Egészség

Öt éves a melanoma-megelőzés Hódmezővásárhelyen

Öt éves a melanoma-megelőzés Hódmezővásárhelyen

2014. május 22., csütörtök
Öt éves a melanoma-megelőzés Hódmezővásárhelyen
melanoma2

Immár egész Hódmezővásárhely és kistérségére kiterjed az EVP- Egészségfejlesztési Iroda melanoma kockázatcsökkentési programja. Hódmezővásárhelyen 2009 óta fordítanak kiemelt figyelmet arra, hogy a nyári időszakban felhívják a lakosság figyelmét a nyári napégés és a melanoma kialakulásának kockázataira.

A program idén is egy képzéssel veszi kezdetét, melyet

Kovács László

bőrgyógyász vezető főorvos tart az érdeklődők számára 2014. május 27-én, 16.00 órakor a kórház „L”- épületének első emeletén található tréningszobájában (Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó Hódmezővásárhely, Dr. Imre József u. 2.). Jelentkezni május 26-áig lehet az efi-hodmezovasarhely@evp.hu e-mail címen vagy hétköznap munkaidőben 7:00-15:30 óra között a 62/532-368-as telefonszámon. A bőrrákok csoportjába tartozó melanoma előfordulása az utóbbi évtizedekben drámai növekedést mutat. A melanoma az egyik legveszélyesebb, a bőrsejtekből kiinduló rosszindulatú daganat. Keletkezhet már meglévő anyajegyből, különösen akkor, ha az állandó károsító ingernek van kitéve (például erős UV sugárzás), de megjelenhet anyajegymentes bőrfelületen is. Minél felületesebb a melanoma, annál nagyobb a gyógyulás esélye; így fontos, hogy idejében felfedezzük a betegséget, valamint hogy óvjuk bőrünket a káros hatásoktól. Az összes rákos megbetegedés 40 százaléka bőrrák, melynek bár mindössze 10 százaléka melanoma, ám ez adja a bőrrák miatti halálozás több mint 85 százalékát. A melanomás esetek száma az egész világon szaporodik, elsősorban a fehér bőrű lakosság körében. A melanoma általában sötétbarna vagy fekete, kezdeti stádiumban a bőrfelszínben helyezkedik el, később előemelkedik, benne esetleg csomó tapintható. Az anyajegyek száma befolyásolja a melanoma előfordulási gyakoriságát: akin nagyszámú anyajegy van, annak nagyobb az esélye a bőrrák kialakulására. A melanoma könnyen észrevehető helyen, a bőrön helyezkedik el, gyakran nem is fedett helyen, rendszeres önvizsgálattal és bőrgyógyászati szűrésekkel idejekorán felismerhető.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.