Közélet

BOR-line: Herczeg a prózát és az operát erősítené a szabadtérin + VIDEÓ

BOR-line: Herczeg a prózát és az operát erősítené a szabadtérin + VIDEÓ

2014. május 16., péntek
BOR-line: Herczeg a prózát és az operát erősítené a szabadtérin + VIDEÓ
SZS20140516_borline_herczegtamas_010

BOR-line sorozatunkban Herczeg Tamással, a szabadtéri igazgatójával beszélgettünk, aki egy zsinagóga, fogadalmi templom, Reök-palota kulturális tengelyben gondolkodik.

- Végül érdekelne minket, hogy milyen Herczeg Tamás, ha lenémítja telefonját, kilép a hétköznapokból és csak magával és családjával foglalkozhat.

Ez a Herczeg Tamás csak az úszómedencében kapcsolja ki telefonját. Amikor otthon pihen, akkor a feleségével és a másféléves kislányával foglalkozik. Akiknek családjuk van mind tudják, milyen boldogság velük tölteni minden percet. Színházmániás vagyok, egy héten legalább három előadást nézek meg. A hétvégéket gyakorta Budapesten töltöm, és akkor ott látogatom a színházakat. Kedvenceim a Katona-színház, az Örkény-színház, de a függetleneket is nagyon kedvelem.

- Zoli kissé provokatív kérdése: egyetemi diploma nélkül lehet doktori címet használni?

Lehet. A román oktatási törvényeknek megfelelően a Szegedi Tudományegyetem (akkori) főiskolai karán alapdiplomát szereztem, azt követően a Színház és Filmművészeti Egyetem kétéves dráma- és pedagógia szakán diplomáztam, majd iratkoztam be és nyertem felvételt a marosvásárhelyi művészeti egyetem doktori képzésére. A nemzetközi egyezmények alapján megszerzett doktorátusomat automatikusan elismerik és egyenértékűnek tekintik Magyarországon.

- Oktató kérdezi: milyennek képzeli el a szabadtérit 10 év múlva?

Legfontosabb, hogy a szabadtéri népszínházi jellegű játékát, történelmi hagyományait ápoljuk. Sokműfajú, széles közönségréteghez szóló színházi hagyományai vannak, amit mindenképp meg szeretnénk őrizni. Célunk, hogy a kevésbé preferált műfajokat, mint a próza és az opera, erősítsük. A szervezetet érintően ennél komolyabb megújulási lehetőségek vannak - tette hozzá sejtelmesen.

- Sokan, sokféleképp álmodták újra a REÖK helyét, funkcióját Szeged életében. Sikerült mára megadni neki azt a szerepet, ami megilleti? És mi lett az?

Funkciójában sikerült újraértelmezni, megbecsültségét megadni a műemléknek, és én további lehetőséget is látok benne. A változó időszaki kiállítások mellett, az állandóan jelenlévő, tökéletes műalkotás épp maga az épület. Európai tanulmányútjaim alapján úgy láttam, hogy további lehetőségek vannak az épületben. A zsidó-keresztény kultúra és a polgári kultúra összekapcsolásában, egy zsinagóga, fogadalmi templom, REÖK tengely fejlesztésében látok lehetőséget, ennek a tengelynek a bekapcsolását a szegedi kultúrába, most a Dóm tér és a templom felújítása ad újabb lendületet az elképzelésnek.

SZS20140516_borline_herczegtamas_008

- Beszéljünk a Reök-palotáról is, önnek többet jelent mind egy műemlék, kultúrközpont, hiszen élt is a falak közt.

Anno itt tanácsi bérlakások voltak, itt nőttem fel, ez volt a szülőházam, így van egy személyes kötődésem is az épülethez. De ez a sors ajándéka, jelentősebb elkötelezettségem is van az épület iránt, de nem szeretnék ezzel hivalkodni.

- Az idei évad azért is különleges, mert a Dóm tér és a fogadalmi templom felújítása miatt megfordították a színpadot. Okozott ez nehézségeket, nem lesz furcsa egy kicsit így színre vinni a darabokat?

