Közélet

Biológiai és kémiai „harc” a vérszívók ellen Szegeden

Biológiai és kémiai „harc” a vérszívók ellen Szegeden

2014. június 13., péntek
Biológiai és kémiai „harc” a vérszívók ellen Szegeden
szunyog2

Hatékony és az országban egyedülálló, hogy a csípőszúnyogok ellen zömében biológiai védekezés zajlik Szegeden. Idén az ártéri szúnyogok inváziója miatt légi irtást is végez a környezetgazdálkodási cég.

Tavasztól nyár végéig mintegy 150 szegedi vízteret vizsgálnak rendszeresen a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. munkatársai, és már januárban elkezdik a csípőszúnyog elleni védekezésre való felkészülést.

Lukács Attila

környezetgazdálkodási divízióvezető arról tájékoztatott, hogy már a tél folyamán vizsgálják az áttelelő helyeket, földalatti csatornákat, és be is avatkoznak. A társaság 2011-től tért át zömében a biológiai védekezésre,

melynek eredményei már a következő évben látványosak voltak

. A tapasztalatok szerint költségkímélő is a biológiai védekezés a vérszívók ellen, s a cég arra is büszke, hogy ez a megoldás az országban egyedülállóan csak Szegeden működik. Emiatt Szegeden a vízfelszínre petéző csípőszúnyog fajok már egyáltalán nem okoznak ártalmat, azonban az árvízi-ártéri fajok berepülnek a lakóövezetbe. Így idén, akárcsak az elmúlt esztendőben kémiai irtásra is szükség volt, Szeged egyes részein órákban támadó vérszívók miatt. A divízióvezető arról tájékoztatott, hogy a múlt héten Szőreg és Újszeged fölött zajlott kémiai szúnyoggyérítés az ártéri fajok miatt. Az ártérben nem megoldható a biológiai védekezés, hiszen egyes területeket nem lehet megközelíteni, sem lábon, sem járművel, másrészt pedig Natura 2000-res természeti területté van nyilvánítva, így tiltott is a védekezés. „A másik problémás terület a gyálaréti holtágrendszer, melynek egyes részei járhatatlanok, sűrű nádassal benőttek, így kénytelenek vagyunk kiegészíteni a biológiai lárvairtást. Szerencsére csak kisebb területen, és nem minden évben van szükség arra, hogy a már kifejlett egyedeket is irtanunk kell” – jegyezte meg Lukács Attila. Alsóváros és Móraváros fölött is jártak a repülők, továbbá a déli kertvárosi részeken, így például Hattyason, Gyálaréten, Klebelsbergtelepen, Subasán, valamint Baktóban és Petőfitelepen, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy Szeged felét berepülték. A cég munkatársai a körtöltés mentén is dolgoznak várhatóan és közvetlenül a Tisza töltése mellett is végeznek földi irtást, valamint Szőregen a rózsafesztivál helyszínén. A légi irtás jelentősen megnöveli a cég költségeit, a két repülő 1500 hektáros kört tesz meg egy felszállással, ami több mint két millió forintba kerül. „Részben ezen magas költségek miatt is tértünk át a biológiai gyérítésre, ami ugyan nem olyan látványos, mint a repülőgép, de hatékonyabb” – jegyezte meg. A környezetgazdálkodási divízióvezető hangsúlyozta, az is növeli a repülő vérszívók számát, hogy a környező településeken nem végeznek szúnyoggyérítést, s azok berepülnek vagy a széllel eljutnak Szegedre. Minden hétfőn a város húsz frekventált pontján mérik a csípésszámot, ezenkívül be is gyűjtik a szúnyogokat, hogy meg tudják határozni, melyik fajba tartoznak, amiből az is kiderül, honnan is érkezett a vérszívó. Ezen adatok kiértékelése után dönthetnek az irtás elrendeléséről, de várnak konkrét lakossági visszajelzéseket is.

Folyamatosan vizsgálják a „szúnyogneveldéket”, de kérik a lakosság közreműködését is

Több mint 200 ezer négyzetméternyi területen folyt biológiai védekezés idén. Lukács arról is tájékoztatott, hogy 2010-ben 118 millió forintot költöttek erre a célra, azóta 9 és 30 millió között mozog a költség a védekezéstől függően. A gyálai Tisza-holtág Feketevíz vagy más néven Fertő környezeti jellegzetességei miatt optimális a szúnyoglárvák fejlődéséhez, magas a víz szervesanyag-tartalma, mert korábban szennyvíz befogadó volt, ami biztosítja a lárváknak a fejlődésükhöz szükséges optimális körülményeket, míg a holtágba juttatott fáradt termálvíz a megfelelő hőmérsékletet biztosítja. Ez hozzájárul ahhoz, hogy a déli városrész korábban jut szúnyoghoz. „Hasonlóan korai a lárvafejlődés a Lapos mögötti általunk Kishévíznek hívott hullámtéri termáltóban, ahova az Aquapolis a Tisza sodorvonala helyett vezeti a fürdővizet, ezzel egy meleg tavat alakított ki a hullámtérben” – részletezte Lukács Attila, hogy Szegeden belül mely területeken érzik a legjobban magukat a csípőszúnyog lárvák. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. a lakosság számára biztosította a Culinex nevű csípőszúnyog lárvaölő készítményt, melynek használatával a szegediek otthoni szúnyogneveldéiket számolhatták fel. A szer gyártását befejezték, jelenleg az önkormányzati cég ügyfélszolgálati irodájában még a készlet erejéig átvehető a készítmény, mellyel megakadályozható, hogy egy elhagyott vizes hordó legyen felelős egy egész utca szúnyogártalmáért, amiről a tulaj nem is tud.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.