Közélet

Parragh László: a kamara a duális képzést támogatja a felsőoktatásban is

Parragh László: a kamara a duális képzést támogatja a felsőoktatásban is

2014. április 14., hétfő
Parragh László: a kamara a duális képzést támogatja a felsőoktatásban is

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöksége támogatja, hogy a felsőoktatásban is duális képzést vezessenek be minden olyan szakon, amelynek gazdasági kimenete van, továbbá egyszerűsítsék az átmenetet a közép- és a felsőfokú oktatás között, enyhítsenek a jelenlegi merev határon - mondta Parragh László az MTI-nek hétfőn.

Az MKIK elnöke tájékoztatása szerint a kamara május 28-i küldöttgyűlésére készülve hétfőn az elnökség áttekintette a kamara felsőoktatási kollégiumának javaslatát a felsőoktatás átalakítására.

Parragh László

elmondta, a nagyobb vállalatok, illetve a kis- és középvállalkozások képviselőit tömörítő felsőoktatási kollégium folyamatosan dolgozik azon, hogy megfogalmazza a gazdaság munkaerő-piaci igényét. Az elnök hangsúlyozta: a kamara által szervezett szakmunkástanulók versenye is jól mutatja, hogy vannak kiváló képességű szakmunkástanulók, akiknek lehetőséget kell adni, hogy szakmájukban át tudjanak lépni egy magasabb szintre. Rámutatott, egyértelműen látszik, hogy a reálgazdaság egyre inkább olyan szakmai tudást igényel, amely még nem felsőoktatás, de már meghaladja a szakképzés keretében nyújtható tudásszintet. A gazdaság hiányolja a technikust, az üzemmérnököt, fontos a fejlesztő mérnökök képzése, azonban szükség van olyan szakemberre is, aki az üzemvitelt végzi - fogalmazott a kamara elnöke. Az MKIK hétfői elnökségi ülésén megvitatták a kamara javaslatait, amelyeket az új kormánynak ajánlanak a gazdasággal kapcsolatosan programjába - mondta Parragh László.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.