Közélet

Orosz megfigyelő repülések Magyarország és Románia légterében

Orosz megfigyelő repülések Magyarország és Románia légterében

2014. május 25., vasárnap
Orosz megfigyelő repülések Magyarország és Románia légterében

Orosz szakértők két egymást követő megfigyelő repülést hajtanak végre Románia és Magyarország területe felett a Nyitott Égbolt Szerződés keretében – közölte Szergej Rizskov, a nukleáris veszélyhelyzetek mérséklésével foglalkozó orosz központ vezetője az ITAR-TASZSZ és a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökségek jelentése szerint.

A fegyvertelen ellenőrző repülésekre május 25. és 31. között kerül sor, az orosz repülőgép a bukaresti, illetve a kecskeméti repülőtérről száll fel – tette hozzá Szergej Rizskov. Az ellenőrző repüléseket An-30B típusú orosz géppel hajtják végre. A gép a megfigyelt felekkel egyeztetett útvonalon halad, fedélzetén román és magyar szakemberek ellenőrzik az orosz megfigyelők által alkalmazott technikát és a szerződés rendelkezéseinek betartását – mondta Szergej Rizskov. A magyar és a román légtérben tervezett repülés az orosz megfigyelők által idén a Nyitott Égbolt Szerződés keretében végzett 13., illetve 14. megfigyelő repülés. A fegyvertelen ellenőrző repüléseket lehetővé tevő Nyitott Égbolt Szerződést 1992-ben írta alá 27 állam Helsinkiben, és azóta további hét ország csatlakozott hozzá. A megállapodás alapján eddig több száz ellenőrző repülést hajtottak végre a részes államok területe felett Vancouvertől Vlagyivosztokig. A megfigyelő repülések célja a bizalom, a biztonság és a stabilitás erősítése

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.