Spanyol paprikát árult hazaiként a Szegedi Paprika Zrt.

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szegedi_paprika_2_it (00)

A megengedett határértéket meghaladó aflatoxin tartalmú, ily módon az egészségre ártalmas fűszerpaprika-őrleményt hozott forgalomba a Szegedi Paprika Zrt. még 2004-ben, emellett megtévesztő módon hazaiként árusította spanyol alapanyagot tartalmazó termékét – mondta ki kedden a Szegedi Törvényszék. Az elsőrendű vádlott B. Andrást 5 millió, társát, H. Tibort 2 millió forint pénzbírságra ítélték.

Az ügy kezdete tíz évvel korábbra vezet vissza: 2004-ben a Kotányi Kft. jelezte a a Szegedi Paprika Zrt.-nek, hogy mérései alapján az általa kiszállított áru aflatoxin-tartalma meghaladja a megengedett 5 mikrogramm/kilogramm értéket. A nagyobb mennyiségben májkárosodást is okozó anyag miatt a zrt. mind a húsz tonna paprikát visszavásárolta, később azonban mégis értékesítette azt a hazai és osztrák piacon.

A vád másik pontja értelmében a cég félrevezette vásárlóit azzal, hogy fűszerpaprika-őrleményének csomagolásán az áru származási helye vonatkozásában megtévesztő tájékoztatást adott, ugyanis azon a „Szegedi Paprika” feliratot tüntette fel, mely származási jelzésként értékelendő. Azonban az abban használt alapanyag jelentős része Spanyolországból származik.

Nem számít import terméknek a Spanyolországból érkező áru?

A védelem álláspontja szerint nincsen tudomásuk akkreditált, reprezentatív mintáról, csak az eredményeket közölték velük. A vett minták közül volt, amely 4,8 mikrogramm/kilogramm értéket mutatott csupán, ráadásul ennek megállapításakor 25%-os hibahatárral számolnak, ezzel számolva az arány lehetett akár 3,6 mikrogramm/kilogramm is.

Az eredetmegjelöléssel kapcsolatban úgy vélekednek: nem vonható le egyértelmű következtetés arra vonatkozóan, hogy a vásárló mennyire tájékozott a termékkel kapcsolatban. Spanyolország EU-tagállam, így az onnan behozott termék az uniós vámkódex értelmében nem import terméknek, hanem közösségen belüli beszerzésnek minősül. Mivel pedig a termék előállítása itthon történt, így az hazainak számít. A “Szegedi Paprika” logó a mustáros dobozon és a töltöttpaprikás konzerv oldalán is szerepel, mégsem gondolhatja senki, hogy a termékben ténylegesen szegedi paprika található – tették hozzá.

A vádlottakat az első fokú bíróság folytatólagosan, társtettesként elkövetett ártalmas közfogyasztási cikkel visszaélés bűntettében, valamint fogyasztó megtévesztésének vétségében mondta ki bűnösnek. Az elsőfokú bíróság az elsőrendű vádlottat 600 ezer forint, míg a másodrendű vádlottat 200 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, a Szegedi Paprika Zrt.-t mint jogi személyt pedig 15 millió forint pénzbírság megfizetésére kötelezte. A Kovalcsik Éva vezette büntetőtanács, súlyosbítva a megismételt eljárásban hozott első fokú ítéletet, az elsőrendű vádlott B. Andrást 5 millió, míg társát, H. Tibort 2 millió forint pénzbírságra ítélte, illetve helytállónak találta a Szegedi Paprika Zrt. 15 milliós büntetését. Az ítélet jogerős.

Előző sztori

Nem indult könnyen a hét a katasztrófavédelemnél

Következő sztori

Biztonságos közlekedésben a szentesi ovis a legjobb