Szeged mint szellemváros – videó az emberek nélküli városról

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szeged_klauzal

Érdekli, hogy milyen lenne Szeged emberek nélkül? A város legfrekventáltabb helyein készült felvételekről kiretusálták az embereket és a mozgó járműveket, így most megtekintheti a kihalt Szegedet.

Több nagyvárosról készült már olyan fotó- vagy videósorozat, amely az adott települést egy képzeletbeli vírustámadás után ábrázolja, egyetlen ember vagy épp mozgó jármű nélkül. Kissné Novák Anett fotós Lauday Andrással járta végig Szeged ismert tereit, utcáit és egy videót készítettek, melyen teljesen kihalt a város. „Egy-egy helyszínről rengeteg fotót készítettünk, melyeken látszott az autók mozgása és az emberek is. Később a képekről egy programmal mindent leszedtünk, ami mozgott, így a végeredmény azt az érzetet kelti, mintha kihalt volna a város” – részletezte Lauday András. Hozzátette, a Kárász utcát egy rendezvény miatt nem tudták végigfotózni, ezt szeretnék pótolni.

A felvételeket három nap alatt mintegy tíz óra alatt készítették el, és a digitális utómunkával is néhány óra alatt végeztek. Azt tervezik, hogy megismétlik a projektet, csak nem fényképezőgéppel, hanem egy videókamerával járják végig Szegedet. A Seress Dezső által megzenésített Szomorú vasárnap szól a videó alatt, melyet azért választottak Lauday Andrásék, hogy erősítse a kihalt várost ábrázoló felvételek nyújtotta hangulatot.

Előző sztori

Hawaii Hula táncossal zárja a szezont Dr. Rock

Következő sztori

Szentistványit ajánlja listavezetőnek az LMP Szegeden