Városnéző túrát indított az LMP a fenntartható városfejlesztésért

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

lmp_seta_szegeden01_gsVárosnéző körútra indult csütörtök délután az LMP Szegeden, hogy az utóbbi évek városfejlesztési beruházásainak visszásságaira hívja fel a figyelmet. Szó esett a Dugonics tér és a Gutenberg utca zöldövezetének visszaszorulásáról és a városképi jelentőségű épületek megóvásáról is.

Botka László polgármester gyakran hangoztatja, hogy Szeged kiemelkedő fejlődésen ment keresztül az utóbbi időben. Mi azonban szeretnénk rávilágítani arra, hogy ezen fejlesztések úgy is kivitelezhetőek lennének, ha közben megtartanánk valamit a régi városképből, ipartörténeti emlékeinkből és természeti környezetünkből. A fejlődés szerintünk rombolás nélkül is megvalósulhat” – mondta Tanács Eszter az Árkád bevásárlóközpont előtt, melynek helyén egykor a szegedi kenderfonó állt. A Csongrád megyei 1-es választókerület LMP-s országgyűlési képviselőjelöltje kiemelte: Európában számos szép példája van annak, hogy az épített örökség békésen megfér a fejlődő várossal. Ha az üzletházat is úgy építették volna, hogy a város jellegzetes épületének legalább egy részét megmentik, azzal nemcsak a bevásárlóturizmus fejlődött volna, de az ipartörténeti épület is sok látogatót vonzana.

Három további helyszínre is ellátogatott az LMP-s körút csütörtökön. A Gutenberg utcában egykor egy védett fasor állt, a most telepített cserjék pedig még vagy húsz évig nem nőnek akkorára, hogy átvehessék elődeik szerepét. Az ilyen zöldfelületeknek a város élhetősége szempontjából nagyon komoly szerepe van, árnyéka a nyári hőhullámokat teszi elviselhetőbbé. A kivitelező dolgának egyszerűsítése érdekében gyakran a szakértői jelentéseket is irányított módon értelmezték, ezzel háttérbe szorítják a város és a benne lakók érdekeit. A Dugonics téren is hasonló a probléma, ott ráadásul a megmaradt zöldövezet vízellátása sem megfelelő – mondta Tanács Eszter.

lmp_seta_szegeden04_gs

Volt egy kiemelt fejlesztési terv, a Tisza – Szeged főutcája, melyet az Aquapolis beruházása felülírt, így egy olyan fürdőkomplexum jött létre, melynek még a kedvezményes jegyárát sem tudja kifizetni egy átlagos szegedi. Komoly harcokat kellett folytatni az LMP-s politikus szerint, hogy a rekonstrukció kapcsán legalább az előzetes megállapodásokhoz tartsák magukat, és a védett területeken – például a Stefánián – ne legyenek olyan beavatkozások, melyek károsítják a természeti értékeket.

Default thumbnail
Előző sztori

Labdarúgás: az FK megtörné az UTC lendületét

Default thumbnail
Következő sztori

Kosárlabda: Jászberényben is nyernie kell a Szedeáknak

Legutóbbi hasonló cikkek