Közélet

Vasárnap pedagógusnap

Vasárnap pedagógusnap

2014. május 31., szombat
Vasárnap pedagógusnap

Vasárnap lesz a pedagógusnap: hagyományosan e napon köszöntik a köz- és felsőoktatásban dolgozókat.

Balog Zoltán

, az emberi erőforrások minisztere pénteken a pedagógusnap alkalmából tartott díjátadón azt mondta: az állam, a kormány feladata, hogy megteremtse a feltételeket, amelyek mellett a pedagógusok a hivatásukra koncentrálhatnak, figyelemmel kísérje munkájukat és visszajelzést adjon róla. A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke ismét kijelentette: indokolatlannak tartja a Nemzeti Pedagóguskar felállítását. Balog Zoltán kiemelte: a pedagógusoknak bízniuk kell abban, hogy a kormány döntései a jó oktatás ügyét szolgálják. Kifejtette: közösen kell gondolkodni az oktatásról, a nevelésről, az iskoláról, arról, hogy ezek milyen helyet foglalnak el az életben, milyen hatásuk van, mit tanul meg a diák és mit nem, és hogyan lehet együttműködni a családdal. Fontos, hogy ezek ne csak szűk szakmai kérdések legyenek, hanem társadalmi konszenzus alakuljon ki - tette hozzá. Hangsúlyozta: 2010-ben felhatalmazást kapott a kormány a választóktól, hogy a rendszerváltozás óta érintetlenül hagyott vagy alig reformált, rosszul működő rendszereket megváltoztassa. Az átalakítás mára lezárult. Most itt az ideje komolyan beszélni a szakmai és tartalmi kérdésekről - tette hozzá a miniszter.

Galló Istvánné

PSZ-elnök a Nemzeti Pedagóguskart kritizálva csütörtökön sajtótájékoztatón kiemelte: nem lehet tudni, hogy a küldöttgyűlés egy-egy jelöltje hány ajánlást kapott, ahogy azt sem, hogy a 151 ezer pedagógusból hányan vettek részt a jelölésben, ami nem volt kötelező. Az érdekvédő szerint a hatalom döntésének megfelelően jön létre a kar, megalakításának előkészítésébe nem vonták be a pedagógustársadalmat, illetve nem nyilvános a küldöttek választása sem, a tisztségre jelölteket pedig nem ismerik. Ebből következően a pedagóguskar nem független, nem autonóm szervezet, mert létrejöttének előkészítése és a kivitelezés azt sugallja, hogy a központi hatalom akarata érvényesül - jegyezte meg. Galló Istvánné utalt arra, hogy a kormány összetételének véglegessé válása után a PSZ a köznevelési törvénnyel kapcsolatban tárgyalást kezdeményez, szakmai javaslataikat először a kormánnyal ismertetik. Ezután részletesen közlik majd a szakmai javaslataikat a sajtóval is - mondta. Magyarországon a pedagógusokat 1952 júniusa óta köszöntik, akkor adták át először a kiváló tanítói és tanári okleveleket az ország legjobb oktatóinak. Pénteken a miniszter Eötvös József-, Szent-Györgyi Albert-, Apáczai Csere János-, Brunszvik Teréz- és Németh László-díjakat adott át kiemelkedő munkájukért több mint 170 pedagógusnak. A köznevelésben mintegy 170 ezren, a felsőoktatásban csaknem 20 ezren dolgoznak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.