Közélet

Balog: jó tanárnak lenni kötelező

Balog: jó tanárnak lenni kötelező

2014. május 30., péntek
Balog: jó tanárnak lenni kötelező

Jó tanárnak lenni lehet, hogy eddig luxus volt, de mostantól kötelező - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a pedagógusnap alkalmából tartott ünnepségen, amelyen elismeréseket adott át pedagógusoknak az Eötvös Loránd Tudományegyetemen.

Balog Zoltán

hangsúlyozta, a köznevelési és felsőoktatási terület különválasztása az új kormányzati struktúrában is megmarad, mert ez bevált, jó döntés volt. Az emberierőforrás-miniszter azt is mondta: a pedagógusoknak bízniuk kell abban, hogy a kormány döntései a jó oktatás ügyét szolgálják. Kifejtette: közösen kell gondolkodni az oktatásról, a nevelésről, az iskoláról, hogy ezek milyen helyet foglalnak el az életben, milyen hatásuk van, mit tanul meg a diák és mit nem, és hogyan lehet együttműködni a családdal. Fontos, hogy ezek ne csak szűk szakmai kérdések legyenek, hanem társadalmi konszenzus alakuljon ki - tette hozzá. Hangsúlyozta: 2010-ben felhatalmazást kapott a kormány a választóktól, hogy a rendszerváltozás óta érintetlenül hagyott vagy alig reformált, rosszul működő rendszereket megváltoztassa. Az átalakítás mára lezárult. Most itt az ideje komolyan beszélni a szakmai és tartalmi kérdésekről - mutatott rá. Úgy vélte, a pedagógusoknak joguk és kötelességük, hogy munkájuk mellett érdemben befolyásolják hivatásuk körülményeit, beleszóljanak a szakmai és etikai kérdésekbe. Hogy hivatalos tere legyen a szakmai vitáknak, a minisztérium létrehozta a Nemzeti Pedagógus Kart. Először kapnak a magyar pedagógusok ilyen lehetőséget - mondta a miniszter, arra kérve a pedagógusokat, hogy éljenek vele. A tárcavezető beszédében kiemelte: a díjazottak eddig is kötelezőnek érezték, hogy többet adjanak, mint ami kötelező, hogy a munkájukban legyen olyan többlet, amely a szakmából hivatást csinál, és amely által az egész nemzet gazdagodhat. Az állam, a kormány feladata, hogy megteremtse a feltételeket, amelyek mellett a pedagógusok a hivatásukra koncentrálhatnak, figyelemmel kísérje munkájukat és visszajelzést adjon arról - közölte. Balog Zoltán a díjátadón köszönetet mondott

Hoffmann Rózsa

köznevelésért felelős államtitkárnak, aki "az első sorban állt mindig", és "bátran kiállt és küzdött a jó oktatásért". Továbbá háláját fejezte ki

Klinghammer István

felsőoktatásért felelős államtitkárnak, amiért mindig számíthatott bölcs tanácsaira. Balog Zoltán megjegyezte: a díjak visszajelzések, és jó lenne, ha a köznevelés új rendszere is segítené a visszajelzést. Idén először a tankerületek vezetőitől is érkeztek felterjesztések az elismerésekre, tehát már ők is figyelnek, értékelnek - fogalmazott. Az eseményen a miniszter Eötvös József-, Szent-Györgyi Albert-, Apáczai Csere János-, Brunszvik Teréz- és Németh László-díjakat adott át kiemelkedő munkájukért több mint 170 pedagógusnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.