/

Parragh László: a kamara a duális képzést támogatja a felsőoktatásban is

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöksége támogatja, hogy a felsőoktatásban is duális képzést vezessenek be minden olyan szakon, amelynek gazdasági kimenete van, továbbá egyszerűsítsék az átmenetet a közép- és a felsőfokú oktatás között, enyhítsenek a jelenlegi merev határon – mondta Parragh László az MTI-nek hétfőn.

Az MKIK elnöke tájékoztatása szerint a kamara május 28-i küldöttgyűlésére készülve hétfőn az elnökség áttekintette a kamara felsőoktatási kollégiumának javaslatát a felsőoktatás átalakítására. Parragh László elmondta, a nagyobb vállalatok, illetve a kis- és középvállalkozások képviselőit tömörítő felsőoktatási kollégium folyamatosan dolgozik azon, hogy megfogalmazza a gazdaság munkaerő-piaci igényét.

Az elnök hangsúlyozta: a kamara által szervezett szakmunkástanulók versenye is jól mutatja, hogy vannak kiváló képességű szakmunkástanulók, akiknek lehetőséget kell adni, hogy szakmájukban át tudjanak lépni egy magasabb szintre. Rámutatott, egyértelműen látszik, hogy a reálgazdaság egyre inkább olyan szakmai tudást igényel, amely még nem felsőoktatás, de már meghaladja a szakképzés keretében nyújtható tudásszintet. A gazdaság hiányolja a technikust, az üzemmérnököt, fontos a fejlesztő mérnökök képzése, azonban szükség van olyan szakemberre is, aki az üzemvitelt végzi – fogalmazott a kamara elnöke.

Az MKIK hétfői elnökségi ülésén megvitatták a kamara javaslatait, amelyeket az új kormánynak ajánlanak a gazdasággal kapcsolatosan programjába – mondta Parragh László.

Default thumbnail
Előző sztori

Megye I-es tippbajnok: Kispéter Zoltán 9 pontos

Default thumbnail
Következő sztori

Martonyi Jánost a Mol igazgatóságába javasolják

Legutóbbi hasonló cikkek