Egyetem

Az év gyógynövényének a citromfüvet választották a gyógyszerészek

Az év gyógynövényének a citromfüvet választották a gyógyszerészek

2014. május 13., kedd
Az év gyógynövényének a citromfüvet választották a gyógyszerészek
orvosi_citromfu_ev_gyogynoveny

Nyugtat, enyhíti az emésztési panaszokat, és még a herpeszt is képes kordában tartani. A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya tavaly indította útjára kezdeményezését: minden esztendőben megválasztják az Év Gyógynövényét, hogy minél szélesebb körben terjeszthessék jótékony hatását.

A népi gyógynövényismeret eltűnőben van hazánkban, ezt

Csupor Dezső

, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának elnöke, az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar Farmakognóziai Intézet adjunktusa is így látja. "Erre utal az a tavalyi felmérés is, amely szerint sokak számára a legfontosabb gyógynövény a parlagfű - egy olyan növény, amely allergizáló hatású, jelen tudásunk szerint bizonyított, valószínűsíthető gyógyhatással nem bír." Mégis vezeti a legismertebb növények listáját, köszönhetően az ezzel kapcsolatos álhíreknek és "ismeretterjesztő" weboldalaknak. A szakosztály az ilyen vadhajtásokat szeretné kigyomlálni a köztudatból az Év Gyógynövénye kezdeményezéssel. Idén egy hazánkban is honos fajt, az orvosi citromfűt érte a megtiszteltetés. A gyógyászatban nagy népszerűségnek örvend: a modern orvoslásban belsőleg nyugtalanság, alvászavarok, emésztési panaszok, külsőleg pedig herpesz kezelésére alkalmazzák. Évszázadok népi gyógynövényismerete bizonyítja jótékony hatásait, talán ez az oka annak, hogy még a 21. században sem ment ki a divatból. Nem puszta fellángolás csodanövényként emlegetni, ugyanis felhasználása annyira széleskörű, hogy élelmiszerek, teák ízesítésére is használják kellemes illata és íze miatt.

csupor_dezso03_gs

És még biztonságos is. Ellenjavallata, gyógyszerkölcsönhatásai nem ismertek. Ha nyugtatóként vagy szorongásoldóként nyúlunk hozzá, akkor sem áll fenn a hozzászokás veszélye. Lokális alkalmazás esetén irritáció előfordulhat, viszont a humán vizsgálatok során allergiát nem tapasztaltak. Fontos azonban megjegyezni, hogy alacsony illóolaj tartalma miatt a kozmetikumokban gyakran fut citromfű név alatt a kevésbé sokoldalú citronella. "Mivel a citromfű neve (nem utolsósorban gyógyászati hasznai miatt) hazánkban jobban cseng, a citronella tartalmú termékek zömén a is „citromfű” név található…." Az Év Gyógynövényének megválasztásával évről évre újabb gyógynövényre irányul a figyelem, és a kiválasztott növénnyel kapcsolatos ismeretek, a hatásával, alkalmazásával összefüggő fontosabb információk az érdeklődők széles köréhez juthatnak el. A jelölésnél figyelembe veszik, hogy a növények megalapozottan alkalmazható, a modern terápiába illeszthető gyógynövények legyenek. Első alkalommal az Év Gyógynövénye a

máriatövis

(Silybum marianum) volt. Az Év Gyógynövénye kezdeményezésről és az orvosi citromfűről bővebb információ az

evgyogynovenye.hu

oldalon található.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.