MSZP: “a fideszes haverok” vonuljanak ki a gázüzletágból!

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az MSZP követeli, hogy “a fideszes haverok” azonnali hatállyal vonuljanak ki a gázüzletágból, és a 2010-es szintre pótolják vissza a magyarországi tározókban lévő gáz mennyiségét – közölte az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Tóth Bertalan azt mondta, “a fideszes haverok” miatt nincs megfelelő mennyiségű gáz a tározókban. Kifejtette: a kormányzat segítségével évekig arra hivatkozva hoztak be olcsó gázt Ausztriából, hogy az a tározók feltöltésére kell, de ez hazugság volt, mert a behozott gázt továbbadták haverjaiknak, akik offshore cégeken keresztül jelentős haszonnal adták el azt. Hozzátette: így “kaszált” több mint százmilliárd forintot Garancsi István, Orbán Viktor miniszterelnök jó barátja és “házi pénztárnoka”.

Úgy folytatta, hogy az ukrán-orosz gázárvitáról ugyan nem a Fidesz tehet, de azért a nagyobbik kormánypárt a felelős, hogy a gáztározókban nincs elegendő mennyiségű gáz. Elmondta, 2010-ben ebben az időszakban 4,5 milliárd köbméter gáz volt a tározókban, most alig több mint 2 milliárd köbméter van.

Tóth Bertalan elismerte, hogy nyáron nincs szükség annyi gázra, szerinte azonban a most hiányzó mennyiség télen sodorhatja veszélybe a családok fűtését. Mint mondta, a Fidesz ellopta a magyar emberek energiabiztonságát.

A frakcióvezető-helyettes beszélt arról is, hogy ha “Garancsi és társai” nem adták volna sokkal drágábban tovább a készletezésre behozott olcsó gázt, akkor az most tíz százalékkal olcsóbb lehetne. Tóth Bertalan szerint Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter azon bejelentése, hogy a gázüzletág nem lesz nonprofit, azt jelenti, hogy “a fideszes offshore haverok” továbbra is seftelhetnek a gázzal állami segítséggel, lefölözve a hasznot.

Fidesz: az MSZP hagyja abba a riogatást gázügyben!

A Fidesz arra szólítja fel az MSZP-t, “hagyja abba a hazudozást és a riogatást” gázügyben. Előzőleg Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezető-helyettese szerdai sajtótájékoztatóján arról beszélt: pártja követeli, hogy “a fideszes haverok” azonnal vonuljanak ki a gázüzletágból, és a 2010-es szintre pótolják vissza a magyarországi tározókban lévő gáz mennyiségét. Szerinte ugyanis “a fideszes haverok” miatt nincs megfelelő mennyiségű gáz a tározókban.

Erre válaszul a Fidesz sajtóirodája közleményt juttatott el az MTI-hez, kijelentve: Magyarország gázellátása jelenleg biztonságban van, “ezt a szocialisták is tudják, mégis hazudnak, a közvélemény megtévesztésével és riogatással akarnak hangulatot kelteni”.

A kormánypárt hangsúlyozta: az ország felkészült arra a helyzetre is, ha az orosz, illetve ukrán fél nem teljesítené a gázszállításra vonatkozó szerződéses kötelezettségét. Az alternatív szállítási útvonalak, a hazai termelés és a – kormány döntésének köszönhetően immár – állami kézben lévő hazai földgáztározókban tárolt gáz egyaránt garantálja a zavartalan gázellátást – írták.

A Fidesz szerint mindez nem így volt a szocialisták kormányzása alatt, amikor e nemzetstratégiai vagyont is “külföldiek kezére játszották át”, veszélyeztetve ezzel az ország gázellátását.

Előző sztori

Új gépkocsit kapott az ásotthalmi polgárőrség

Következő sztori

Permetezik a vadgesztenyefákat Szegeden