Múzeumok éjszakája: Pataki Ferenc szíve egy tollpihénél is könnyebb + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

muzeumok_ejszakaja_mj 200

Jártunk Kleopátra 21. századi gardróbjában és láthattuk Oziriszt a Móra-múzeum előtti szökőkútban állni. Több ezer ember csüngött a lépcsőkön és álldogált a parkban, csak hogy lássa a grandiózus fáraótárlatot és a múzeumok éjszakája látványos programjait.

“Elképesztő öröm látni ezt a komoly érdeklődést.” Alig pár perce kezdődött el a nyári múzeumi éjszaka, a Móra-múzeum előtt felállított jegypénztárak előtt kígyózó sorok, a grandiózus fáraótárlat bejáratánál pedig néhány tucat ember ácsorgott felszerelkezve az előre megváltott rózsaszín karszalagokkal. Nem csoda hát, hogy Fogas Ottó igazgató ezzel a mondattal köszöntötte elsőként a vendégeket. Hangsúlyozta, a várva várt főépületben berendezett A fáraók Egyiptoma kiállítás mellett a másik két helyszínt (Kass Galéria és Fekete ház) is érdemes felkeresni. “Eddig csak Londonban vagy Párizsban láthattuk hasonló tárlatokat, ma viszont elég a Móra-múzeumba jönni” – vette át a szót Gyimesi László Fidesz-KDNP-s tanácsnok, aki szerint sikerült úgy megjeleníteni az ókori Nílus-parti birodalom csodavilágát, hogy arra minden szegedi büszke lehet.

Kleopátra gardróbjában

Az ókori Egyiptom színekben és díszítésben gazdag ruhatárába nyerhettünk betekintést III. Amenhotep fáraó és felesége lábánál. Tóth Csabáné a Szegedi Divatiskola képviseletében a helyi, valamint a Budapesti Divatiskola növendékeinek “Kleopátra ihlette” munkáit mutatta be, mialatt Győry Hedvig, a Szépművészeti Múzeum egyiptológusa a kor viseletét ismertette. Megtudtuk, a nők gyakorta csinosították gyöngyökkel mind ruháikat mind pedig ékszereiket, de a szkarabeusz bogár is kedvelt eleme volt a nyakékeknek. Cipőt kevesen viseltek, a fáraó saruhordó embere ebből kifolyólag az egyik legelőkelőbb pozíciót töltötte be az ókori Egyiptomban. Kiderült, a miniszoknya sem állt távol a hölgyektől, sőt, minél átlátszóbb volt a ruha anyaga, annál gazdagabbnak viselője. Egy, a lépcsősoron ülő lány testvérpár ezt szúrós tekintettel nyugtázta anyjuk felé.

muzeumok_ejszakaja_mj 009

Ez bizony nem zsákbamacska

István Dorina és Kovács Krisztián a Móra park legforgalmasabb csomópontjára, a fekete macskák találkozójára sietett, amikor elcsíptük őket. A fiatal pár egy régi farsangi boszorkányjelmez kiegészítőjét hozta magával szombat éjszakára, remélve, hogy elnyerik a szervezők tetszését és vele az egy estére szóló ingyenes belépőt. Homemade cicák, plüssfigurák és egy-egy igazi cicus is felbukkant a sorban. Sőt, aki biztosra akart menni maga öltött fekete macskajelmezt. Czabarka Zsuzsanna szervező portálunk kérdésére elárulta, több százan vettek részt a múzeum játékában, viszont csak elvétve akadt egy-egy látogató, akinek igazi kiscicák tűntek fel a karjai közt.

Pataki Ferenc szíve egy tollpihénél is könnyebb

Az újjászületés pillanatának lehettünk szem- és fültanúi a Pataki Ferenc rendezte Mérlegen az élet című előadásban. Az egyiptomi hiedelemvilág szerint a fáraó halálát követően a lélek az igazság csarnokába nyerhetett bebocsátást, ahol a holtak döntöttek sorsa felől. Ha szíve könnyebbnek bizonyult egy tollpihénél, akkor tovaengedték, s csatlakozhatott Oziriszhez, viszont ha nem, a szörnyek zabálták fel. Ennek történetét izgalmas és látványos vízirevüben élhettük át a Móra-múzeum előtti szökőkútban – tátott szájjal bámult minden gyerek és felnőtt, aki körülöttem állt, többen a táncosok egészségéért aggódtak, ugyanis a szokatlanul hűvös nyári éjszakán biztosan nem esett jól a térdig érő vízben ácsorogniuk.

muzeumok_ejszakaja_mj 034

Már 22 óra is elmúlt, amikor a sor vége végre elérte a szomszédos teraszkocsmát. “Ha eddig kibírtuk, ez az egy óra már meg sem kottyan. Viszont innen jól láttuk az egyiptomi táncot” – mondta a Csepregi család feje, keresve a pozitívumot a hosszas várakozásban. A gyerekek már tűkön ültek, de a tízéves forma fiúk nem voltak hajlandóak engedni a múmiákból. Talán érdemesebb lett volna a Fekete házban kezdeniük.

Rekordlátogatottság a szegedi múzeumi éjszakán

Tizenötezer-hatszázan tekintették meg a szegedi Múzeumok Éjszakáján A fáraók Egyiptoma című nagyszabású kiállítás három helyszínét. Ekkora látogatottságot még a 2012-es Munkácsy-kiállítás idején sem élt meg a szegedi múzeum Szent Iván éjjelén – adta hírül Medgyesi Konstantin, a múzeum sajtóreferense.

SZS20140621_muzeumok_ejszakaja_013

Egész este hatalmas tömeg hömpölygött a szegedi Móra-parkban, óriási sorok kígyóztak a Móra Ferenc Múzeum, a Kass Galéria és a Fekete ház előtt. Az est igazi egyiptomi hangulatban telt: A fáraók Egyiptoma című kiállítás három helyszínét 15 600-an tekintették meg egyetlen este alatt. Nagy sikerrel zajlott az egyiptomi halotti szertartás a Móra-múzeum előtti színpadon és szökőkútban, több mint száz élő és plüss cica részvételével zajlott a fekete macskák találkozója és sokan követték figyelemmel az egyiptomi tánc- és divatbemutatót is.

Mindezek alapján elmondható, hogy minden idők legsikeresebb Múzeumok Éjszakáján van túl a szegedi Móra Ferenc Múzeum.

no images were found

Előző sztori

Női futball: kiütéses sikerrel őrizte meg élvonalbeli tagságát a SZAK + FOTÓK

Következő sztori

Labdarúgás: a Rendőr TE nyerte a szőregi pályaavató tornát + FOTÓK

Legutóbbi hasonló cikkek