Nagy kihívást jelentett ez nekünk: kitalálni az alternatív műszaki megoldást, ami egy mobil színpad formájában öltött testet, majd ehhez a finanszírozást is megtalálni. Abból a szempontból örömteli is az esemény, hogy ez az utóbbi évek legnagyobb színpadfejlesztése is. Az alkotókat és a rajongókat egyaránt megosztja ez a kérdés. Én is úgy szoktam meg, hogy a dóm felé van a színpad. Hogy ez mennyire lesz elfogadott, az idei év mutatja majd. Ez összességében a szabadságunkat is növelte. Az idei évnek az ajándéka, hogy a dóm homlokzatát mi magunk takartuk el eddig, most pedig egy fényjátékkal mi mutatjuk majd meg színes pompában. Ha elkészül a templom turisztikai célú fejlesztése, sok pluszt tud adni később az előadások előtti programok tekintetében, például lifttel felmenni a toronyba, túrázni az altemplomba stb. Egy komoly felhajtó erővel is bírt a jegyvásárlás tekintetében a "megfordulás", hiszen sokan látni szeretnék ezt a különleges történelmi pillanatot.

Sándor János

levéltári kutatásából tudjuk, hogy a szabatéri alapítóinak eredeti koncepcióban benne volt, hogy a világi műveket a dóm másik oldalán rendezzék, míg az egyházikat a templomi háttérrel.

- Blablasrác arra kérdez rá: igaz-e, hogy a szegedi színház és a szabadtéri között egy régi együttműködést sikerült feléleszteniük, és miét kellett erre eddig várni?

Hosszú évek óta most újra van közös bemutatónk, mégpedig a Svejk áll az újszegedi színpadra. A régmúltban folyamatosan felléptek szegedi művészek a Dóm téren: az intézmény énekkara rendszeresen szerepel. A szabadtérire többségében nem szegediek járnak, ugyanakkor a helyi színészeket egész évben láthatja a közönség, ilyenkor viszont más városokban is van lehetőségük bemutatkozni. https://www.youtube.com/watch?v=HNcUYT6vQbw&feature=youtu.be

- Egyik hozzászólónk, Tündérlala arra kíváncsi, hogy mi a siker titka, míg Imre azt kérdezi, hogy nem irreálisan magasak-e a jegyárak?

A jegyárak kétségkívül magasak, viszont ez a kényszer a szabadtéri működésének jellegéből adódik. Nonprofitok vagyunk, saját bevételünk jelenti működésünk alapját. A szabadtérit 220 millió forinttal támogatja a város, ugyanakkor egy kevés minisztériumi és központi támogatás érkezik, viszont a jegyáraknak meg kell haladnia e kettőt is. Vigyázunk arra, hogy legyenek kedvezményes árak: a legolcsóbb jegy már 2900 forinttól elérhető. E mellett minden évben mutatunk be ingyenes produkciót, egy ajándék koncertet, hogy senkinek se jelentsen akadályt a pénztárcája abban, hogy ellátogasson a Dóm térre. Az újszegedi előadások jegyei pedig jóval olcsóbbak, már 1800 forinttól elérhetők.

- Hogyan áll össze egy szabadtéri program? Mivel kezdődik az ötletelés, mi alapján állítják fel a meghívandó darabok sorát? Avasson be a műhelytitkokba!

A műsorterv elkészítésének alapja, a közönségfelmérés. Felmérjük az igényeket, ezt a művészeti igazgató tölti meg tartalommal, majd ezt igazítjuk a műfaji igényekhez. Persze olykor egy-egy önző művészi döntés is belefér a struktúrába, ez egy magasabb szintű művészi választást jelent.

- Ide egy olvasói kérdés is rímel. Klári hozzászólónk kérdezte, hogy Bátyai Edina menesztése kapcsán mesterségesen keltett országos politikai botrány, mennyire érintette negatívan a szabadtéri játékokat?

