Közélet

Meghosszabíthatja a kilakoltatási moratóriumot a parlament

Meghosszabíthatja a kilakoltatási moratóriumot a parlament

2014. május 12., hétfő
Meghosszabíthatja a kilakoltatási moratóriumot a parlament

Az Országgyűlés akár már ma meghosszabbíthatja a kilakoltatási moratóriumot, amennyiben a képviselők négyötöde hozzájárul az ehhez szükséges házszabály módosításhoz.

A Ház ülése 13 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, ezt azonban nem követi a megszokott interpellációs blokk, a frakciók megállapodása alapján ugyanis a képviselők csak az új kormány felállása után kérdezhetik a kabinet tagjait. A parlamentnek a napirend elfogadásakor arról kell döntenie, hozzájárul-e az új házszabálytól való eltéréshez és már hétfőn lehetővé teszi-e a kilakoltatási moratórium meghosszabbítását. A határozati rendtől való eltéréshez a képviselők négyötödének szavazata szükséges. Ha az Országgyűlés eltér a házszabálytól, akkor a kormánypárti javaslat általános és részletes vitáját is megtartják hétfőn. A képviselők ebben az esetben a benyújtott módosító indítványokat most először már az újonnan létrehozott törvényalkotási bizottságban vitathatják meg a zárószavazás előtt. Ezzel szemben a javaslat házszabály szerinti tárgyalása esetén a jövő héten csak az általános vitát tarthatják meg. A kormánypárti indítvány alapján a devizahitelesek megsegítését szolgáló kilakoltatási moratóriumnak ezúttal nem lesz végső időpontja, egészen addig tart majd, amíg a devizahitelesek helyzetét rendező jogszabály megszületik. Az Országgyűlés honlapján elérhető előzetes napirendi javaslat szerint a mai ülésnapon nem szerepel más javaslat tárgyalása.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.