Liliomünnep a Mátyás téren + FOTÓK



Kézműves vásár, gyógynövények és ehető virágok gasztronómiai bemutatója is várta az érdeklődőket Alsóvárosra, a Szent Antal napjához kapcsolódó liliomfesztiválon.
A portugál nemesi családból származó
Szent Antal
ferences szerzetes jelképe volt a mediterrán régióban honos fehér liliom. A nemrég megújult Alsóvárosi Ferences Látogatóközpontban egy a szentnek, a liliomnak, a kolostorkert egyéb virágainak és gyógynövényeinek szenteltek ebben az évben is. Már a látogatóközpont előtt kézműves portékákat, biotermékeket vásárolhattak az érdeklődők. „Nagyon népszerűek a szörpök, például a pipacsszörpünk már elfogyott” – mondta el kérdésünkre
Csernai Dorka
, akinek a férje kreálja a kizárólag természetes alapanyagokból készülő szörpöket és lekvárokat. Asztaluknál pitypanglekvárt, rózsacukrot is találtunk, ez utóbbit limonádé készítéséhez vagy épp tejberizs tetejére ajánlotta Dorka. „A bodzacukor is kiváló frissítőkhöz, és a vízben kinyílnak a bodzavirágok” – tette hozzá. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara standja mellett gyógynövényeket árultak, illetve
Henczné Palotás Zsófia
homoktövisből készült termékei közül válogathattak az érdeklődők. „Immunerősítő, sejtregeneráló és gyulladáscsökkentő hatása van, segít például a keringési problémák megelőzésében is” – sorolta mi mindenre jó a homoktövis, melyből ivólevet, tinktúrákat, lekvárokat, sőt még krémet is készít. Bekukkantottunk Helgária csodapatikájába is,
Bánvölgyi Helga
krémeket kínált például visszérre, ízületi problémákra, izzadásgátló, napozás előtti bőrregenáló- és tápláló krémek, továbbá fogkrémek és teakeverékek sorakoztak a csodapatikában. „A 100%-os tisztaságú illóolajok adják a fő hatást, alapnak a méhviaszt és a shea vajat használom és a hidegen sajtolt napraforgó olajat” – sorolta a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerész Karán végzett Bánvölgyi Helga, miből is állnak össze a termékek, melyeket a kolostorkertben bárki maga is elkészíthetett.