Kultúra

Múzeumok éjszakája: Pataki Ferenc szíve egy tollpihénél is könnyebb + FOTÓK

Múzeumok éjszakája: Pataki Ferenc szíve egy tollpihénél is könnyebb + FOTÓK

2014. június 22., vasárnap
Múzeumok éjszakája: Pataki Ferenc szíve egy tollpihénél is könnyebb + FOTÓK
muzeumok_ejszakaja_mj 200

Jártunk Kleopátra 21. századi gardróbjában és láthattuk Oziriszt a Móra-múzeum előtti szökőkútban állni. Több ezer ember csüngött a lépcsőkön és álldogált a parkban, csak hogy lássa a grandiózus fáraótárlatot és a múzeumok éjszakája látványos programjait.

"Elképesztő öröm látni ezt a komoly érdeklődést." Alig pár perce kezdődött el a nyári múzeumi éjszaka, a Móra-múzeum előtt felállított jegypénztárak előtt kígyózó sorok, a grandiózus fáraótárlat bejáratánál pedig néhány tucat ember ácsorgott felszerelkezve az előre megváltott rózsaszín karszalagokkal. Nem csoda hát, hogy

Fogas Ottó

igazgató ezzel a mondattal köszöntötte elsőként a vendégeket. Hangsúlyozta, a várva várt főépületben berendezett A fáraók Egyiptoma kiállítás mellett a másik két helyszínt (Kass Galéria és Fekete ház) is érdemes felkeresni. "Eddig csak Londonban vagy Párizsban láthattuk hasonló tárlatokat, ma viszont elég a Móra-múzeumba jönni" - vette át a szót

Gyimesi László

Fidesz-KDNP-s tanácsnok, aki szerint sikerült úgy megjeleníteni az ókori Nílus-parti birodalom csodavilágát, hogy arra minden szegedi büszke lehet.

Kleopátra gardróbjában

Az ókori Egyiptom színekben és díszítésben gazdag ruhatárába nyerhettünk betekintést III. Amenhotep fáraó és felesége lábánál.

Tóth Csabáné

a Szegedi Divatiskola képviseletében a helyi, valamint a Budapesti Divatiskola növendékeinek "Kleopátra ihlette" munkáit mutatta be, mialatt

Győry Hedvig

, a Szépművészeti Múzeum egyiptológusa a kor viseletét ismertette. Megtudtuk, a nők gyakorta csinosították gyöngyökkel mind ruháikat mind pedig ékszereiket, de a szkarabeusz bogár is kedvelt eleme volt a nyakékeknek. Cipőt kevesen viseltek, a fáraó saruhordó embere ebből kifolyólag az egyik legelőkelőbb pozíciót töltötte be az ókori Egyiptomban. Kiderült, a miniszoknya sem állt távol a hölgyektől, sőt, minél átlátszóbb volt a ruha anyaga, annál gazdagabbnak viselője. Egy, a lépcsősoron ülő lány testvérpár ezt szúrós tekintettel nyugtázta anyjuk felé.

muzeumok_ejszakaja_mj 009

Ez bizony nem zsákbamacska

István Dorina

és

Kovács Krisztián

a Móra park legforgalmasabb csomópontjára, a fekete macskák találkozójára sietett, amikor elcsíptük őket. A fiatal pár egy régi farsangi boszorkányjelmez kiegészítőjét hozta magával szombat éjszakára, remélve, hogy elnyerik a szervezők tetszését és vele az egy estére szóló ingyenes belépőt. Homemade cicák, plüssfigurák és egy-egy igazi cicus is felbukkant a sorban. Sőt, aki biztosra akart menni maga öltött fekete macskajelmezt.

Czabarka Zsuzsanna

szervező portálunk kérdésére elárulta, több százan vettek részt a múzeum játékában, viszont csak elvétve akadt egy-egy látogató, akinek igazi kiscicák tűntek fel a karjai közt.

Pataki Ferenc szíve egy tollpihénél is könnyebb

Az újjászületés pillanatának lehettünk szem- és fültanúi a

Pataki Ferenc

rendezte Mérlegen az élet című előadásban. Az egyiptomi hiedelemvilág szerint a fáraó halálát követően a lélek az igazság csarnokába nyerhetett bebocsátást, ahol a holtak döntöttek sorsa felől. Ha szíve könnyebbnek bizonyult egy tollpihénél, akkor tovaengedték, s csatlakozhatott Oziriszhez, viszont ha nem, a szörnyek zabálták fel. Ennek történetét izgalmas és látványos vízirevüben élhettük át a Móra-múzeum előtti szökőkútban - tátott szájjal bámult minden gyerek és felnőtt, aki körülöttem állt, többen a táncosok egészségéért aggódtak, ugyanis a szokatlanul hűvös nyári éjszakán biztosan nem esett jól a térdig érő vízben ácsorogniuk.

muzeumok_ejszakaja_mj 034

Már 22 óra is elmúlt, amikor a sor vége végre elérte a szomszédos teraszkocsmát. "Ha eddig kibírtuk, ez az egy óra már meg sem kottyan. Viszont innen jól láttuk az egyiptomi táncot" - mondta a

Csepregi

család feje, keresve a pozitívumot a hosszas várakozásban. A gyerekek már tűkön ültek, de a tízéves forma fiúk nem voltak hajlandóak engedni a múmiákból. Talán érdemesebb lett volna a Fekete házban kezdeniük.

Rekordlátogatottság a szegedi múzeumi éjszakán

Tizenötezer-hatszázan tekintették meg a szegedi Múzeumok Éjszakáján A fáraók Egyiptoma című nagyszabású kiállítás három helyszínét. Ekkora látogatottságot még a 2012-es Munkácsy-kiállítás idején sem élt meg a szegedi múzeum Szent Iván éjjelén - adta hírül

Medgyesi Konstantin

, a múzeum sajtóreferense.

SZS20140621_muzeumok_ejszakaja_013

Egész este hatalmas tömeg hömpölygött a szegedi Móra-parkban, óriási sorok kígyóztak a Móra Ferenc Múzeum, a Kass Galéria és a Fekete ház előtt. Az est igazi egyiptomi hangulatban telt: A fáraók Egyiptoma című kiállítás három helyszínét 15 600-an tekintették meg egyetlen este alatt. Nagy sikerrel zajlott az egyiptomi halotti szertartás a Móra-múzeum előtti színpadon és szökőkútban, több mint száz élő és plüss cica részvételével zajlott a fekete macskák találkozója és sokan követték figyelemmel az egyiptomi tánc- és divatbemutatót is. Mindezek alapján elmondható, hogy minden idők legsikeresebb Múzeumok Éjszakáján van túl a szegedi Móra Ferenc Múzeum.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.