Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Közélet

Liliomünnep a Mátyás téren + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

liliomfesztival_21_gs

Kézműves vásár, gyógynövények és ehető virágok gasztronómiai bemutatója is várta az érdeklődőket Alsóvárosra, a Szent Antal napjához kapcsolódó liliomfesztiválon.

A portugál nemesi családból származó Szent Antal ferences szerzetes jelképe volt a mediterrán régióban honos fehér liliom. A nemrég megújult Alsóvárosi Ferences Látogatóközpontban egy a szentnek, a liliomnak, a kolostorkert egyéb virágainak és gyógynövényeinek szenteltek ebben az évben is. Már a látogatóközpont előtt kézműves portékákat, biotermékeket vásárolhattak az érdeklődők. „Nagyon népszerűek a szörpök, például a pipacsszörpünk már elfogyott” – mondta el kérdésünkre Csernai Dorka, akinek a férje kreálja a kizárólag természetes alapanyagokból készülő szörpöket és lekvárokat. Asztaluknál pitypanglekvárt, rózsacukrot is találtunk, ez utóbbit limonádé készítéséhez vagy épp tejberizs tetejére ajánlotta Dorka. „A bodzacukor is kiváló frissítőkhöz, és a vízben kinyílnak a bodzavirágok” – tette hozzá.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara standja mellett gyógynövényeket árultak, illetve Henczné Palotás Zsófia homoktövisből készült termékei közül válogathattak az érdeklődők. „Immunerősítő, sejtregeneráló és gyulladáscsökkentő hatása van, segít például a keringési problémák megelőzésében is” – sorolta mi mindenre jó a homoktövis, melyből ivólevet, tinktúrákat, lekvárokat, sőt még krémet is készít. Bekukkantottunk Helgária csodapatikájába is, Bánvölgyi Helga krémeket kínált például visszérre, ízületi problémákra, izzadásgátló, napozás előtti bőrregenáló- és tápláló krémek, továbbá fogkrémek és teakeverékek sorakoztak a csodapatikában. „A 100%-os tisztaságú illóolajok adják a fő hatást, alapnak a méhviaszt és a shea vajat használom és a hidegen sajtolt napraforgó olajat” – sorolta a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerész Karán végzett Bánvölgyi Helga, miből is állnak össze a termékek, melyeket a kolostorkertben bárki maga is elkészíthetett.

Levendulás illatzsák, csuhéból készült virágok, fonott kosarak és meditációs párnák sorakoztak egy másik asztalnál, ahova a gyerekeket arcfestésre is várták, Balázs Andrea Katalin portálunknak elmondta, reméli liliomot is kér valamelyik gyermek, így még szorosabban tudnak kapcsolódni a liliomfesztiválhoz. Kézműves foglalkozásokra is invitálták a családokat, és azt is meg lehetett tanulni, miként készül a csuhévirág.

A második alkalommal megrendezett liliomfesztivállal alsóvárosi hagyományokat is fel szeretnének eleveníteni a szervezők. Egykor Szent Antal napján, június 13-án liliomot szenteltek a ferenceseknél, majd a növényt gyógyászati céllal használták fel. A virágot például gyümölcspálinkába tették, gyomorgörcs esetén kockacukorra csepegtetve fogyasztották a pálinkat. Amennyiben valakinek mérges pattanása volt, akkor egy liliomszirmot kötöttek rá, ezzel segítve elő a gyógyulást. Az Alsóvárosi Ferences Látogatóközpont által rendezett Szent Antal-napi fesztiválon ezekről a régi hagyományokat is felelevenítették.

Tovább olvasom

Balhé

Juhász Tünde kormánymegbízott reagált a vásárhelyi polgármester megnyilatkozására

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Közlemény.

Tovább olvasom

Közélet

A haza védelme nemzeti ügy – hangoztatta Simicskó István

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A haza védelme nemzeti ügy, “mindannyiunk közös ügye, bármilyen korosztályhoz tartozzunk, bármilyen pártállásúak is legyünk” – hangoztatta a KDNP parlamenti frakcióvezetője, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke kedden a Székesfehérvárhoz tartozó börgöndi repülőtéren rendezett honvédelmi sporttáborban. echo adrotate_group(27);

Tovább olvasom

Egészség

Jelenleg 24 aktív fertőzöttet tartanak nyilván Csongrád-Csanádban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

És hatan hunytak el koronavírus miatt.

Tovább olvasom

Aktuál