Közélet

Európában egyedülálló multigenerációs program indult Szegeden

Európában egyedülálló multigenerációs program indult Szegeden

2014. május 21., szerda
Európában egyedülálló multigenerációs program indult Szegeden
Ada_Yonat_Aaron_Ciechanover

A Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány tavaly indította el a Szegedi Tudós Akadémia elnevezésű tehetséggondozó programot, amelyhez Nobel-díjas kutatók is csatlakoztak. Közülük ketten is elfogadták a szervezők meghívását a május 26-án harmadik alkalommal megrendezendő Nobel-díjasok – Tehetséges Diákok találkozóra. A szervezők szerint Magyarország versenyképessége a tétje annak, hogy sikerül-e megállítani a tehetséges diákok kivándorlását.

A magyar tudományos élet szempontjából 2012 fontos év volt. Az ekkor megrendezett konferenciasorozat alkalmából kilenc Nobel-díjas kutató látogatott el Szegedre, hogy tiszteletét és nagyrabecsülését fejezze ki a világhírű szegedi kutató,

Szent-Györgyi Albert

emléke előtt. A 2012-es év sikeréből kiindulva a szervezők 2013 januárjában létrehozták a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítványt, amely egyrészt harmadik alkalommal teljesíti sikeresen azt a célkitűzését, hogy Szeged város fiataljai ne csak a nagy évfordulónkon találkozhassanak a tudomány kiváló képviselőivel. Másrészről az alapítvány hosszú távú célkitűzése, hogy megteremtse Szegeden azokat a feltételeket, melyek segítségével újabb odaítélt Nobel-díjas kutatója lehet a városnak és Magyarországnak. Ennek érdekében 2013-ban az Alapítvány elindította a Szegedi Tudós Akadémia elitképző programot, mely nemzetközi viszonylatban is egyedülálló kezdeményezés. A szervezők felismerve mind az egyetemi és akadémiai közeg, mind pedig a gyógyszeripar nehéz helyzetét - amelynek hátterében a minőségi oktatók számának csökkenése, illetve a tehetséges fiatalok elvándorlása áll -, olyan tehetséggondozó programot alakítottak ki, amely a minőségi oktatásra helyezi a hangsúlyt. Az alapítók célja, hogy a tehetséges fiatalok Magyarországon is olyan színvonalú oktatásban részesüljenek, mintha külföldi elit egyetemeken folytatnák tanulmányaikat. „A versenyképesség kulcsa a tehetséges fiatal középiskolások képzésében van, akiknek a program elindításával lehetőséget teremtünk arra, hogy – külföldi országok helyett - itthon kamatoztassák tehetségüket. Az Alapítvány óriási energiákat mozgatott meg annak érdekében, hogy Oxfordot hozzák Magyarországra ahelyett, hogy a tehetséges diákokat küldenénk külföldre. A Szegedi Tudós Akadémia egy hiánypótló program, hiszen Magyarország orvosbiologiai kutatások területén messze alatta teljesít lehetőségeinek, amelynek hátterében az áll, hogy hiányzik az elitképzés. A kezdeményezés erre a nagyon is időszerű problémára ad választ.” - tette hozzá

Hegyi Péter

, a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány titkára. A Szegedi Tudós Akadémia támogatói körének kiépítése egyre égetőbb kérdéssé válik, enélkül ugyanis nem tud működni a program, amely vállalja, hogy 20 éven át segíti egyrészt ösztöndíjjal, másrészt hazai és nemzetközi kutatási lehetőségek biztosításával a fiatalokat a tudományos karrier felé vezető útjukon.

Hatodszor látogatnak Nobel-díjasok Szegedre:

A III. Nobel-díjasok – Tehetséges Diákok találkozója május 26-án lesz Szegeden, a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány, Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontja szervezésében. A 2012-ben indult hagyományt követve a Tisza-parti város immár harmadszor lát Nobel-díjasokat vendégül. A Szegedi Tudományegyetem meghívását 2012-ben 9 kitüntetett kutató fogadta el, közülük ketten most visszatérnek a Tisza-parti városba. Ada Yonat - aki 2009-ben vehette át az elismerést a riboszóma kutatás terén elért eredményeiért - és Aaron Ciechanover - aki 2004-ben vehette át a kémiai Nobel-díjat az ubiquitin-mediálta fehérjebomlás felfedezéséért - lesz a díszvendége a III. Nobel-díjasok – Tehetséges Diákok találkozójának. A rendezvényen folytatódik a 2012-ben induló, példaértékű hagyomány, hogy a programban részt vevő diákok és egyetemisták Nobel-díjasokkal találkozhatnak, a Szegedi Tudós Akadémia diákjai pedig a Nobel-díjas kutatókkal közösen prezentálhatják eddigi eredményeiket. A rendezvény záróeseménye a Díjátadó Gála, ahol a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány által életre hívott rangos Szent-Györgyi Talentum-díj átadására is sor kerül. A kitüntetettek nemcsak az Alapítvány, hanem a Nobel-díjas tudósok elismerésében is részesülnek, hiszen a díj odaítélésében e két világszerte elismert biokémikus kutató is részt vesz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.