Közélet

Jelöletlen sírhelyen találtak rá, Szegeden temetik újra a katonát + FOTÓK

Jelöletlen sírhelyen találtak rá, Szegeden temetik újra a katonát + FOTÓK

2014. május 23., péntek
Jelöletlen sírhelyen találtak rá, Szegeden temetik újra a katonát + FOTÓK
temetes01

Jászapátiban jelöletlen sírhelyén találták meg és exhumálták az első világháborús hőst, akinek a Belvárosi temetőben lesz az újratemetése vasárnap.

Diendorfer Miksa Ágoston

a 46. gyalogezred zászlóajparancsnokának földi maradványait sikerült megtalálnia, exhumálnia és a jelöletlen jászapáti sírhelyről egy dísztemetés keretében a szegedi Belvárosi temetőbe végső nyughelyére elhelyezni. A család kezdeményezésére a háborús hős nyughelyét a Meritum egyesület segítségével kutatták föl, exhumálták és szállították – a család és bajtársak kérésére – Szegedre. Az újratemetést a Szegedi Testamentum Kft. támogatásával szervezték meg, s találtak a katona földi maradványainak végső nyughelyet a Hősök keresztjénél. Az egyesület már 2004 óta foglakozik az I. világháborús hősök emlékének ápolásával, temetőfelújítással, emlékhelyek felállításával.

Az 50-es években kitelepítették, majd jelöletlen sírba temették

Murányi Gábor

a Meritum Kulturális és Művelődési Közhasznú Egyesület elnöke mesélt portálunknak a katonáról, aki 1874-ben született Dorogon. Katonai tanulmányait a budapesti cs. és kir. hadapródiskolában végezte, előbb hadnagyként a 26. gyalogezrednél, majd 1912-től századosként a szegedi 46-os közös gyalogezrednél szolgált. A világháború kitörésekor a szerb hadszíntérre, azt követően az orosz, majd a következő év májusában ezrede kötelékében az olasz frontra vezényelték. A szegediek második zászlóaljának parancsnokaként, 1915 júniusától már a Doberdón találjuk, ahol a fennsík kiürítéséig harcolt. A Doberdó mögötti harcokban súlyosan megsebesült. Felépülése után 1917 júliusától az Isonzó mentén, a tolmeini hídfőnél, a Mrzli hegyen hadban álló szegedi negyvenhatosok harmadik zászlóaljának parancsnokává nevezték ki. Itt a caporettói áttörésig eredményesen harcolt a túlerőben lévő olaszokkal szemben. A világháborúban összesen 52 hónapot szolgált. „Diendorfer Miksa Ágostont, aki Dombay nevet vette fel, az 50-es években múltja miatt a kommunista hatalom kitelepítette Jászapátiba, majd halála után nem engedték csak jelöletlen sírba eltemetni. A rokonok kezdeményezték a keresését és a hadtörténeti múzeum segítségével sikerült őt megtalálni egy három parcellát körbeölelő sírkő nélküli temetkezési helyen. Az exhumálás során először egy fiatal fiú, majd egy nő csontjai kerültek elő és harmadikként Diendorfer Miksa Ágostoné. Az azonosításban az SZTE embertani tanszékének vezetője,

Pálfi György

segített” – tette hozzá Murányi Gábor.

temetes

Balogi Dániel

, a Szegedi Testamentum Kft. ügyvezetője arról beszélt, hogy az I. világégésben a szegedi nagytájról bevonult katonák nagy áldozatokat szenvedetek a 2000 magas isonzói hegyeken. Tiszteletükre hősi temetőt hoztak létre, majd emlékhelyek is épültek szerte az országban. A mintegy 3900 szegedi halottból közel 400-at sikerült haza hozni, nagyrészük az itteni hadikórházban hunytak el. „A hősök sírjait 1970-ben számolták fel és a központi emlékkeresztnél hoztak létre csontdombot, ott helyezték el a maradványokat” – árulta el az ügyvezető. Az újratemetés katonai tiszteletadás mellett a Hősök napján, május 25-én lesz 10 órától a Belvárosi temetőben (Szeged, Fonógyári út 9.). 15.30-tól a Belvárosi moziban …És a levelek lehullottak… című dokumentumfilmet vetítik le az olasz frontszakaszról.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.