Közélet

Az ÁSZ is hozzájárulna az államadósság csökkentéséhez

Az ÁSZ is hozzájárulna az államadósság csökkentéséhez

2014. június 12., csütörtök
Az ÁSZ is hozzájárulna az államadósság csökkentéséhez

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) hozzá szeretne járulni az államadósság mérsékléséhez és a versenyképesség növeléséhez - mondta az ÁSZ hírportáljának beszámolója szerint Domokos László, a szervezet elnöke.

Az államadósság-mutató mérséklésének középtávú perspektívái címmel rendezett konferencián Domokos László ismertette, hogy az ÁSZ ellenőrzési és feladatterveinek összeállításakor prioritásként tekint az államadósság mérséklésére, és elsősorban olyan szervezeteket ellenőriz, amelyek tevékenysége a mutató alakulása szempontjából jelentős. Példaként említette az önkormányzatok pénzügyi helyzetének ellenőrzését, a többségi állami és önkormányzati tulajdonban álló gazdasági társaságok ellenőrzését is, valamint az Államadósság Kezelő Központ, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. és az EU támogatások felhasználásában közreműködő, azt ellenőrző szervezetek ellenőrzését is. Hozzátette, hogy az ÁSZ elsősorban teljesítményértékelési és szabályszerűségi vizsgálatokon keresztül ellenőrizheti azokat a kormányzati intézkedéseket, amelyek hozzájárulnak a versenyképesség javításához.

Domokos László

előadásában rámutatott, hogy a közpénzek eredményes és gazdaságos felhasználása hozzájárul a GDP növekedéséhez is, például az oktatásra vagy a munkahelyteremtésre költött adóforintokon keresztül. Az ÁSZ eddig is végzett ellenőrzést olyan területeken, amelyek számottevő hatással vannak a GDP alakulására, ezek közül a szakképzést, a közhasznú foglalkoztatást, az utak karbantartását és a vidékfejlesztési programok ellenőrzését emelte ki az ÁSZ elnöke. Domokos László kijelentette, hogy nem csak elméletileg létezik pozitív összefüggés egy nemzetgazdaság versenyképessége és a foglalkoztatás színvonala között. A vállalkozásbarát szabályozási környezet, a munkaerő minősége, az infrastruktúra állapota, az innovációs lánc kiépítettsége mind a versenyképesség olyan tényezői, amelyek nagymértékben függnek a kormányzati tevékenység minőségétől és eredményességétől – fogalmazott az elnök.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.