Botkára várva – baloldali póker szegedi lapokkal

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

botka_gyurcsany05_gsA szegedi polgármester ideiglenes elnöke az MSZP-nek, de inkább Tóbiás alkalmasságát emeli ki, közben Szegedre koncentrál, de vajon összejátszik-e Gyurcsánnyal és Bajnaival?

Botka László döntési kényszerben van, hogy jelöltesse-e magát az MSZP elnöki pozíciójáért, vagy sem, hiszen valljuk be, nem egy sikerpártról van szó, inkább egy többmilliárdos adósságot felhalmozó, a legutóbbi EP-választáson már a 10 százalékot is alig teljesítő kis formációról. Viszont ha nem lép be a küzdelembe, akkor végleg elköszönhet a szocialista pártban dédelgetett karrierjétől, a következő, 2016-os(?) tisztújításon már minden bizonnyal nem lesz esélye. De lehet, hogy épp erről van szó. Elképzelhető, hogy egy nagy szakítás részesei vagyunk, hiszen mi mást jelentsen az a mondat Botka Lászlótól – amit a 168 óra online változatában szellőztettek meg – miszerint a baloldali ellenzéki pártok szoros egységét legkésőbb a ciklus közepéig ki kell alakítani. „Tudomásul kell venni, hogy Gyurcsány, Bajnai és az MSZP egyetlen táborba tartozik. Mindig is így volt” – nyilatkozta Botka. Ugyanebben az interjúrészletben terített egy újabb kártyát Szeged polgármestere, amolyan iskolás, „inkább majd holnap felelnék” típusút. „Ha az MSZP úgy dönt – és most ez a többségi álláspont –, hogy először vissza kell térni a gyökerekhez, le kell bontani a lojalitásra épülő rendszert, nyitottá kell tenni a pártot, a legkisebb településeken is meg kell kezdeni a pártépítést, akkor erre a munkára Tóbiás József alkalmasabb nálam” – fogalmazott.

A DK két napja Szegeden

Érdekes jelenség e történetben, és a fentieket is valamelyest igazoló mozzanat, a helyi DK szerepe, akik egyik pillanatról a másikra változtatták meg az álláspontjukat Botka László támogatásával kapcsolatban. Míg Csóti Zsombor választókerületi elnök lényegében egyfajta kellemes alkupozícióról beszélt a jegyzetünkben, ami véleményünk szerint tárgyalási alapot és nem is egy önkormányzati képviselőjelölti helyet jelenhet a DK-nak, addig a cikkünk megjelenését követő napon Nagy-Huszein Tibor országos elnökségi tag már a sajtó elé kiállva, egyértelműen fogalmazva szögezte le, hogy teljes mellszélességgel beáll Botka mögé a helyi DK. Információink szerint a párt helyi szervezetében kisebb feszültséget is szült az ügy. Az biztos, hogy Nagy-Huszein lemondott az alku lehetőségéről miközben az MSZP-vel, közel azonos pártjának támogatottsága Szegeden az EP-eredményeket nézve, ez pedig két dolgot jelenthet: vagy politikai analfabéta, vagy már van egy háttéralku – én inkább az utóbbira voksolnék.

Járt utat a járatlanért…

A polgármesterünk hezitálásáról, taktikázásról sok mindent írtak az országos sajtóban, az óvatos jelzőtől egészen a gyáváig. Az Index például ezt írta róla: “A vezetésre termett óriás csak nem jelentkezett be a rá váró feladatra, sőt, kitért előle. A választmányi elnökséget is csak úgy volt hajlandó elvállalni, ha nem kell Simon Gáborral versenyeznie – ezért kellett elnökhelyettest csinálni a bissau-guineai politikusból. Kerüli a konfrontációt, és mindent addig fontol meg, amíg nem is marad mit megfontolni. Botkáról egyet tudni biztosan: csak a szegedi polgármesterség érdekli, eddigi megnyilvánulásaiból úgy tűnik, nagyobb kiterjedésű konglomerátummal nem szívesen foglalkozna.”

Az is komoly kérdés, hogy egy pártot irányíthat-e egy polgármester a parlamenten, az országgyűlési frakción kívülről. Szerintem nem. Elég fura helyzet lenne, ha Orbán Viktornak a parlamenti viták után Botka László mint MSZP elnök a sajtón keresztül üzengetne. A hezitálás okai közt szerintem az is ott lehet, hogy a szegedi polgármester sokkal jobban érzi magát hazai pályán egyelőre. Szegeden több mint egy évtizedes kiépített erőtere, rendszere, politikai technikája és humán tőkéje van Botka Lászlónak. A város összes szavazókörzeteinek az eredményeit vezetik a kabinetes katonák már a 2002-es hatalomátvétel óta, figyelik a mozgást, a szavazatok számának alakulását. A panelkörzetekben tömbfelügyeleti rendszer működik, aminek az alapját a polgármesteri kabinet által összefogott és irányított nyugdíjas hálózat, a Senior Center adja. Ez a közösség mintegy 76 nyugdíjasklubot és 12 ezer nyugdíjast tömörít, 2011-ben a Tajvani Magyar Képviselet szerelte fel az Eszperantó utcai központjukat számítógépparkkal. Ezt a profi erődítményt kellene hátrahagynia, és ehhez képest jóval szerényebb és ingatagabb pártszékházat védenie, a harcos túlerőtől hangos Országházban csatáznia. Azt viszont kevesen tudhatják, hogy mennyit nyom a latba a pénz, hiszen polgármesterként közel 600 ezer forint körül kereshet Botka László hivatalosan, míg a parlamenti juttatások a támogatásokkal, költségtérítésekkel, bizottsági pozíciókkal együtt elérhetik a 1,5 millió forintot is.

Csak Szeged!

Mindent összegezve én mégis arra szavazok, hogy bár Botka László valóban nem nagyon szereti, ha idegen terepre kell mennie, és a váratlan támadások is kényelmetlenül érintik, de nem gyáva, csak egy kicsit félős. Itt most egy nagy játszma folyik, óvatos taktikai csata, melyben Botka Lászlónak főszerepe lesz, ehhez előbb el szeretné nyerni Szegedet az önkormányzati választásokon. Ja, és egyáltalán nem azért, mert az alázat nehézkedése tonnányi súlyával a földhöz húzza, és nemhogy meghajol a szegediek előtt, hanem leborul elébük, úgy illeti lábaik nyomát. Nem. Szegednek politikai potenciálja lesz a baloldali pókerban, ahol az asztalnál összejátszhat Botkával Gyurcsány és Bajnai is. Hogy jó-e ez nekünk, kit érdekel? Tényleg, úgy az ellenfelek közül, talán valaki…?

Előző sztori

Több mint 1 milliárd forint fel nem használt juttatás maradt a SZÉP-kártyákon

Következő sztori

Labdarúgó SZEGEDma.hu MK: hazai pályán, a bajnok ellen védheti meg címét a Mórahalom