Közélet

Városnéző túrát indított az LMP a fenntartható városfejlesztésért

Városnéző túrát indított az LMP a fenntartható városfejlesztésért

2014. április 4., péntek
Városnéző túrát indított az LMP a fenntartható városfejlesztésért
lmp_seta_szegeden01_gs

Városnéző körútra indult csütörtök délután az LMP Szegeden, hogy az utóbbi évek városfejlesztési beruházásainak visszásságaira hívja fel a figyelmet. Szó esett a Dugonics tér és a Gutenberg utca zöldövezetének visszaszorulásáról és a városképi jelentőségű épületek megóvásáról is.

"

Botka László

polgármester gyakran hangoztatja, hogy Szeged kiemelkedő fejlődésen ment keresztül az utóbbi időben. Mi azonban szeretnénk rávilágítani arra, hogy ezen fejlesztések úgy is kivitelezhetőek lennének, ha közben megtartanánk valamit a régi városképből, ipartörténeti emlékeinkből és természeti környezetünkből. A fejlődés szerintünk rombolás nélkül is megvalósulhat" - mondta

Tanács Eszter

az Árkád bevásárlóközpont előtt, melynek helyén egykor a szegedi kenderfonó állt. A Csongrád megyei 1-es választókerület LMP-s országgyűlési képviselőjelöltje kiemelte: Európában számos szép példája van annak, hogy az épített örökség békésen megfér a fejlődő várossal. Ha az üzletházat is úgy építették volna, hogy a város jellegzetes épületének legalább egy részét megmentik, azzal nemcsak a bevásárlóturizmus fejlődött volna, de az ipartörténeti épület is sok látogatót vonzana. Három további helyszínre is ellátogatott az LMP-s körút csütörtökön. A Gutenberg utcában egykor egy védett fasor állt, a most telepített cserjék pedig még vagy húsz évig nem nőnek akkorára, hogy átvehessék elődeik szerepét. Az ilyen zöldfelületeknek a város élhetősége szempontjából nagyon komoly szerepe van, árnyéka a nyári hőhullámokat teszi elviselhetőbbé. A kivitelező dolgának egyszerűsítése érdekében gyakran a szakértői jelentéseket is irányított módon értelmezték, ezzel háttérbe szorítják a város és a benne lakók érdekeit. A Dugonics téren is hasonló a probléma, ott ráadásul a megmaradt zöldövezet vízellátása sem megfelelő - mondta Tanács Eszter.

lmp_seta_szegeden04_gs

Volt egy kiemelt fejlesztési terv, a Tisza – Szeged főutcája, melyet az Aquapolis beruházása felülírt, így egy olyan fürdőkomplexum jött létre, melynek még a kedvezményes jegyárát sem tudja kifizetni egy átlagos szegedi. Komoly harcokat kellett folytatni az LMP-s politikus szerint, hogy a rekonstrukció kapcsán legalább az előzetes megállapodásokhoz tartsák magukat, és a védett területeken - például a Stefánián - ne legyenek olyan beavatkozások, melyek károsítják a természeti értékeket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.