Júliustól új mobilparkolási rendszer Szegeden is

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

DSC08554

A parkolójegy ára nem emelkedik, de júliustól már nem az SZKT-hoz tartozik a mobil parkolás, hanem a Nemzeti Mobilfizetési Rendszerhez. Az, hogy központi szabályozás lép életbe, a szegedi társaságnak harminc milliós kiesést okoz csak ebben az évben.

Július elsejétől a parkolás és az autópálya-használati díj fizetése országszerte egységesen a Nemzeti Mobilfizetési Zrt.-hez fog tartozni. Szegeden jelenleg mindhárom nagy telefonszolgáltatónak küldhetünk sms-t, így a Szegedi Közlekedési Kft. által fenntartott parkolóhelyeken gördülékenyen működik a mobilparkolási rendszer.

Tóth István Tibor, az SZKT ügyvezetője arról tájékoztatott, hogy folyamatos az új mobilparkolási rendszerrel kapcsolatos táblák kihelyezése, igaz jelezték az új szolgáltatónak, hogy nem egyértelmű az általuk elsőként kiküldött kiegészítő zöld-fehér színű tábla. „A Nemzeti Mobilfizetési Rendszer társaságunk számára a második félévre mintegy harminc millió forint bevételcsökkenést jelent. Az idei üzleti tervünkben ezt már figyelembe vettük, hiszen a törvény adott volt tavaly is” – jegyezte meg az ügyvezető. Tóth István Tibor arra inti a gépjárművezetőket, figyeljék a fizető parkoló zónákban kihelyezett táblákat, hogy a rendszer életbelépése után a megfelelő mobilszámon rendeljék meg parkolójegyüket.

A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. honlapján arról olvashatunk, hogy jelenleg a közszolgáltatások mobilfizetését egységes platformon biztosító Nemzeti Mobilfizetési Rendszer felépítése zajlik, a piaci működését a cég július elsején kezdi meg. „Ekkortól a parkolás és az autópálya-használati díj már az egységes rendszeren keresztül válik elérhetővé mobilfizetéssel. A fejlesztés során további közlekedési közszolgáltatások kerülnek bevonásra a Nemzeti Mobilfizetési Rendszerbe” – írják. A parkolás, az autópálya-használat, a városi közösségi, a helyközi és a vasúti közlekedés 2010-ben lett közszolgáltatássá minősítve, most júliustól pedig a mobilfizetés válik elérhetővé.

Előző sztori

Szeged főutcája a Tisza, a főutcát pedig civilek tartanák rendben

Következő sztori

A szúnyogok által terjesztett szívférgesség elleni védekezésre figyelmeztet az állatorvos