Ezen az ügyön már túl vagyunk. Minket a teljes közgyűlés egy tartózkodás mellett megszavazott, a hangok elcsitultak, a nézők bizalmát nemhogy megtartani, növelni tudtuk, hiszen soha ilyen nagy számban nem adtunk el időarányosan jegyet, mint most. Azt a krízist, ami a dóm és a fogadalmi templom felújítása és a színpadtér elbontása jelent, sikeresen megoldottuk a város, az egyház, a játékok és a minisztérium együttműködésével és finanszírozásával. Nagyon széles társadalmi támogatottságot élvez a szabadtéri jelenleg.

SZS20140516_borline_herczegtamas_001

- Térjünk át a szakmájára. Az idei évad programját már teljes egészében az új vezetés alakította ki. Miben tér el ön mint ügyvezető és Harangozó Gyula művészeti igazgató által elképzelt út az eddigiektől.

A legnagyobb eltéréseket a pályázatokban is megfogalmaztuk: produkcióinka szeretnék az előadások után is életben tartani és menedzselni sorsát. Ehhez a mobilszínpad nagy segítséget ad, hiszen a Mamma mia! turnéelőadásait a Madách-csal együtt valósítjuk meg. Most megvan hozzá az infrastruktúra, hogy az eszközöket is továbbvigyük. Harangozó Gyulával kiegészítjük egymást. A szereposztás nagyon világos és egyértelmű közöttünk. Személyemben viszont nem volna igazságos meredek újdonságokat megfogalmazni.

- Mivel a borfesztiválhoz kapcsolódnak a beszélgetéseink az első kérdés rögtön a vendégünk és bor viszonyát feszegeti. Szokott bort fogyasztani, van kedvenc pincészete?

A bor és korcsolyája

BOR-line interjúsorozatunkat kiváló, minőségi nedűkkel borfelelősünk, Balla Géza pincészete támogatja, míg estéink borkorcsolya szállítója a Lipóti Pékség, amely igazi fejedelmi falatkákkal kényezteti vendégeinket.

Absztinens vagyok, nem fogyasztok alkoholt, de nagy tisztelője vagyok a bornak, a borban rejlő lehetőségeket kommunikációs szakemberként is igyekszem kihasználni. Van például egy dédelgetett vágyam, a meglévő borfesztiválok mellett. Rendi borfesztivált is lehetne szervezni a Dóm térre, ahol egyházrendi borokat vonultatnának fel, ez egy halvány kezdeményezés a lelkemben.

18.00:

Megérkezett vendégünk. Előbb a Telin Televíziónk ad egy rövid interjút, és már kezdünk is.

17.45:

Üdvözöljük olvasóinkat a borfesztivál szomszédságából a

Lipóti Pékségből

, ahová a szeles, esős időjárás miatt "kéredzkedtünk be", a kiváló pékség lesz a BOR-line interjúink borkorcsolya felelőse minden este. Ma is igazi fejedelmi falatkákkal kényeztetnek minket, kóstolják meg a mini sajtos falatkákat és a szilvás croissant, isteni. Az este borfelelőse

Balla Géza pincészete

lesz, Herczeg Tamást 2011-es Ménesi kadarkával és egy 2011-es Fekete Leánykával lepjük meg, utóbbit a Szegedi Tudományegyetem borának választották 2013-ban. Már hagyományosan, negyedik éve készít a borfesztiválon online interjúkat a SZEGEDma.hu csapata. Minden hétköznap egy-egy neves közéleti személyiség látogat el a portálunk sátrához

Vásárhelyi Pál

szobrának szomszédságába. Idén azonban a rendkívüli esőzés miatt az első beszélgetésünket szél- és esővédett helyen tartjuk.

Herczeg Tamás

, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatójával a Széchenyi téri Lipóti Pékségben beszélgetünk este 18 órától. Ahogy azt megszokhatták, nemcsak újságíróink, hanem önök is kérdezhetnek vendégeinktől. Kérdéseiket várjuk hozzászólás formájában vagy levélben a szegedma@gmail.com címre. Tartsanak velünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.