Közélet

Sikeresen működik a belvárosi termálkör + FOTÓK

Sikeresen működik a belvárosi termálkör + FOTÓK

2014. április 1., kedd
Sikeresen működik a belvárosi termálkör + FOTÓK
geotemia_sajttaj02_gs

Követendő példának nevezte a szegedi geotermikus kaszkádrendszer kiépítését Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter. A projekt révén 37 intézmény áll át részben vagy egészben geotermikus fűtésre a napfény városában.

„A geotermikus potenciál közel másfélszerese a világátlagnak, úgy is fogalmazhatnánk, hogy ezen a terén nagyhatalom vagyunk. Ez hazánk egyik olyan természeti kincse, amit ma még csak korlátozott arányban hasznosítunk, azonban alkalmazása és fejlesztése indokolt” – közölte

Németh Lászlóné

nemzeti fejlesztési miniszter, aki megtekintette a belvárosi geotermikus kaszkádrendszer beruházást az SZTE klinikatertben. Az 50%-os támogatási intenzitású, közel két milliárd forintos belvárosi projektet követendő példának nevezte, hiszen 100%-ban hazai beruházók tulajdonában lévő helyi székhelyű cég végzi a fejlesztést. Hozzátette, az újszegedi termálkör 1,2 milliárdos beruházása pedig 600 millió forint támogatásban részesül. A szaktárca vezetője fontosnak nevezte hazánk energiafüggőségének csökkentését, melyben hangsúlyos szerepet kap a megújuló energiaforrások használata. „2010 óta Magyarország időarányosan minden évben teljesítette az ország Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Tervében foglalt, a teljes megújuló részarányra vonatkozó célkitűzéseit. Az elmúlt négy évben közel 150 milliárd forint beruházási támogatás segítette ezt” – szögezte le a miniszter. Míg 2009-ben 8,18% volt a megújuló energiaforrások részaránya, 2012 végére 9,6%, amivel hazánk teljesítette a 2016-ra kitűzött mértéket.

Fenntartható intézménynek nevezte a Szegedi Tudományegyetemet Szabó Gábor rektor, kiemelve, hogy a geotermikus kaszkádrendszer kiépítése nem az első és nem is az utolsó megújuló energiaforrások felhasználásához kapcsolódó projekt az intézmény életében. Elmondta, 800 kilowattos napelemparkjával is kitűnik az SZTE a magyar egyetemek ez irányú rangsorából, míg a világranglistán a 35. helyet foglalják el a zöldegyetemek között. Összehasonlításként elmondta, a Szegeden megvalósuló geotermikus kaszkádrendszer egy kisebb falu fűtési energiáját is megtermeli. „Az egyetemnek feladata a fenntartható környezet megteremtése, illetve ennek közvetítése a diákok felé” – fogalmazott a rektor. A bejárás után B. Nagy László kormánymegbízott, Csongrád megye 2-es számú választókerületének Fidesz-KDNP-s jelöltje kifejezte reményét, hogy mintaprojektté válik a szegedi fejlesztés, melyet többen átvesznek. A Geotermikus Szolgáltató Kft. 2013 tavaszán kezdte meg a belvárosban és Újszegeden annak a két geotermikus kaszkádrendszernek a kiépítését, mellyel 37 szegedi intézmény áll át részben vagy egészben geotermikus energiával történő fűtésre. A belvárosi rendszer üzembe helyezése már megtörtént, jelenleg a próbatermelés és a rendszer szabályozása zajlik. A bejáráson elhangzott, a fűtésre felhasznált termálvíz visszasajtolása is megfelelően működik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.