Közélet

Szavazati jogot kaphat az ülésvezető elnök

Szavazati jogot kaphat az ülésvezető elnök

2014. június 2., hétfő
Szavazati jogot kaphat az ülésvezető elnök

Az Országgyűlés mai ülésén szavazati joggal ruházhatja fel az ülést vezető elnököt a házszabály módosításával. Az érintett bizottságok napközben a leendő tárcavezetőket is meghallgathatják.

A Ház ülése a szokásoknak megfelelően 13 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, de a képviselőcsoportok megállapodása alapján a kormány megalakulásáig interpellációkra, azonnali kérdésekre és kérdésekre továbbra sem kerül sor. A képviselők a határozathozatalok során elfogadhatják azt a kormányoldali javaslatot, amely az Országgyűlés plenáris ülését vezető elnöknek is szavazati jogot biztosít a parlamenti döntéseknél. Az Országgyűlés ezzel azt a szabályt törölné, amely értelmében az ülést vezető elnök jelenleg csak szavazategyenlőség esetén és utólag szavazhat. Az illetékes bizottságok napközben hallgathatják meg a miniszterjelölteket, akiket a miniszterelnök javaslatára az államfő nevez ki tárcavezetőknek. A kormányfő

Semjén Zsoltot

tárca nélküli miniszternek,

Pintér Sándort

belügyminiszternek,

Balog Zoltánt

az emberi erőforrások miniszterének,

Fazekas Sándort

földművelésügyi miniszternek,

Hende Csabát

honvédelmi miniszternek,

Trócsányi Lászlót

igazságügyi miniszternek,

Navracsics Tibort

külgazdasági és külügyminiszternek,

Varga Mihályt

nemzetgazdasági miniszternek,

Seszták Miklóst

nemzeti fejlesztési miniszternek,

Lázár Jánost

pedig a Miniszterelnökséget vezető miniszternek javasolja kinevezni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.