Bulvár

A következő napokban lassan javul az idő

A következő napokban lassan javul az idő

2014. május 15., csütörtök
A következő napokban lassan javul az idő
felhoszakadas_vihar_zivatar_04_gs

Még csütörtök éjjel is lehet helyenként 100 kilométer/órás széllökés, de péntekre egyre többfelé veszít erejéből a szél. Pénteken helyenként még tartósan esik majd az eső, de a hétvége további részében már inkább zápor, zivatar valószínű. Lassan javul az idő, vasárnap már több-kevesebb napsütés is lehet, és 22 Celsius-fokig is melegedhet a levegő - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök délután.

Közleményük szerint a Kárpát-medencében örvénylő ciklon a következő napok időjárását is meghatározza. A következő 24-36 órában a légörvény középpontja kelet, délkelet felől fölénk helyeződik, és lassan gyengül. Emiatt csütörtök estétől, illetve éjjeltől egyre többfelé veszít erejéből a szél - legkésőbb a Dunántúl nyugati felén. A kiterjedt, tartós esőt a hétvégén már egyre inkább záporok, zivatarok váltják fel. Csütörtökön, az éjszakai órákig a legerősebb széllökések sebessége a Dunántúlon és északkeleten (főként Borsod-Abaúj-Zemplén megyében) továbbra is meghaladhatják a 90 kilométer/órát. Az Alpokalján, a Dunántúli-középhegység térségében és a Balaton környékén 100 kilométer/óránál erősebb széllökések is lesznek. Pénteken napközben inkább már csak a Dunántúl nyugati felén lesznek 70 kilométer/órásnál nagyobb, helyenként 80 kilométer/óra körüli széllökések. Csütörtökön a napi csapadékösszeg több helyen meghaladhatja a 20-30 millimétert, de egyes - leginkább hegyvidéki - területeken lehet ennél több is. Pénteken területi átlagban újabb 20-30 milliméternyi csapadék várható a Dunántúlon, főként a Dunántúli-középhegységben. Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtöki országos, középtávú előrejelzése szerint pénteken nyugaton túlnyomóan borult lesz az ég, de keleten és a középső tájakon rövid időszakokra már a nap is kisüthet. Eleinte többfelé, majd egyre inkább nyugaton lehet eső, zápor, északkeleten zivatar. A Dunántúl nyugati részén többfelé erős, helyenként viharos lesz a szél, másutt többfelé megélénkül. A legalacsonyabb hőmérséklet 7-12 fok között várható. A legmagasabb hőmérséklet a Dunántúlon 10-16, másutt 15-21 fok között alakul. Szombaton többnyire erősen felhős idő lesz. Többfelé várható zápor, nyugaton emellett tartós esőre, keleten elszórtan zivatarra is számítani kell. A Dunántúlon még erős lesz a szél, másutt általában mérsékelt marad a légmozgás. A minimumhőmérséklet 6-12 fok között valószínű. A maximumok a Dunántúlon 14-17, a Dunától keletre 16-21 fok között alakulnak. Vasárnap nyugaton is felszakadozik a felhőzet, változóan felhős időre lehet számítani, több-kevesebb napsütéssel. Zápor, helyenként zivatar is kialakulhat, és helyenként megélénkül a szél. A leghidegebb órákban 5-11 fok lehet. Nappal 17-22 fokig melegszik a levegő - olvasható az előrejelzésben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.