Közélet

Hatszáz határon túli tehetség a Bonifert-matematikaversenyen + FOTÓK

Hatszáz határon túli tehetség a Bonifert-matematikaversenyen + FOTÓK

2014. május 10., szombat
Hatszáz határon túli tehetség a Bonifert-matematikaversenyen + FOTÓK
bonifert_mat_verseny_eredmenyh01_gs16_gs

Közel 1100 diák részvételével zajlott le idén a Bonifert Domonkos Nemzetközi Matematikaverseny, melyre határon innen és túlról is érkeztek az ifjú tehetségek. Péntek délután az Arany János Általános Iskolában köszöntötték a legjobbakat.

Tízéves a Bonifert Domonkos Nemzetközi Matematikaverseny: a Bonifert Domonkos Alapítvány és az Ifjú Tehetségekért Jövőnk Érdekében Egyesület idén is meghirdette a tudományos megmérettetést, melynek célja a matematika népszerűsítése a legifjabb generáció számára. Az évtizedes múlt alatt tízezernél is több gyermek nevezett, idén pedig közel 1100 feladatlapot kellett kijavítani a szervezőknek. Nem csak a régióból, de az ország minden pontjából, sőt határon túlról is érkeztek a fiatal tehetségek. Itthon hat évfolyamból (3-8. osztály) összesen 402, külföldi magyar iskolákból pedig 615 tanuló mérte össze tudását - a Vajdaság 11 települését (Palics, Szabadka, Temerin, Zenta) képviselték iskolák, de Erdélyből (Arad, Temesvár, Sepsiszentgyörgy), Felvidékről (Nagymegyer, Érsekújvár) sőt még Kárpátaljáról (Beregszász) is jöttek gyerekek. Péntek délután az Arany János Általános Iskolában köszöntötték a legjobbakat közülük.

A legfontosabb megújuló energiaforrás a gyermeki tehetség

"Szegeden nagy hagyománya van a matematikai tehetséggondozásnak, amely a tizedik éve megrendezett verseny célja is egyben. Kollégáink évtizedek óta nevelik a fiatal talentumokat határon innen és túl, az ő munkájukat kell tovább folytatni, hiszen Magyarországon a legfontosabb megújuló energiaforrás a gyermeki tehetség" - mondta el a díjátadón Bonifert Domonkosné, a Bonifert Domonkos Alapítvány létrehozója. Beszédében külön kiemelte Lovász László MTA-elnökké nevezését, aki 1975-82 között docensként vezette a szegedi universitas (akkor még József Attila Tudományegyetem) Geometriai Tanszékét, illetve sokat tett a helyi tudományos élet felpezsdítéséért is. Juhász Nándor, a verseny főszervezője hozzátette: az itt megjelent kitüntetettek mindegyike rendelkezik tehetséggel Carl Friedrich Gauss természettudás által a tudományok királynőjének tartott matematikában, kitartással, szorgalommal és alázattal nagy siker áll még előttük.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.