Gazdaság

Jó ütemben halad Békésben a Cigányka-érhez kapcsolódó vízügyi beruházás

Jó ütemben halad Békésben a Cigányka-érhez kapcsolódó vízügyi beruházás

2014. május 21., szerda
Jó ütemben halad Békésben a Cigányka-érhez kapcsolódó vízügyi beruházás
ciganykaer01

A projektben részt vevő szervezetek megfelelően látják el feladatukat, így megfelelő ütemben halad az „ESUWATER - HURO/1101/123/1.3.2 A fenntartható vízgazdálkodási infrastruktúra kialakítása a magyar-román határ menti régióban” című pályázat megvalósítása. A projekt előrehaladást bemutató konferencián elhangzott: a műtárgyak a belvízvédelmet és a mezőgazdasági termelést egyaránt képesek lesznek szolgálni.

Kozák Péter

, az Alsó-Tiszavidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója a végrehajtás alatt álló projekt kapcsán elmondta: az elmúlt hét időjárása rámutatott a beruházás fontosságára, de várható, hogy a későbbi időszakban aszállyal kell számolni, amelyhez vízpótló intézkedésekre van szükség. A pályázat célja olyan létesítmények megvalósítása, amely a jelentkező víztöbblet megtartását segíti, illetve a fokozódó szélsőségek ellen védelmet ad, de – mint azt az igazgató leszögezte - a talaj tározó kapacitásának kihasználására is törekedni kell. A pályázat megfelelően halad – állapította meg Kozák Péter, aki remélte, hogy a következő fejlesztési időszakban hasonló beruházásokra lesz lehetőség.

Csányi László

, a fejlesztésben partner Mórahalom város alpolgármestere arról beszélt, hogy településének fontos meghatározója a víz mennyisége, amely időnként többletként, időnként hiányként jelentkezve ad gondot Mórahalomnak. Mint elmondta, 13 hektáros, egy méter mély víztározót valósítanak meg, amelynek műtárgyai már elkészültek. Nemrég helyezték be a leeresztő műtárgyat, most a töltéskoronát építik. A téli csapadékkal feltöltött tározó az agrárium mellett az élővilág számára is biztonságot jelenthet év közben. Bár télen a munka lelassult, az év végére utoléri magát a kivitelező. A programban harmadik partnere, a romániai Zsombolya város képviseletében

Takács Etelka

asszisztens-menedzser kijelentette: náluk is megfelelően haladnak a munkákkal, a záró rendezvényt szeptember 25-re tervezik. A romániai város egyik városrészében a házak jelentős része vizesedett, amelyet a beruházás meg fog oldani, a terület talajvíz szintje nagy mértékben csökken a megvalósult csatornázás által, amelyet korszerűsítnek és ki is terjesztenek további utcákra.

Verseghy László

, az ATIVIZIG Hódmezővásárhelyi Szakaszmérnökségének vezetője a pályázatot ismertetve elmondta: a teljes projekt költségvetése 1,3 millió euró, ebből az ATIVIZIG 200 ezer euró értékben két műtárgyat valósít meg. A Cigányka éren zsilipet és szivattyút építenek, továbbá a román határ közelében egy vízhozamot és vízminőséget rögzítő és informatikai úton továbbító mérőállomást létesítenek. Mint elmondta, a berendezések lehetővé teszik a belvizek visszatartását és szabályzott kormányzás mellett történő elvezetését Battonya, Dombegyház és Magyardombegyház térségében. Verseghy László hozzátette: a Cigányka-ér befogadója a Száraz-ér csatorna, amely több település belterületén halad át, ezért is jó, ha víz visszatartásával a jelentkező belvizeket nem ebbe a csatornába juttatják el, így a települések biztonsága is növelhető, másrészt a Cigányka-ér menti mezőgazdasági területek öntözéséhez a vízkivételt biztosítani lehet a szivattyú működtetésével.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.