Egyetem

Öreg egyetem nem vén egyetem - 433 éves az SZTE + FOTÓK

Öreg egyetem nem vén egyetem - 433 éves az SZTE + FOTÓK

2014. május 13., kedd
Öreg egyetem nem vén egyetem - 433 éves az SZTE + FOTÓK
SZS20140512_433_eves_koszoruzas_szte_010

1581. május 12. Báthory István ezen a napon adta ki a szegedi egyetem elődjének, a kolozsvári egyetemnek alapító oklevelét. A 433 éve történt eseményről az erdélyi fejedelem mellszobránál emlékeztek meg.

Báthory István

szigorú tekintete alatt ünnepelt a Szegedi Tudományegyetem. Éppen ma 433 éve, hogy az erdélyi fejedelem Vilnában kiadta a kolozsvári egyetem alapítólevelét, erre emlékezve a Dóm téri Pantheonban helyezte el közös koszorúját a Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Akadémiai Bizottsága. "Az egyetem történetének első megjelent kötete után - amely néhány éve látott napvilágot - folytatódnak a kutatások: az egyetemtörténeti bizottság jelentős dokumentumgyűjtésbe kezdett, így rövid időn belül a második kötet is el fog készülni. Ez az 1872 és 1919 közötti kolozsvári időszakot öleli majd fel. Május 12. egyrészt a boldogság pillanata, hiszen ezen a napon jelent meg a latin nyelvű alapító okirat, másrészt a szomorúság napja, ugyanis 1919-ben szintén ezen a napon zárták be és foglalták el a román csapatok a kolozsvári elődöt, s ezzel megszűnt a magyar egyetem" - szólt a koszorúzás előtt

Pál József

az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese, az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság elnökségi tagja. A Báthory-féle alapító levéllel életre hívott, eredendően jezsuita, kétkarú egyetemet tekinti szellemi örökösének a mai Szegedi Tudományegyetem – az SZTE Szenátusa 2007-ben hozott döntése értelmében. Az érintett időben Magyarországon egyáltalán nem voltak felsőoktatási intézmények, ha valaki bővíteni szerette volna tudását, akkor át kellett lépni az országhatárt. A kor leghatalmasabb főura, az ízig vérig arisztokrata Báthory István (későbbi lengyel király és litván nagyherceg) fejedelemsége idején tette meg az első lépéseket egy tudásközpont megvalósítása felé.

Marjanucz László

, SZTEBTKTörténeti IntézetÚj-ésLegújabbkoriMagyarTörténetiTanszéketvezetőegyetemidocens,azelőbb említettkötetszerkesztője úgy fogalmazott, Báthory olyan iskolát hívott életre a magyar hon számára, amelyet képes volt a világi célok szolgálatába állítani, így aztán bármely európai univeristasszal egyenrangúvá emelni. Az ünnepségen részt vett továbbá

Molnár József

orvosprofesszor, az egyetemtörténeti bizottság tagja, valamint

Vajda Tamás

, az SZTE Egyetemi Levéltár vezetője, és

Hannus István

vegyészprofesszora is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.