BOR-line: Herczeg a prózát és az operát erősítené a szabadtérin + VIDEÓ

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

SZS20140516_borline_herczegtamas_010BOR-line sorozatunkban Herczeg Tamással, a szabadtéri igazgatójával beszélgettünk, aki egy zsinagóga, fogadalmi templom, Reök-palota kulturális tengelyben gondolkodik.

– Végül érdekelne minket, hogy milyen Herczeg Tamás, ha lenémítja telefonját, kilép a hétköznapokból és csak magával és családjával foglalkozhat.

Ez a Herczeg Tamás csak az úszómedencében kapcsolja ki telefonját. Amikor otthon pihen, akkor a feleségével és a másféléves kislányával foglalkozik. Akiknek családjuk van mind tudják, milyen boldogság velük tölteni minden percet. Színházmániás vagyok, egy héten legalább három előadást nézek meg. A hétvégéket gyakorta Budapesten töltöm, és akkor ott látogatom a színházakat. Kedvenceim a Katona-színház, az Örkény-színház, de a függetleneket is nagyon kedvelem.

– Zoli kissé provokatív kérdése: egyetemi diploma nélkül lehet doktori címet használni?

Lehet. A román oktatási törvényeknek megfelelően a Szegedi Tudományegyetem (akkori) főiskolai karán alapdiplomát szereztem, azt követően a Színház és Filmművészeti Egyetem kétéves dráma- és pedagógia szakán diplomáztam, majd iratkoztam be és nyertem felvételt a marosvásárhelyi művészeti egyetem doktori képzésére. A nemzetközi egyezmények alapján megszerzett doktorátusomat automatikusan elismerik és egyenértékűnek tekintik Magyarországon.

– Oktató kérdezi: milyennek képzeli el a szabadtérit 10 év múlva?

Legfontosabb, hogy a szabadtéri népszínházi jellegű játékát, történelmi hagyományait ápoljuk. Sokműfajú, széles közönségréteghez szóló színházi hagyományai vannak, amit mindenképp meg szeretnénk őrizni. Célunk, hogy a kevésbé preferált műfajokat, mint a próza és az opera, erősítsük. A szervezetet érintően ennél komolyabb megújulási lehetőségek vannak – tette hozzá sejtelmesen.

– Sokan, sokféleképp álmodták újra a REÖK helyét, funkcióját Szeged életében. Sikerült mára megadni neki azt a szerepet, ami megilleti? És mi lett az?

Funkciójában sikerült újraértelmezni, megbecsültségét megadni a műemléknek, és én további lehetőséget is látok benne. A változó időszaki kiállítások mellett, az állandóan jelenlévő, tökéletes műalkotás épp maga az épület. Európai tanulmányútjaim alapján úgy láttam, hogy további lehetőségek vannak az épületben. A zsidó-keresztény kultúra és a polgári kultúra összekapcsolásában, egy zsinagóga, fogadalmi templom, REÖK tengely fejlesztésében látok lehetőséget, ennek a tengelynek a bekapcsolását a szegedi kultúrába, most a Dóm tér és a templom felújítása ad újabb lendületet az elképzelésnek.

SZS20140516_borline_herczegtamas_008

– Beszéljünk a Reök-palotáról is, önnek többet jelent mind egy műemlék, kultúrközpont, hiszen élt is a falak közt.

Anno itt tanácsi bérlakások voltak, itt nőttem fel, ez volt a szülőházam, így van egy személyes kötődésem is az épülethez. De ez a sors ajándéka, jelentősebb elkötelezettségem is van az épület iránt, de nem szeretnék ezzel hivalkodni.

– Az idei évad azért is különleges, mert a Dóm tér és a fogadalmi templom felújítása miatt megfordították a színpadot. Okozott ez nehézségeket, nem lesz furcsa egy kicsit így színre vinni a darabokat?

