Közélet

MSZP: "a fideszes haverok" vonuljanak ki a gázüzletágból!

MSZP: "a fideszes haverok" vonuljanak ki a gázüzletágból!

2014. június 18., szerda
MSZP: "a fideszes haverok" vonuljanak ki a gázüzletágból!

Az MSZP követeli, hogy "a fideszes haverok" azonnali hatállyal vonuljanak ki a gázüzletágból, és a 2010-es szintre pótolják vissza a magyarországi tározókban lévő gáz mennyiségét - közölte az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Tóth Bertalan

azt mondta, "a fideszes haverok" miatt nincs megfelelő mennyiségű gáz a tározókban. Kifejtette: a kormányzat segítségével évekig arra hivatkozva hoztak be olcsó gázt Ausztriából, hogy az a tározók feltöltésére kell, de ez hazugság volt, mert a behozott gázt továbbadták haverjaiknak, akik offshore cégeken keresztül jelentős haszonnal adták el azt. Hozzátette: így "kaszált" több mint százmilliárd forintot

Garancsi István

,

Orbán Viktor

miniszterelnök jó barátja és "házi pénztárnoka". Úgy folytatta, hogy az ukrán-orosz gázárvitáról ugyan nem a Fidesz tehet, de azért a nagyobbik kormánypárt a felelős, hogy a gáztározókban nincs elegendő mennyiségű gáz. Elmondta, 2010-ben ebben az időszakban 4,5 milliárd köbméter gáz volt a tározókban, most alig több mint 2 milliárd köbméter van. Tóth Bertalan elismerte, hogy nyáron nincs szükség annyi gázra, szerinte azonban a most hiányzó mennyiség télen sodorhatja veszélybe a családok fűtését. Mint mondta, a Fidesz ellopta a magyar emberek energiabiztonságát. A frakcióvezető-helyettes beszélt arról is, hogy ha "Garancsi és társai" nem adták volna sokkal drágábban tovább a készletezésre behozott olcsó gázt, akkor az most tíz százalékkal olcsóbb lehetne. Tóth Bertalan szerint

Seszták Miklós

nemzeti fejlesztési miniszter azon bejelentése, hogy a gázüzletág nem lesz nonprofit, azt jelenti, hogy "a fideszes offshore haverok" továbbra is seftelhetnek a gázzal állami segítséggel, lefölözve a hasznot.

Fidesz: az MSZP hagyja abba a riogatást gázügyben!

A Fidesz arra szólítja fel az MSZP-t, "hagyja abba a hazudozást és a riogatást" gázügyben. Előzőleg Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezető-helyettese szerdai sajtótájékoztatóján arról beszélt: pártja követeli, hogy "a fideszes haverok" azonnal vonuljanak ki a gázüzletágból, és a 2010-es szintre pótolják vissza a magyarországi tározókban lévő gáz mennyiségét. Szerinte ugyanis "a fideszes haverok" miatt nincs megfelelő mennyiségű gáz a tározókban. Erre válaszul a Fidesz sajtóirodája közleményt juttatott el az MTI-hez, kijelentve: Magyarország gázellátása jelenleg biztonságban van, "ezt a szocialisták is tudják, mégis hazudnak, a közvélemény megtévesztésével és riogatással akarnak hangulatot kelteni". A kormánypárt hangsúlyozta: az ország felkészült arra a helyzetre is, ha az orosz, illetve ukrán fél nem teljesítené a gázszállításra vonatkozó szerződéses kötelezettségét. Az alternatív szállítási útvonalak, a hazai termelés és a - kormány döntésének köszönhetően immár - állami kézben lévő hazai földgáztározókban tárolt gáz egyaránt garantálja a zavartalan gázellátást - írták. A Fidesz szerint mindez nem így volt a szocialisták kormányzása alatt, amikor e nemzetstratégiai vagyont is "külföldiek kezére játszották át", veszélyeztetve ezzel az ország gázellátását.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.