy Ferenc szerint azonban a legdrágább az üres ingatlan.

Az önkormányzat tulajdonában lakások bérletéről, a lakbérek mértékéről és a lakbértámogatásról szóló helyi rendelet több pontjára is módosító javaslatot nyújtott be a közgyűléshez Nagy Ferenc, az IKV Zrt. elnök-vezérigazgatója, melyben többek között a jogcím nélküli lakáshasználókkal, a szolgálati lakások használatával kapcsolatban fogalmaz meg módosításokat, ezen felül akár gazdasági társaságok is kaphatnak önkormányzati bérlakást.

Szentistványi István csütörtöki sajtótájékoztatóján közölte, a cégvezetők jól megtanulták, hogy előterjesztéseikben törvényi megfelelésre vagy épp társadalmi igényekre hivatkoznak. Az LMP-s önkormányzati képviselő szerint azonban sokszor az derül ki, hogy a tényleges módosítási javaslatok ezzel ellentétesek. Tanács Eszter, a párt szóvivője is úgy látja, a társadalmi kontroll csökken sokszor, amikor a hatékonyság növelésére hivatkoznak az előterjesztők. „Ez esetben az látszik, hogy IKV Zrt.-nek a hatáskörbővülését szolgálják a javaslataik, illetve a szakbizottságok kontrolljának csökkenését vonnák maguk után” – fűzte hozzá. Szeged bérlakásállományának szerinte ténylegesen a lakhatást kellene szolgálnia, hiszen egyre jobban megfigyelhető az elszegényedés, és a társadalmi igényeket nem írhatják felül a gazdasági érdekek. Tanács Eszter leszögezte, egyszerűen értelmezhetetlen, hogy a város bérlakásait gazdasági társaságok vagy épp külföldiek is kibérelhessék.

Szentistványi kiemelte, Szegeden a ténylegesen bérbe adott lakások száma 4000 körül van, ami rendkívül alacsony ahhoz képest, hogy mennyien nem rendelkeznek lakással, s így bérlakásban élnek, beleértve a jogcím nélküli lakáshasználókat is. „Az előterjesztési anyag hosszan foglakozik ez utóbbi kategóriába tartozókkal, s őket akár nehéz helyzetbe is hozhatják azzal, hogy csak abban a lakásban tarthatják fel bérleti jogviszonyukat, melynél már korában nem tudták a számláikat fizetni” – jegyezte meg. A képviselő hozzátette, az eddigi gyakorlat szerint lehetőségük volt egy alacsonyabb komfortfokozatú vagy kisebb lakásra cserélni a bérleményt. Szentistványi hangsúlyozta, az általános elképzelésekkel ellentétben jogcím nélküli lakáshasználók nem feltétlenül a szegregátumokban vannak, sokan küzdenek ezzel a problémával.

A szegedi LMP szerint problémásnak tartja, hogy a szolgálati lakásokat a szolgálati viszony lejárta után is megtarthatnák a lakók, Szentistványi szerint ez egyedi érdeket takar, az IKV saját dolgozóinak kedvezne ezzel. A „(vég)kiárusítás – vagy a társadalmi igényeknek való megfelelés?” címmel hirdetett sajtótájékoztatón a nem lakáscélú helyiségekkel kapcsolatban elhangzott, a határozott idejű pályázat nélküli bérbeadást a gazdasági helyzet is indokolhatja, de ha ezt meg lehet hosszabbítani, ráadásul úgy, hogy ezt az IKV Zrt. saját hatáskörébe utalja, akkor ez az önkormányzati ellenőrzést csökkenti, s nehezen érvényesülnének a társadalmi érdekek.

Szentistványi István hangsúlyozta, bármilyen felállású is a városvezetés, fontos, hogy a közgyűlés és a szakbizottságok tényleges kontrollt tudjanak gyakorolni az önkormányzati cégek felett.

Nagy Ferencet, az Ingatlankezelő és Vagyongazdálkodó Zrt. elnök-vezérigazgatója az alábbi közleményben reagált:

“Az IKV Zrt által előterjesztett rendeletmódosításokkal kapcsolatban tájékoztatom Önöket.

Jelenleg Szeged városában több száz lakás és helyiség áll üresen, bérlőre várva. A legdrágább ingatlan az üres ingatlan. Jelenleg mind az IKV-nak, mind a Városnak több tízmillió forint veszteséget jelent az üres ingatlanok fenntartása.

Szó sincs az üres ingatlanok értékesítéséről. A városvezetés által szándékosan akadályozott, hátráltatott bérbeadásokat kívánjuk felgyorsítani a hatályos jogszabályok betartása mellett, pályázati eljárás keretén belül.

A helyiség rendelet módosításával több szegedi vállalkozó jelentősebb beruházás nélkül indíthatná be tevékenységét a gyorsabban bérbe vehető ingatlanokban, ezzel számos új munkahely teremtődne Szegeden.
A lakás rendelet módosítása lehetővé tenné több szegedi család, fiatal házasok, diákok lakhatási problémáinak megoldását, nagy lakásaik kisebbre cserélését és az üresen álló nagy alapterületű bérlakások gazdaságosabban hasznosíthatóvá válnának.

Az IKV Zrt. honlapján minden pályázat megjelenik, ahogyan az Önkormányzatnál is kifüggesztésre kerülnek, célunk: a nyomtatott sajtó mellett az elektronikus sajtó költséghatékonyságának és nagyobb olvasottságának kihasználása.

A módosítások oka, hogy az IKV Zrt, mint szakmai szervezet dönthessen, a mindenkori jogszabályi előírásokat betartva, szakmai szempontok szerint, bizottsági ellenőrzés mellett, mind a helyiségek, mind a lakások gyorsabb, hatékonyabb bérbeadása érdekében, ezzel akár több tízmillió forinttal növelve a tulajdonos Szeged Város bevételeit, ahogyan azt megtették Debrecenben, Győrben, Miskolcon, Pécsen és a többi nagyvárosban.

A jelenlegi elavult, a helyi gazdasági körülményeket, ingatlanpiaci helyzetet figyelmen kívül hagyó hozzáállás semmiképpen sem szolgálja Szeged Város érdekét” – olvasható Nagy Ferenc szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

Előző sztori

Lopás miatt körözik a nagymágocsi férfit

Következő sztori

Pénztárcát lopott, majd a bankkártyával Sándorfalván vett fel pénzt - felismeri?

Legutóbbi hasonló cikkek