Nagy kihívást jelentett ez nekünk: kitalálni az alternatív műszaki megoldást, ami egy mobil színpad formájában öltött testet, majd ehhez a finanszírozást is megtalálni. Abból a szempontból örömteli is az esemény, hogy ez az utóbbi évek legnagyobb színpadfejlesztése is. Az alkotókat és a rajongókat egyaránt megosztja ez a kérdés. Én is úgy szoktam meg, hogy a dóm felé van a színpad. Hogy ez mennyire lesz elfogadott, az idei év mutatja majd. Ez összességében a szabadságunkat is növelte. Az idei évnek az ajándéka, hogy a dóm homlokzatát mi magunk takartuk el eddig, most pedig egy fényjátékkal mi mutatjuk majd meg színes pompában. Ha elkészül a templom turisztikai célú fejlesztése, sok pluszt tud adni később az előadások előtti programok tekintetében, például lifttel felmenni a toronyba, túrázni az altemplomba stb. Egy komoly felhajtó erővel is bírt a jegyvásárlás tekintetében a “megfordulás”, hiszen sokan látni szeretnék ezt a különleges történelmi pillanatot. Sándor János levéltári kutatásából tudjuk, hogy a szabatéri alapítóinak eredeti koncepcióban benne volt, hogy a világi műveket a dóm másik oldalán rendezzék, míg az egyházikat a templomi háttérrel.

– Blablasrác arra kérdez rá: igaz-e, hogy a szegedi színház és a szabadtéri között egy régi együttműködést sikerült feléleszteniük, és miét kellett erre eddig várni?

Hosszú évek óta most újra van közös bemutatónk, mégpedig a Svejk áll az újszegedi színpadra. A régmúltban folyamatosan felléptek szegedi művészek a Dóm téren: az intézmény énekkara rendszeresen szerepel. A szabadtérire többségében nem szegediek járnak, ugyanakkor a helyi színészeket egész évben láthatja a közönség, ilyenkor viszont más városokban is van lehetőségük bemutatkozni.

– Egyik hozzászólónk, Tündérlala arra kíváncsi, hogy mi a siker titka, míg Imre azt kérdezi, hogy nem irreálisan magasak-e a jegyárak?

A jegyárak kétségkívül magasak, viszont ez a kényszer a szabadtéri működésének jellegéből adódik. Nonprofitok vagyunk, saját bevételünk jelenti működésünk alapját. A szabadtérit 220 millió forinttal támogatja a város, ugyanakkor egy kevés minisztériumi és központi támogatás érkezik, viszont a jegyáraknak meg kell haladnia e kettőt is. Vigyázunk arra, hogy legyenek kedvezményes árak: a legolcsóbb jegy már 2900 forinttól elérhető. E mellett minden évben mutatunk be ingyenes produkciót, egy ajándék koncertet, hogy senkinek se jelentsen akadályt a pénztárcája abban, hogy ellátogasson a Dóm térre. Az újszegedi előadások jegyei pedig jóval olcsóbbak, már 1800 forinttól elérhetők.

– Hogyan áll össze egy szabadtéri program? Mivel kezdődik az ötletelés, mi alapján állítják fel a meghívandó darabok sorát? Avasson be a műhelytitkokba!

A műsorterv elkészítésének alapja, a közönségfelmérés. Felmérjük az igényeket, ezt a művészeti igazgató tölti meg tartalommal, majd ezt igazítjuk a műfaji igényekhez. Persze olykor egy-egy önző művészi döntés is belefér a struktúrába, ez egy magasabb szintű művészi választást jelent.

– Ide egy olvasói kérdés is rímel. Klári hozzászólónk kérdezte, hogy Bátyai Edina menesztése kapcsán mesterségesen keltett országos politikai botrány, mennyire érintette negatívan a szabadtéri játékokat?

