//

Sikeresen működik a belvárosi termálkör + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

geotemia_sajttaj02_gsKövetendő példának nevezte a szegedi geotermikus kaszkádrendszer kiépítését Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter. A projekt révén 37 intézmény áll át részben vagy egészben geotermikus fűtésre a napfény városában.

„A geotermikus potenciál közel másfélszerese a világátlagnak, úgy is fogalmazhatnánk, hogy ezen a terén nagyhatalom vagyunk. Ez hazánk egyik olyan természeti kincse, amit ma még csak korlátozott arányban hasznosítunk, azonban alkalmazása és fejlesztése indokolt” – közölte Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter, aki megtekintette a belvárosi geotermikus kaszkádrendszer beruházást az SZTE klinikatertben. Az 50%-os támogatási intenzitású, közel két milliárd forintos belvárosi projektet követendő példának nevezte, hiszen 100%-ban hazai beruházók tulajdonában lévő helyi székhelyű cég végzi a fejlesztést. Hozzátette, az újszegedi termálkör 1,2 milliárdos beruházása pedig 600 millió forint támogatásban részesül.

A szaktárca vezetője fontosnak nevezte hazánk energiafüggőségének csökkentését, melyben hangsúlyos szerepet kap a megújuló energiaforrások használata. „2010 óta Magyarország időarányosan minden évben teljesítette az ország Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Tervében foglalt, a teljes megújuló részarányra vonatkozó célkitűzéseit. Az elmúlt négy évben közel 150 milliárd forint beruházási támogatás segítette ezt” – szögezte le a miniszter. Míg 2009-ben 8,18% volt a megújuló energiaforrások részaránya, 2012 végére 9,6%, amivel hazánk teljesítette a 2016-ra kitűzött mértéket.

Fenntartható intézménynek nevezte a Szegedi Tudományegyetemet Szabó Gábor rektor, kiemelve, hogy a geotermikus kaszkádrendszer kiépítése nem az első és nem is az utolsó megújuló energiaforrások felhasználásához kapcsolódó projekt az intézmény életében. Elmondta, 800 kilowattos napelemparkjával is kitűnik az SZTE a magyar egyetemek ez irányú rangsorából, míg a világranglistán a 35. helyet foglalják el a zöldegyetemek között. Összehasonlításként elmondta, a Szegeden megvalósuló geotermikus kaszkádrendszer egy kisebb falu fűtési energiáját is megtermeli. „Az egyetemnek feladata a fenntartható környezet megteremtése, illetve ennek közvetítése a diákok felé” – fogalmazott a rektor. A bejárás után B. Nagy László kormánymegbízott, Csongrád megye 2-es számú választókerületének Fidesz-KDNP-s jelöltje kifejezte reményét, hogy mintaprojektté válik a szegedi fejlesztés, melyet többen átvesznek.

A Geotermikus Szolgáltató Kft. 2013 tavaszán kezdte meg a belvárosban és Újszegeden annak a két geotermikus kaszkádrendszernek a kiépítését, mellyel 37 szegedi intézmény áll át részben vagy egészben geotermikus energiával történő fűtésre. A belvárosi rendszer üzembe helyezése már megtörtént, jelenleg a próbatermelés és a rendszer szabályozása zajlik. A bejáráson elhangzott, a fűtésre felhasznált termálvíz visszasajtolása is megfelelően működik.

Default thumbnail
Előző sztori

Másodfokon is elutasították Kaiser Ede kártérítési igényét

Következő sztori

Slammel kísért próza a Rongy Kocsmában

Legutóbbi hasonló cikkek