Ezen az ügyön már túl vagyunk. Minket a teljes közgyűlés egy tartózkodás mellett megszavazott, a hangok elcsitultak, a nézők bizalmát nemhogy megtartani, növelni tudtuk, hiszen soha ilyen nagy számban nem adtunk el időarányosan jegyet, mint most. Azt a krízist, ami a dóm és a fogadalmi templom felújítása és a színpadtér elbontása jelent, sikeresen megoldottuk a város, az egyház, a játékok és a minisztérium együttműködésével és finanszírozásával. Nagyon széles társadalmi támogatottságot élvez a szabadtéri jelenleg.

SZS20140516_borline_herczegtamas_001

– Térjünk át a szakmájára. Az idei évad programját már teljes egészében az új vezetés alakította ki. Miben tér el ön mint ügyvezető és Harangozó Gyula művészeti igazgató által elképzelt út az eddigiektől.

A legnagyobb eltéréseket a pályázatokban is megfogalmaztuk: produkcióinka szeretnék az előadások után is életben tartani és menedzselni sorsát. Ehhez a mobilszínpad nagy segítséget ad, hiszen a Mamma mia! turnéelőadásait a Madách-csal együtt valósítjuk meg. Most megvan hozzá az infrastruktúra, hogy az eszközöket is továbbvigyük. Harangozó Gyulával kiegészítjük egymást. A szereposztás nagyon világos és egyértelmű közöttünk. Személyemben viszont nem volna igazságos meredek újdonságokat megfogalmazni.

– Mivel a borfesztiválhoz kapcsolódnak a beszélgetéseink az első kérdés rögtön a vendégünk és bor viszonyát feszegeti. Szokott bort fogyasztani, van kedvenc pincészete?

A bor és korcsolyája

BOR-line interjúsorozatunkat kiváló, minőségi nedűkkel borfelelősünk, Balla Géza pincészete támogatja, míg estéink borkorcsolya szállítója a Lipóti Pékség, amely igazi fejedelmi falatkákkal kényezteti vendégeinket.

Absztinens vagyok, nem fogyasztok alkoholt, de nagy tisztelője vagyok a bornak, a borban rejlő lehetőségeket kommunikációs szakemberként is igyekszem kihasználni. Van például egy dédelgetett vágyam, a meglévő borfesztiválok mellett. Rendi borfesztivált is lehetne szervezni a Dóm térre, ahol egyházrendi borokat vonultatnának fel, ez egy halvány kezdeményezés a lelkemben.

18.00: Megérkezett vendégünk. Előbb a Telin Televíziónk ad egy rövid interjút, és már kezdünk is.

17.45: Üdvözöljük olvasóinkat a borfesztivál szomszédságából a Lipóti Pékségből, ahová a szeles, esős időjárás miatt “kéredzkedtünk be”, a kiváló pékség lesz a BOR-line interjúink borkorcsolya felelőse minden este. Ma is igazi fejedelmi falatkákkal kényeztetnek minket, kóstolják meg a mini sajtos falatkákat és a szilvás croissant, isteni. Az este borfelelőse Balla Géza pincészete lesz, Herczeg Tamást 2011-es Ménesi kadarkával és egy 2011-es Fekete Leánykával lepjük meg, utóbbit a Szegedi Tudományegyetem borának választották 2013-ban.

Már hagyományosan, negyedik éve készít a borfesztiválon online interjúkat a SZEGEDma.hu csapata. Minden hétköznap egy-egy neves közéleti személyiség látogat el a portálunk sátrához Vásárhelyi Pál szobrának szomszédságába. Idén azonban a rendkívüli esőzés miatt az első beszélgetésünket szél- és esővédett helyen tartjuk. Herczeg Tamás, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatójával a Széchenyi téri Lipóti Pékségben beszélgetünk este 18 órától. Ahogy azt megszokhatták, nemcsak újságíróink, hanem önök is kérdezhetnek vendégeinktől. Kérdéseiket várjuk hozzászólás formájában vagy levélben a szegedma@gmail.com címre. Tartsanak velünk!

Előző sztori

Brit slágergyáros a SZIN-en + VIDEÓ

Következő sztori

500 euróért csempészte a fegyvert Röszkénél

Legutóbbi hasonló cikkek